a jak już podepnę manometr zamiast czujnika to jakie ciśnienie powinno być normą???
a jak już podepnę manometr zamiast czujnika to jakie ciśnienie powinno być normą???
Minimalne ciśnienie oleju na wolnych obrotach - silnik rozgrzany - 0,5 atmosfery.
..dokładnie jak Xsilver napisał - min 0.5.Według książek to 0,5-2.0.Na początku na chłodnym silniku bedziesz mial ok górnej granicy,dopiero jak popracuje trochę to zacznie spadac..Zamieszczone przez wm
A bierze olej?Zamieszczone przez Ącki
Mój kumpel miał dokładnie to samo.Ciśnienie świeci na wolnych i do tego bardzo wolno gaśnie po odpaleniu.
Problem leżał w obudowie filtra oleju.Zmienił i jest spoko.
Z tego co wiem to częsty przypadek w m30.Też miałem z tym problem ale na wolnych mi się jeszcze nie świeciło.Oleju silnik nie pobiera.Po wymianie tej obudowy ciśnienie gaśnie jak kręcę rozrusznikiem.
Temat na forum już był poruszany...
olej przepala delikatnie bo mam świeżo frezowane zawory ale to jest szklanka na 1000km
bede teraz wymienial olej zdejme ta puszke od filtra i zobacze jak to wyglada
Ekipa BMW DRIVERS POMORZE
Aktualnie : 750 e32 89' m70b50
Bylo: 316 e36 95' m43b16
e32 750
TANIE NOCLEGI W GDAŃSKU
Szklanka oleju =250ml czyli na tysiąc km,czyli wychodzi że na 10 000km idzie 2,5L.Moim zdaniem to bardzo dużo i obudowa nic nie pomoże.
Ja miałem ten zawór walnięty ciśnienie wolno gasło ale oleju nie pobierała i nie pobiera(nawet 0.5L na 10 000km)
tak ale to leci przez głowice (zawory nie są szczelne) wyciek z silnika mam tylko pod pokrywą... chwilkowo nie mam na nia czasu firme zakladam i jezdze innym autem musze mysle ze w ciagu miesiaca sie za nia wezme
Ekipa BMW DRIVERS POMORZE
Aktualnie : 750 e32 89' m70b50
Bylo: 316 e36 95' m43b16
e32 750
TANIE NOCLEGI W GDAŃSKU