Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 20

W±tek: [ wnetrze] P³yn ch³odniczy w uk³adzie wentylacyjnym

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar Marcin-e32
    Do³±czy³
    Sep 2007
    BMW
    E32 '92 735i
    Sk±d
    Poznañ

[ wnetrze] P³yn ch³odniczy w uk³adzie wentylacyjnym

Cze¶æ,

Odnalaz³em kolejny problem w swoim aucie. Mianowicie dzisiaj zabra³em siê za wymianê tunelu ¶rodkowego, element z kratkami wentylacyjnymi dla pasa¿erów z ty³u i po zdemontowaniu starego tunelu i zdjêciu plastiku/rury któr± przemieszcza siê powietrze zauwa¿y³em, ¿e znajduje siê tam odrobina zielonej cieczy - jak siê domy¶lam po zapachu i po lekko oleistych w³a¶ciwo¶ciach jest to p³yn ch³odniczy, który znika mi ze zbiorniczka wyrównawczego.

Teraz pytanie - którêdy p³yn ch³odniczy móg³ dostaæ siê do uk³adu wentylacyjnego? Czy ma to zwi±zek z padniêt± nagrzewnic±? Czy móg³by który¶ z kolegów przybli¿yæ problem je¶li takowy u was wystêpowa³?

W zasadzie od dawna podejrzewa³em, ¿e taka mo¿e byæ przyczyna znikania p³ynu, parowania szyb od wewn±trz - zw³aszcza w zimê do¶æ intensywnie.

Pozdrawiam,
    Marcin

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Sep 2007
    BMW
    BMW 7系列
    Sk±d
    ワルシャワ
    To co piszesz wygl±da mi na do¶æ typowe objawy nieszczelnej nagrzewnicy. Przerabia³em to kiedy¶ w Fordzie Taurusie.
    Do¶æ nieciekawy temat, bo ca³± deskê rozdzielcz± trzeba rozmontowywaæ (przynajmniej tam). :/
    '00 BMW 740i, cosmosschwarz
    Ex: '96 BMW 740i, cosmosschwarz
    Ex: '91 Mercedes-Benz 560SEC, perlmuttgrau

Do³±czy³
    Sep 2007
    BMW
    E32 '92 735i
    Sk±d
    Poznañ
    Nie, prosze, mam juz do¶æ rozbierania deski rozdzielczej! Robi³em ju¿ to miesiac temu przy okazji wymiany silniczkow sterowania klapami... Ale z tego co wiem do nagrzewnicy w E32 mo¿na dostaæ siê rozwalaj±c od do³u tapicerê i gdzie¶ tam, gdzie¶ tam za mieczem siedzi to ustrojstwo. Trzeba siê za to zabraæ na powa¿nie :)

Dziêki za podpowied¼...

Pozdrawiam,
    Marcin

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar Cychol
    Do³±czy³
    Oct 2009
    BMW
    R 1200 RT
    Sk±d
    siê bior± dzieci?
    przed mieczem, dobierasz siê tak jak do filtra kabinowego, nie wyjmowa³em nagrzewnicy, ale widzia³em ¿e tam siedzi ;D

Do³±czy³
    Sep 2007
    BMW
    E32 '92 735i
    Sk±d
    Poznañ
    Ok, a jak zdiagnozowaæ czy to na bank nagrzewnica? Rozumiem, ¿e aby j± wyj±æ trzeba spu¶ciæ najpierw ca³y p³yn ch³odniczy? Na co uwa¿aæ i na co zwróciæ uwagê przy tym zabiegu? Warto jest pchaæ siê w u¿ywki? Czy lepiej kupiæ jak±¶ tani± podróbe dostêpn± na allegro firma "polmar" cos takiego produkuje, zapewne jakosciowo sza³u nie robi ;)
    --------------
    Pozdrawiam,
    Marcin

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar Przemik
    Do³±czy³
    Sep 2009
    BMW
    e32 730i m30b30
    Sk±d
    Skierniewice
    a jak jedziesz i pu¶cisz ogrzewanie to czuæ wyra¼nie zapach p³ynu? wiem, ¿e jak kolega mia³ walniêt± nagrzewnicê to ca³a audiczka 80 capi³a borygiem. U niego to by³ krañcowy objaw wymiany ;)

Do³±czy³
    Sep 2007
    BMW
    E32 '92 735i
    Sk±d
    Poznañ
    Nie, a¿ tak ¼le nie jest. Zreszt± tego p³ynu du¿o nie schodzi, co nie zmienia faktu, ¿e muszê dolewaæ mniej wiêcej co miesi±c. Zdziwi³o mnie to bardzo, ze a¿ tak daleko dolecia³ ten p³yn, co musi dziaæ siê po drodze przez ca³y samochód? Boje siê pomy¶leæ ;)

Jak zdiagnozowaæ?

Mo¿na na zimno napompowaæ uk³ad i patrzec czy nie ma ubytków, ale je¶li masz p³yn w kratkach to jest :/

Wymieñ nagrzewnicê na now± (je¶li kielnia pozwala ;)) i ciesz siê super efektem. Zapomnisz o problemie :)
    Czyste sumienie wynika najczê¶ciej ze z³ej pamiêci

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Sep 2009
    BMW
    by³o e32 735 1986r lpg e34 535i lpg 1991,730v8 manual 1992_sekwencja jest BMW e32 735is Italian milf
    Sk±d
    rogi/krosno
    lepiej to zrob jak najszybciej bo moze sie to skonczyc zagotowaniem silnika wymiana uszczelki pod glowica albo calym silnikiem bo tez to przerabialem

Do³±czy³
    Sep 2007
    BMW
    E32 '92 735i
    Sk±d
    Poznañ
    Cytat Zamieszczone przez kal!ber
    lepiej to zrob jak najszybciej bo moze sie to skonczyc zagotowaniem silnika wymiana uszczelki pod glowica albo calym silnikiem bo tez to przerabialem
    Bez przesady z tym przegotowaniem silnika. P³ynu ubywa mi ju¿ od jakiego¶ czasu i nic siê nie sta³o, a na codzien je¿d¿ê po Poznaniu, wiêc stanie w korku tez zaliczê i jako¶ nic siê do tej pory nie sta³o. Nie s± to ubytki rzêdu litr na dobê przecie¿.

Mia³e¶ tak samo, ale zapewne nie kontrolowa³e¶ stanu p³ynu ch³odniczego i czapa.

Pozdrawiam,
    Marcin

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •