Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 15

W±tek: [mechanika] Filtr Cz±stek Sta³ych - wie kto¶ co¶ o tym?

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Apr 2009

[mechanika] Filtr Cz±stek Sta³ych - wie kto¶ co¶ o tym?

Witam.
    komp pokazuje wymainê za 22tkm.przebieg auta 160tkm.
    jak wygl±da obs³uga tego urz±dzenia,podobno ma sam siê czy¶cic,a mi wg.wskazañ to ju¿ ma³o czasu zosta³o do jego wymiany.a mo¿e czy¶ci to siê jako¶,bo koszt zakupu to ponad 6 tysi.pln.nie u¶miecha mi siê na jakie¶ pude³ko tyle wywalac kasy.
    proszê o rady.
    pzdr
    Coolx.

Nie musisz krzyczec w temacie ;D

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jan 2009
    BMW
    BMW
    Sk±d
    Polska
    Witam

Auto podpina siê pod komputer , a nastêpnie wchodzi siê w tryb wypalania tego filtra .Tyle wiem na ten temat mo¿e kto¶ inny bardziej rozwinie moj± wypowied¼ .

Pozdrawiam

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Apr 2009
    w serwisie oczywi¶cie mówi±,¿e do wymiany.w Auto Narbutta w W-awie babka mówi³±,¿e powiniennem przejechac siê ze 100 km z t± sam± prêdkoscia,sam siê wypali,
    tylko,¿e nie mam mo¿liwo¶ci w mojej okolicy tego zrobic.

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar tiger81
    Do³±czy³
    Jul 2007
    BMW
    E63 645Ci by³o E65 745i
    Sk±d
    Tychy
    Panowie z ca³ym szacunkiem, ale jak filtr siê ma sam czy¶ciæ. Gdyby tak mia³o byæ to by nie by³ filtrem bo wszystko by znów sz³o w powietrze. To ustrojstwo to co¶ w stylu katalizatora dla nowoczesnych diesli i generalnie po zu¿yciu siê go wymienia. Dobry warsztat potrafi go wyczy¶ciæ, ale po zdemontowaniu go (maj± patent na to i w 90% siê udaje z powodzeniem). Zanieczyszczony filtr powoduje utratê mocy w samochodzie.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jan 2009
    BMW
    BMW
    Sk±d
    Polska
    Kolego tiger81 to nie ma czego¶ takiego jak wypalanie tego filtra w trybie ustalonym przez komputer np. Dis lub tym podobne ?? ja s³ysza³em ¿e istnieje tak mo¿liwo¶æ bez demonta¿u tego filtra

Do³±czy³
    Jul 2007
    BMW
    E63 645Ci by³o E65 745i
    Sk±d
    Tychy
    Nie wiem jak jest w przypadku E65, ale tam jeszcze nie powinno byæ tego nowego "filtra" - tak to nazwê choæ z filtrem ma ma³o wspólnego ale spe³nia jego funkcje (oczyszcza spaliny). W nowych modelach typu F01 czy F10 jest podobno bezobs³ugowy dla w³a¶ciciela pojazdu i mo¿na wykonaæ jakie¶ czyszczenie podczas "serwisu olejowego" bez wiêkszych kosztów. Ten starszy typ jest standardowym filtrem, który siê zalepia jak±¶ substancj±, je w³a¶nie dzi¶ odstawi³em swój na czyszczenie i ju¿ widzia³em przygotowany komplet nowych uszczelek wiêc napewno bêdzie wyci±gany. Nie wiem tylko jak± technologi± jest czyszczony.

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Oct 2009
    BMW
    e65 730d sport
    Sk±d
    uk
    Filtr cz±stek sta³ych DPF jest montowany w samochodach z silnikiem diesla . Jego zadaniem jest wy³apywanie cz±stek sta³ych czyli sadzy. Przed i za filtrem s± czujniki ci¶nienia- je¶li ci¶nienie za filtrem jest za niskie wtedy komputer zwiêksza temperaturê spalin ,¿eby wypaliæ sadzê z filtra. Sadza wypala siê tak¿e podczas d³u¿szej jazdy z wiêksz± prêdko¶ci± np. na autostradzie. Je¿eli je¼dzi siê tylko w mie¶cie i na krótkich odcinkach to filtr nie ma jak siê zregenerowaæ i wtedy konieczne jest pod³±czenie pod komputer i oczyszczenie filtra w warunkach warsztatowych a w niektórych sytuacjach niestety filtr trzeba wymieniæ. Kolego tiger81 w swojej 745i na pewno nie masz DPF wiêc co¶ innego bêd± ci oczyszczaæ .Pozdrawiam

Do³±czy³
    Jul 2007
    BMW
    E63 645Ci by³o E65 745i
    Sk±d
    Tychy
    Cytat Zamieszczone przez sebka333
    tiger81 w swojej 745i na pewno nie masz DPF
    Na obecn± chwilê ju¿ nie posiadam 745i.
    Wiem co to jest DPF i wiem jak to wygl±da, dzi³a podobnie jak katalizator i dopala spaliny. Mimo wszystko zawsze siê ta sadza odk³ada i sama siê nie wypali z technicznego punktu widzenia jak i z ekologicznego. przychodzi pewnien okres kiedy ju¿ jest tak zanieczyszczony, ¿e podlega wymianie. Przypada to ¶rednio przy przebiegach 170-200 ty¶. nawet komputer wybija komunikat o wymianie DPF. U mnie dzi¶ zosta³ wyczyszczony i ró¿nica jest kolosalna w dynamice samochodu.

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Apr 2009
    tiger81 , to mo¿e zaktualizujesz dane w awatarze???
    w ka¿dym razie dziêki za podpowiedzi,na razie spróbujê wyczy¶cic.mechanik mówi,¿e wie jak siê za to zabrac.
    pzdr.

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Dec 2009
    BMW
    740d e65, 740d M f01
    Sk±d
    Opolskie
    Z informacji jakie naby³em w ostatnim czasie faktycznie jak tiger81 wspomnia³ DPf jest wymieniany co ok 200 000km, nowoczesne DPf s± sterowane programowo i faktem jest ¿e siê czê¶ciowo wypalaj± automatycznie, czê¶ciowo bo ich skuteczno¶æ spada wraz z przebiegiem.
    Nie zauwa¿y³em, ab w naszych samochodach DPf by³ dokuczliwy jak np. w Vectrze C gdzie autowypalanie w³±cza siê ¶rednio co 5000km, spalanie wzrasta, silnik "muli" ogólnie jest to zauwa¿alne, nawet laik zauwa¿y ¿e jego samochód przechodzi "wydechow± reinkarnacjê";)

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •