WojtekE_32, zbiorniczek jest taki mały baryłkowaty, tylko ma na korku napisane "CHF Only"
WojtekE_32, zbiorniczek jest taki mały baryłkowaty, tylko ma na korku napisane "CHF Only"
Odkręciłem korek od zbiorniczka.Patrzę sobie na ten bolec i szczerze mówiąc nie widzę tam żadnej skali. W przypadku bagnetu od oleju jest to jasno sprecyzowane- zaznaczony przedział z wyrażeniem "MIN" i "MAX" i wiadomo że olej ma się zawierać w tym przedziale. Jeśli chodzi o bolec pod korkiem to składa się on jak gdyby z 3 części. Przy korku bolec jest najgrubszy potem przechodzi w cieńszy i na końcu jest najcieńszy. Nie ma tam żadnej podziałki :/ Mam jakiś lewy korek czy wszyscy takie mają a ja po prostu nie wiem o co chodzi? Tak czy siak olej nie dotyka żadnej z grubości tego bolca...
Nigdy się nie poddawaj-NIGDY!
Korek masz ok. Bolec powinien być chyba do połowy umoczony w oleju ;)
[URL]http://7er.pl/showthread.php/9030-Damias[/URL]
Tak jak ta strzałka pokazuje to najlepiej jak olej by był na tym poziomie (tak mi powiedział mechanik)
PS. Sprawdzamy poziom przy odkręconym korku tzn odkręcasz korek wycierasz z bagnetu olej przykładasz do pojemnika korek tak jak byś chciał go wkręcić ale nie wkręcasz tylko podnosisz i sprawdzasz poziom :) Uwaga dolewaj małe ilości łatwo dolać za dużo ;)
Jedyna słuszna marka samochodów to BMW
Księciuniu i to jest sedno sprawy. O to mi właśnie chodziło. Oczywiście mam taki korek jak zamieściłeś na zdjęciu ;-) Wielkie dzięki za wyjaśnienie. Niech mi jeszcze ktoś powie co może się stać gdy ten olej przedawkuję. Nie mam zamiaru tego robić ale lubię wiedzieć czym to grozi. Czy poziom oleju wpływa na pocenie się przewodów tuż pod zbiorniczkiem oleju? Bo to chyba jakaś plaga wśród 7er. Niby dużo oleju nie ubywa bo mam Bunkę 2 lata i jeszcze nie dolewałem oleju do zbiorniczka ale przewody co wytrę to są znowu mokre :/
Nigdy się nie poddawaj-NIGDY!
Jak przewody się pocą to je trzeba wymienić. Ja wymieniłem oba węże które idą od zbiorniczka bo się właśnie pociły i jest już ok.
A jak oleju nalejesz 5mm więcej lub mniej w stosunku do tego co pokazał księciuniu to się nic nie stanie :)
[URL]http://7er.pl/showthread.php/9030-Damias[/URL]
Podepne sie troszke pod temat, zeby nie smiecic...to jak to panowie jest, ze od pompy wspomagania cieknie mi zielony plyn, a w zbiorniczku mam czerwony ATF ??To jest dopiero dziwne nie?? ;D i to juz od kad ja kupiłem, tak juz 2 lata i normalnie wszystko dziala, kiera chodzi jak od poczatku gdy ja kupilem.
...ther's no better way to flyy...