Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 13

W±tek: [ zawieszenie] Uszkodzi³em moj± "Niunie" wpadaj±c

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Nastêpny post Nastêpny post
    Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Sep 2009
    BMW
    ex e38 740iA 94 r ex e38 740iLA 97 r e38 740d Bi-Turbo 2001r
    Sk±d
    Ciechocinek

[ zawieszenie] Uszkodzi³em moj± "Niunie" wpadaj±c

Witam!!! Zaczne od pocz±tku.Wczoraj oko³o 20.00 jad±c przepisowo drg± powiatowa wpad³em w dziure o wymiarach 100x150cm i g³êbokosci oko³o 10-15cm,az mi radio z kieszeni wyskoczy³o!!!Zapali³a sie kontrolka od poduszek,powsta³ luz na kierownicy,lewa i prawa strona zawieszenia zacze³a stukaæ,na jednej oponie powsta³ babel.no mysla³em ze oszaleje tak sie wkur.... i postanowi³em ze nie odpuszcze.wezwa³em policje,gdy przyjechali wpadli w ta sama dziure,zgubili ko³pak i wgieli sobie felge :-D,zrobili notatke z miejsca zdazenie która moge odebrac w srode.w notatce napisali uszkodzenie które poda³em wy¿ej,mam wyciek do¶c spory p³ynu z wspomagania który jest juz od pewnego czasu ale poda³em ze sta³o sie to w³asnie po wjechaniu w ta dziure.dodam ze nie by³o zadnych znaków ostrzegawczych ze sa dziury czy uszkodzona droga.zrobi³em kilka fotek ale s³abo wysz³y bo by³o juz ciemno.,rano zrobi³em dzisiaj tez fotki tej dziury,coprawde by³a juz zasypana t³uczniem ale obrazuje jej rozmiary(policja zg³osi³a to do ZDP ze jest dziura która stwaza zagrozenie i w nocy musieli ja zasypaæ.Teraz moje pytanie,jak zrobiæ mniej wiecej kosztorys szkod i jakie kroki musze dalej podj±c zeby uzysk±c odszkodowanie,zaznaczam ze nie interesuja mnie kwotu 100-200 z³ gdyz sami dobrze wiecie ze za takie pieniadze to mozna jedna koncówke drazka zmienic:-P moze temat odbiego troszke od dzia³u ale uzna³em ze tu bedzie dla niego najlepsze miejsce.pozdrawiam i czekam na odpowiedzi.

Vip Vip Awatar Marecki7er
    Do³±czy³
    Jun 2009
    BMW
    e32 740iA M62B44
    Sk±d
    Wroc³aw
    Mia³em podobnie, dowiedzia³em siê kto jest zarz±dc± drogi, wszed³em na ich strone i pobra³em druk który wype³ni³em, do³±czy³em zdjêcia i z³o¿y³em w ich siedzibie. Piszesz ile chcesz dostaæ za szkode, co zosta³o uszkodzone, potem przyje¿dza rzeczoznawca z firmy ubezpieczeniowej i wycenia Ci szkode. No i potem to ju¿ podobnie jak ze st³uczk±, zale¿y na ile wyceni :)

Aha i najlepiej nic nie rób z samochodem, a je¿eli ju¿ siê zdecydujesz to zachowaj uszkodzone czê¶ci !

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Sep 2009
    BMW
    ex e38 740iA 94 r ex e38 740iLA 97 r e38 740d Bi-Turbo 2001r
    Sk±d
    Ciechocinek
    I tak tez pewnie zrobie tylko naprawde nie wiem na ile oszacowac t± szkode.

Vip Vip Awatar Marecki7er
    Do³±czy³
    Jun 2009
    BMW
    e32 740iA M62B44
    Sk±d
    Wroc³aw
    Zadzwoñ do ASO zapytaj siê o ceny czê¶ci, dolicz mniej wiêcej koszty roboty i Ci wyjdzie. Lepiej zawsze wiêcej chcieæ ni¿ mniej ale i tak wszystko zale¿y od rzeczoznawcy i ubezpieczalni.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jan 2010
    BMW
    BMW E39 540iA
    Sk±d
    Warszawa
    Poczekaj na wezwanie rzeczoznawcy, u którego ubezpieczony jest w³a¶ciciel feralnej drogi.
    Powiedz mu co zosta³o uszkodzone, o nowych wyciekach itp. Poznasz wstêpny kosztorys.

I 2 rzeczy najwa¿niejsze:
    - nie podawaj numeru konta, na który maj± wp³yn±c pieni±dze, tylko zaznacz opcjê odbioru osobistego, bêdzie to przydatne, je¿eli nie bêdziesz siê zgadza³ z wycen±. Po przelaniu pieniêdzy sprawa mo¿na powiedzieæ, ¿e bêdzie zamkniêta i ciê¿ko jest wywalczyæ wiêcej.

- 2 sprawa, nie zgadzasz siê z wycen±, poszukaj w necie rzecznika od takich spraw, pomo¿e Ci napisaæ pismo i powie co i jak dalej.

Walczy³em z PZU prawie rok jak mi uszkodzili na parkingu klasyka ...

Vip Vip Awatar Cichy
    Do³±czy³
    Jun 2009
    BMW
    e38
    Sk±d
    Poznan
    Czeka Ciebie trudna walka z ubezpieczycielem bo wiadomo maja robiæ wszystko zeby nie wyp³acac odszkodowañ, wmówi± Tobie ze za szybko jecha³es...
    Impossible is nothing

¯yæ szybko, umieraæ m³odo

Vip Vip Awatar coboss
    Do³±czy³
    Feb 2009
    BMW
    E38 730d
    Sk±d
    Szlachta Rydzyñska ko³o wsi Leszno
    Ja rozwali³em sprê¿ynê w przednim kole.
    U mnie policja sama zrobi³a zdjêcia!
    I nie wiem dla czego chc± Ci wydaæ notatkê s³u¿bow±? Nie mog± chyba.
    Id¼ do powiatówki i zg³o¶ co siê sta³o, bêdziesz musia³ w skrócie opisaæ, co, gdzie, kiedy, zaznaczaj±c, ¿e policja sporz±dzi³a notatkê.
    Bierzesz polisê OC i zg³aszasz zdarzenie.
    Reszta odbywa siê jak przy st³uczce, standardowe OC. Mog± Ciê w powiatówce mêczyæ, ¿e sami to zg³osz±. Od razu spytaj szczerze czy zrobi± to natychmiast czy bêd± urzêdowo zg³aszaæ to 2 tygodnie!!!
    ---===Bo rado¶æ to suma drobnych przyjemno¶ci===---

*** UWAGA! ACHTUNG! ATTENTION! ATENCION! ***
    Ze wzglêdu na ograniczony czas coraz rzadziej zagl±dam na forum :(
    W sprawach pilnych proszê o kontakt na maila coboss@op.pl pamiêtajcie o zaznaczeniu, ¿e jeste¶cie klubowiczami!

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jan 2008
    BMW
    745iLi320i
    Sk±d
    Murowana Go¶lina
    Sprawa mo¿e byæ d³uga, twoja wycena rzeczoznawcy(najlepiej, twoje oglêdziny i rozpiska czê¶ci mo¿e byæpodwa¿ana, rzeczoznawcy gorzej, bo on sam mo¿e siê broniæ), twoja naprawa z faktur± i potem walcz o siano, bo mo¿esz mieæ mech na aucie zanim siê sprawa skoñczy.

To moja propozycja, ja bym tak zrobi³. Wspó³czucia. :/

Vip Vip Awatar coboss
    Do³±czy³
    Feb 2009
    BMW
    E38 730d
    Sk±d
    Szlachta Rydzyñska ko³o wsi Leszno
    Nie straszcie. Do tej pory po za zani¿aniem wyceny naprawy nie mia³em problemów z ubezpieczalniami.
    Wiem, ¿e mo¿e byæ problem bo to nie jest tak, ¿e tylko sprê¿yna!
    1. Ow± czê¶æ trzeba wymieniæ na ca³ej osi a nie tylko z jednej strony!
    2. Pó¼niej trzeba ustawiæ geometriê
    3. Zrobiæ badanie techniczne aby odzyskaæ dowód rejestracyjny!

Mam nadziejê, ¿e bogdan który przyjedzie z Warty bêdzie o tym wiedzia³
    ---===Bo rado¶æ to suma drobnych przyjemno¶ci===---

*** UWAGA! ACHTUNG! ATTENTION! ATENCION! ***
    Ze wzglêdu na ograniczony czas coraz rzadziej zagl±dam na forum :(
    W sprawach pilnych proszê o kontakt na maila coboss@op.pl pamiêtajcie o zaznaczeniu, ¿e jeste¶cie klubowiczami!

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Aug 2009
    BMW
    A6-na razie
    Sk±d
    Bia³a Podlaska
    Cytat Zamieszczone przez coboss
    Mam nadziejê, ¿e bogdan który przyjedzie z Warty bêdzie o tym wiedzia³
    Oni o tym wiedz± doskonale tylko udaj± g³upków...MOim zdaniem je¿eli nie chcesz zarabiaæ na aucie to ASO i naprawa bezgotówkowa,ori czê¶ci,naprawa zgodna ze sztuk±,auto zastêpcze na czas naprawy a bogdanowi kopara nie podniesie siê do lipca.Takie moje zdanie i ja tak bym zrobi³.
    Czasami wychodzi lepiej ni¿ planujesz-pomy¶la³ ch³op gdy rzuci³ m³otkiem w kota a trafi³ w te¶ciow±

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •