Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 18

W±tek: Wysoko¶æ zawieszenia, jakie seryjne sprê¿yny polecacie?

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jun 2009
    BMW
    735iA
    Sk±d
    Wroc³aw

Wysoko¶æ zawieszenia, jakie seryjne sprê¿yny polecacie?

Witam

Pomierzy³em dzi¶ zawieszenie (choæ nie extra dok³adnie bo auto trochê krzywo stoi) i wychodzi ¿e mam obni¿one z przodu o oko³o 58 mm a ty³ raczej seria i raczej nie siad³.
    Mierzy³em metod± przedstawion± przez xsilvera w w±tku który kto¶ zamkn±³.

Po Krakowie nie da siê je¼dziæ. Jak za³o¿y³em zimowe 15" zamiast letnich 17" by³o lepiej ale tylko z przodu (najpierw mia³em tylko zimowe z przodu przez tydzieñ wiêc mam porównanie) z ty³u nie widzê ró¿nicy czy s± 15" czy 17".

Ale z przodu mimo ¿e lepiej na 15" to i tak nie da siê je¼dziæ po tych drogach. Tzn daæ siê da ale trzêsie i ka¿dy wybój czuæ. Nie podoba mi siê to. Wracaæ do serii? Na serii by³oby dobrze?

Przy obecnej twardo¶ci przedniego zawieszenia nie chce mi siê wracaæ do felg 17" bo przejadê 5000 km i dr±¿ek ¶rodkowy - tym razem TRW - bêdzie wywalony i 500 pln w plecy jak co roku :(
    Aha amortyzatory mam sprawne i do¶æ nowe, niestety seryjne...

zastanawiam siê co robiæ bo dziur w drogach na pewno nie naprawi±...

Pozdrawiam

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar marek1132
    Do³±czy³
    Oct 2008
    BMW
    BMW e32 735 iL
    Sk±d
    Czêstochowa
    Cytat Zamieszczone przez Michael7
    wychodzi ¿e mam obni¿one z przodu o oko³o 58 mm a ty³ raczej seria i raczej nie siad³.
    58 mm to bardzo du¿o,nic dziwnego,¿e nie da siê je¼dziæ,wrócisz do serii i zobaczysz jak e32 p³ynie po drodze,teraz je¼dzisz jak przero¶niêt± e30 tk±.Je¶li nadal zale¿y ci na glebie to kup zestaw przednich sprê¿yn -35...-40mm i bêdzie dobrze.

Vip Vip Awatar Dzuda
    Do³±czy³
    Feb 2008
    BMW
    E32 735i , G11 750i ; MB 560 SEC 88'
    Sk±d
    Sandomierz
    Co¶ za co¶...By³o nie raz na forum.

Moja jest obni¿ona(nie wiem ile)ale miska od asfaltu jest gdzie¶ 9-10cm.Mój tel nokia E51 nie mie¶ci siê tam a nawet du¿o mu brakuje.

Jak obni¿asz auto to liczysz siê z pogorszeniem komfortu.Ka¿dy to wie i je¶li chcesz komfortowej jazdy to nie zadawaj g³upich pytañ czy wracaæ do serii.

Albo gleba albo komfort-to ju¿ musisz sam wybraæ.

A taka jazda na obni¿onym zawiasie to kwestia przyzwyczajenia :]

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jun 2009
    BMW
    735iA
    Sk±d
    Wroc³aw
    Cytat Zamieszczone przez marek1132
    Cytat Zamieszczone przez Michael7
    wychodzi ¿e mam obni¿one z przodu o oko³o 58 mm a ty³ raczej seria i raczej nie siad³.
    58 mm to bardzo du¿o,nic dziwnego,¿e nie da siê je¼dziæ,wrócisz do serii i zobaczysz jak e32 p³ynie po drodze,teraz je¼dzisz jak przero¶niêt± e30 tk±.Je¶li nadal zale¿y ci na glebie to kup zestaw przednich sprê¿yn -35...-40mm i bêdzie dobrze.
    W³a¶nie chcia³bym ¿eby 7 wreszcie p³ynê³o a to jest automat wiêc tym bardziej chcia³bym komfortu... takie obni¿enie nie pasuje chyba :(

Wiedzia³em ¿e auto jest obni¿one, ale nie mia³em pojêcia ¿e a¿ tyle :( My¶la³em ¿e z 20-30 mm max a tu okazuje siê ¿e dwa razy tyle. Zmierzê to jeszcze na p³askim dok³adnie...

Chce ¿eby normalnie da³o siê jechaæ naprawionymi drogami (po dziurach) tam gdzie jest inny asfalt w jednym i drugim miejscu. Teraz ka¿d± zmianê asfaltu czuæ. Chodzi o takie uskoki po kilka mm... zreszt± jak ma byæ nie czuæ jak teraz mam efektywnego skoku wykorzystywanego podczas jazdy ile? Jakie¶ 25 mm? A podwy¿szaj±c auto o 50 mm bêdê mia³ pewnie jakie¶ 50-60 mm to dwa razy wiêcej! Nie ma jak orygina³!
    Jeszcze dochodzi ZNACZNIE lepsza praca amortyzatorów (seryjnych)!

Pytanie brzmi teraz:

Co jest bardziej komfortowe:

Obni¿enie 55 mm i opony 225/60/15

czy mo¿e:

Zawieszenie seryjne i opony 235/45/17?

Pytam bo teraz mam to pierwsze a na lato chce za³o¿yæ to drugie... mimo wszystko chce du¿o wiêcej komfortu ni¿ teraz. Czy bêdzie to mo¿liwe zmieniaj±c sprê¿yny na seryjne?

Pozdrawiam

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar xsilver
    Do³±czy³
    Aug 2008
    BMW
    m60
    Sk±d
    .Kraków
    Michael7 masza jakie¶ problemy z logicznym my¶leniem i z pamiêci± ? ;)

Ju¿ 2 osoby w tym temacie ci napisa³y co masz zrobiæ, ja te¿ ci to ju¿ pisa³em, a ty dalej zadajesz g³upie pytania.

By³e¶ u mnie nie dalej jak przed zima i mówi³em, a potem pisa³em ci wyra¼nie, ¿e masz zawieszenie obni¿one mocno - o ok 60mm - wiêc czego siê spodziewa³e¶ - ¿e zmierzysz i wyjdzie -20mm - tym bardziej ¿e widzia³e¶ moj± e32 na seryjnym zawieszeniu (które i tak jest w wersji german ) i chyba da³o ci to jakie¶ porównanie ?

Jak mierzy³e¶ swoje zawieszenie to obci±¿y³e¶ samochód ( chocia¿ 2 x 68kg na przednich siedzeniach) ? Je¿eli nie to mo¿e byæ jeszcze ni¿ej :D

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jun 2009
    BMW
    735iA
    Sk±d
    Wroc³aw
    Cytat Zamieszczone przez xsilver
    By³e¶ u mnie nie dalej jak przed zima i mówi³em, a potem pisa³em ci wyra¼nie, ¿e masz zawieszenie obni¿one mocno - o ok 60mm - wiêc czego siê spodziewa³e¶ - ¿e zmierzysz i wyjdzie -20mm - tym bardziej ¿e widzia³e¶ moj± e32 na seryjnym zawieszeniu (które i tak jest w wersji german ) i chyba da³o ci to jakie¶ porównanie ?
    My¶la³em mimo wszystko ¿e to max 40 mm :)

Cytat Zamieszczone przez xsilver
    Jak mierzy³e¶ swoje zawieszenie to obci±¿y³e¶ samochód ( chocia¿ 2 x 68kg na przednich siedzeniach) ? Je¿eli nie to mo¿e byæ jeszcze ni¿ej :D
    Nie obci±¿a³em... to dlatego wg pomiarów ty³ wyszed³ mi nawet ciut wy¿ej ni¿ seria :)

Mam jeszcze jeden argument PRZECIWKO obni¿aniu. Czy kto¶ mo¿e mi powiedzieæ o ile zmienia siê k±t pochylenia ko³a przy obni¿eniu o te 45 mm? Bo niestety wydaje mi siê ¿e moje auto ma z tym problem.
    Wydaje mi siê ¿e obecnie mogê mieæ za³o¿one jakie¶ tanie -45mm i lekko siad³y...
    Zdecydowanie du¿a podsterowno¶æ na ¶liskim co mi siê nigdy nie podoba³o ale my¶la³em ¿e tak musi byæ :(
    Przód lubi uciekaæ - nie podoba mi siê to. Seria to jednak seria a krótszych wahaczy dolnych przecie¿ nie za³atwiê bo sk±d?

xsilver a Tobie jak siê je¼dzi na obni¿onym? Jakie Ty dok³adnie sprê¿yny da³e¶?

Pozdrawiam

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar xsilver
    Do³±czy³
    Aug 2008
    BMW
    m60
    Sk±d
    .Kraków
    Te pomiary które poda³em s± pod obci±¿eniem (wszystko jest zreszt± opisane na rysunkach) - 2x68kg na przodzie, 68kg na tyle , 21kg w baga¿niku i pe³ny bak paliwa - zreszt± takie same s± wymagania do ustawiania zbie¿no¶ci min w E32 (co nie wszyscy robi±, a to du¿y b³±d).

To, ¿e robi siê wiêkszy negatyw po obni¿eniu, to normalne - kompensuje siê to trochê zbie¿no¶ci±. Wiekszy negatyw jest nawet wskazany (oczywi¶cie rozs±dny), ale mo¿e to powodowaæ przycinanie opon od ¶rodka.

Na temat mojego obni¿enia pisa³em ci ju¿ kilka razy...

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jun 2009
    BMW
    735iA
    Sk±d
    Wroc³aw
    Mam wiêc plan powrotu do serii. Jakie SERYJNE sprê¿yny polecacie? Na Allegro s± dwóch firm CS Germany i Lesjofors, czy która¶ z tych firm jest lepsza? Czy to dobra jako¶æ?

Jeszcze pytanie: czy to auto ma seryjne zawieszenie?

A tu na 17":

Czy to te¿ seria? Je¶li tak to mi siê nawet podoba.

Pozdrawiam

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar marek1132
    Do³±czy³
    Oct 2008
    BMW
    BMW e32 735 iL
    Sk±d
    Czêstochowa
    100% seria na wszystkich zdjêciach.Je¶li potrzebujesz orginalne seryjne sprê¿ny to posiadam takowe ;)

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jun 2009
    BMW
    735iA
    Sk±d
    Wroc³aw
    Cytat Zamieszczone przez marek1132
    100% seria na wszystkich zdjêciach.Je¶li potrzebujesz orginalne seryjne sprê¿ny to posiadam takowe ;)
    jeszcze my¶lê ale jakbym kupowa³ to raczej nowe bo nie s± drogie. Jaki jest powód u Ciebie rezygnacji z seryjnego zawieszenia?

To te¿ mi siê nawet podoba:

Czy to seria? Co to za felgi? I jaki rozmiar?

Czy na seryjnym zawieszeniu ró¿nica miêdzy 15" a 17" jest wyczuwalna?

Pozdrawiam

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •