Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: Czy warto wstawiać dodatkowy tłumik zamiast katalizatora?

Vip Vip
    BMW
    e32 735ia + dupowóz :D
    Blog
    21
    http://www.allegro.pl/item949860716_...estochowa.html

..pierwszy z lewej...sprzedałem taki dla kumpla do 735il bo mu kata wydmuchało...jest cichutko teraz...

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    735iA
    Cytat Zamieszczone przez e32maaaciek
    http://www.allegro.pl/item949860716_strumienica_mercedes_bmw_awg_czestoc howa.html

..pierwszy z lewej...sprzedałem taki dla kumpla do 735il bo mu kata wydmuchało...jest cichutko teraz...
    Też o tym myślałem. A czy to nie będzie miało negatywnego wpływu na osiągi?

Pozdrawiam

Doświadczony Użytkownik Awatar xsilver
    BMW
    m60
    Cytat Zamieszczone przez Michael7
    http://www.allegro.pl/item949860716_strumienica_mercedes_bmw_awg_czestoc howa.html

Pozdrawiam

Już zupełnie nie rozumiem - chcesz mieć idealnie cicho - a łatasz stary wydech - zmień tłumiki na nowe to będzie idealnie cicho ;) Strumienica na pewno da większy opór w wydechu niż rura, ale czy to ma znaczenie w 20 letnim e32 ?

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    735iA
    Cytat Zamieszczone przez xsilver
    Już zupełnie nie rozumiem - chcesz mieć idealnie cicho - a łatasz stary wydech - zmień tłumiki na nowe to będzie idealnie cicho ;) Strumienica na pewno da większy opór w wydechu niż rura, ale czy to ma znaczenie w 20 letnim e32 ?
    chce znaleźć złoty środek po bardzo rozsądnych kosztach. Moim zdaniem nie jest tak jeśli chodzi o wydech że głośniej = więcej mocy a cicho = mniej mocy.
    Przykład: tuningowe układy wydechowe na których ubywa momentu obrotowego przy małych obrotach a wielu myśli że dodają mocy bo auto jest głośniejsze przy wyższych.
    Jak mam dopłacić 50-100 pln i mieć 5-10% momentu więcej na dole i większą ciszę to czemu nie?
    Przy automacie moment na dole jest tym bardziej waży i odczuwalny bo automat nie ruszy z wysokich obrotów spod świateł.

Pozdrawiam

Vip Vip
    BMW
    e32 735ia + dupowóz :D
    Blog
    21
    Cytat Zamieszczone przez Michael7

Pozdrawiam

Zle napisałem i niezauważyłem ze to strumiennica 8/ ..są dwa rodzaje..pierwszy to niby strumiennice a drugi,taki jak ja miałem to w środku jest ewidentnie tłumik-z zewnątrz wygladają tak samo!ja miałem ten drugi i jak się pytałem kolegi o wrażenia to powiedział ze jest super cichutko...Poszukaj na allegro -firma "AWG" ale szukaj tłumika w obudowie kata a nie strumiennicy..Długośc i śrdnice są akurat po dwururkę w e32 m30 zamiast kata...

pozdro

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    735iA
    Zle napisałem i niezauważyłem ze to strumiennica 8/ ..są dwa rodzaje..pierwszy to niby strumiennice a drugi,taki jak ja miałem to w środku jest ewidentnie tłumik-z zewnątrz wygladają tak samo!ja miałem ten drugi i jak się pytałem kolegi o wrażenia to powiedział ze jest super cichutko...Poszukaj na allegro -firma "AWG" ale szukaj tłumika w obudowie kata a nie strumiennicy..Długośc i śrdnice są akurat po dwururkę w e32 m30 zamiast kata...
    pozdro
    Tak właśnie myślałem bo na strumienice raczej ludzie narzekają. Te tanie do niczego się nie nadają a do droższej trzeba mieć specjalnie przerobiony wydech żeby nie zabrała :).
    Kupiłem seryjny tłumik z M30 bez katalizatora - na pewno ma dobrą objętość - zobaczymy jak będzie. O ile mój środkowy tłumik nie zacznie buczeć (bo teraz to on będzie w najgorszym stanie - choć jeszcze dziur nie ma) to chyba powinienem mieć bardzo cicho.

Pozdrawiam

Uprawnienia umieszczania postów