Strona 11 z 14 PierwszyPierwszy ... 910111213 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 133

Wątek: [mechanika] M62 4.4 pytanie o olej silnikowy.

Moderator Mod Awatar BOSS
    BMW
    740i
    Dokladnie BenyBMW :agree: cuda z wypisywane na naklejkach opakowan mozna sobie w buty wsadzic :D bo tam producenci moga sobie cuda wypisywac.

Ja przy wyborze oleju zawsze kieruje sie norma ACEA (tu nie moga sciemniac bo normy sa scisle okreslone) i nigdy "katolickich" odmian oleju z PL ;)

Każdy człowiek jest jak książka, ma dobre strony, wystarczy tylko przekartkować te złe !!!

Vip Vip
    BMW
    750iL840Ci730LiK53
    Cytat Zamieszczone przez BenyMW Zobacz posta
    Nie każdy olej SAE 15W-40 jest gęściejszy (bo gęstość chyba masz na myśli)

Taką samą ilość, a dodatkowo syntetyk potrafi je szybciej zneutralizować poprzez odparowanie.
    Z wysoką liczbą SAE (o ile masz na myśli tę przed W) są też syntetyki. Nie wiem dlaczego stawiasz znak równości między minerałem i wysokim SAE.

niema czegos takiego jak gestosc oleju a lepkosc, nigdy nienamawialem na stosowanie oleju mineralnego lub jakies tam uszczelnianie motodoktorem i nigdy niestawialem znaku rownosci pomiedzy mineralem a 15W, tyle ze... w wiekszosci, ha praktycznie w kazdym oleju wysoka liczba w normie SAE z literą W oznacza mineralny olej, tak niestety jest i tak sie przyjeło, tak jak i w opona gdzie im wiekszy rozmiar tym wiekszy indeks predkosci jak i nosnosci, robi sie to automatycznie- przykladowo wiekszosc opon w rozmiarze 225/45r17 na indeks predkosci przynajmniej V a 175/65r14 z T dlaczego? bo proste jest ze auto ktore jezdzi na 17" jest szybsze niz auto na 14 calach... tak jak i w olejach, niema sensu sprzedawac i produkowac (choc niepisze ze niema takiego) oleju 15w40 w syntetyku bo wiadomo ze na takiej lepkosci jezdzi polonez lub jakies tam stare audi 80 a na 5w40 lub 0w40 nowy samochod ktory wymaga oleju syntetycznego, inaczej... prąd płynie od - do + a umownie od + do - bo tak sie przyjelo i tyle, dlatego jak ktos napisze ze zalaje olej 15w40 to w wiekszosci przypadkow, nawet w 99/100 jest to olej mineralny
    Ostatnio edytowane przez krzywy191 ; 02-07-2011 o 20:45

Początkujący Użytkownik Awatar BenyMW
    BMW
    E38 740iA M62TU
    Cytat Zamieszczone przez krzywy191 Zobacz posta
    niema czegos takiego jak gestosc oleju a lepkosc
    Ależ jest i są to bardzo często mylone i mieszane pojęcia:
    Gęstość np. wg ASTM D4052 podaje się ją w g/ml (gęstość silnikowego podaje się przy 15,6stC)
    Lepkość kinematyczna ASTM D445 podawana w cSt (centistokes = 1mm2/s)
    Lepkość dynamiczna ASTM D4683 podawana w cP (centipuaz = 1 milipaskalosekunda)
    Występują oczywiście ścisłe korelacje między gęstością i lepkością, ale to zupełnie co innego!

ha praktycznie w kazdym oleju wysoka liczba w normie SAE z literą W oznacza mineralny olej
    Banialuki prawisz kolego, ale nie będę Ci tego tłumaczył - poczytaj sam trochę literatury fachowej.

Tu masz przykład fenomenalnego oleju firmy Penrite, nie tylko SAE 15W-yy, ale nawet 20W-yy i to nie Full Synthetic, ale wręcz tzw Premium Full Synthetic!
    http://www.penriteoil.com.au/product..._engine_oil_20
    Robiłem dla tej firmy badania prototypu bardzo specjalistycznego oleju silnikowego o SAE 30W oraz 40W-yy Premium Full Synthetic.
    Nie wiem czy oleje Penrite są już dostępne w Polsce, bo słyszałem od ich przedstawicieli, że mają w tym roku już być, ale nie spotkałem na swojej drodze naukowej lepszych olejów.

Nie obraź się, ale nie chce mi się już dłużej tego ciągnąć - wszystko co miałem do powiedzenia w tym temacie, a zrozumiałego dla wszystkich mogących z tej wiedzy skorzystać już napisałem.
    Narodziny | Okres nieistotny | Cenzura | Detox | E21 | E30 | E28 | E23 | E30x | E24 | E32 | E46x | E38 ...

Vip Vip
    BMW
    750iL840Ci730LiK53
    no dobra naukowcu ale kup ten olej w sklepie, czy warsztacie, ja napisalem ze w wiekszosci wysoka liczna SAE oznacza olej mineralny, a ty twierdzisz ze nie i masz racje, ale chodzi mi o to dla zwyklego zjadacza chleba 15w40 oznacza olej mineralny, tyle

BMW
    E38 740iA M62TU
    ale chodzi mi o to dla zwyklego zjadacza chleba 15w40 oznacza olej mineralny
    Taki pokutuje mit i legenda, ale my jesteśmy z 7er.pl i musimy takie stereotypy ubijać, ubijać, gnębić, gnębić ;)
    Statystyczny Kowalski zaopatrujący się w marketach, osiedlowych sklepach moto i na stacjach paliw w oleje popularnych w kraju marek (niestety ta powszechna dostępność nie idzie w parze z najwyższą jakością) rzeczywiście może zauważyć taką prawidłowość!
    Ale wystarczy sięgnąć po marki z wyższej półki typu Motul, Valvoline, Liqui Moly, Gulf aby ten mit obalić - na szczęście te firmy są już osiągalne w naszym pięknym kraju i coraz więcej osób je docenia.
    Niestety naród nawet nie słyszał jeszcze o półce najwyższej typu Penrite, Amsoil, Millers, czy Royal Purple nad czym ubolewam osobiście.

Pozdrawiam :piwo_sok:
    Narodziny | Okres nieistotny | Cenzura | Detox | E21 | E30 | E28 | E23 | E30x | E24 | E32 | E46x | E38 ...

Vip Vip Awatar ELVIS
    BMW
    BRAK
    No nareszcie ktoś co się zna :)
    Ok Beny więc mam pytanie jak mogę ,wymienię trzy oleje i jesli wiesz to powiedz który jest fullsyntetykiem ,a który nie ,więc ;

Castrol EDGE 5w40 Tubodiesel
    Castrol 10w60
    Mobil 5w50

Ciekawe jak sie to będzia miało z tym jak sie eksploatuje auto na nich,bo każdy lałem pare razy i było różnie:) oczywiścia na każdym pisze , ze jest fullsyntetykiem :)

BMW
    E38 740iA M62TU
    Cytat Zamieszczone przez ELVIS Zobacz posta
    Castrol EDGE 5w40 Tubodiesel
    Castrol 10w60
    Mobil 5w50
    Wróć do mojego posta #96 w tym wątku, tam są dwa słowa o Castrolu.
    - Tylko Edge Sport (nie samo Edge) oraz TWS są full syntetyk (grupa IV), cała reszta oferty to grupa III Hydrocracking
    - Mobil 1 5W-50 to grupa IV PAO (nie estrowe)

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    E38 740IA M60, E39 525d
    Więc jaki najlepszy ogólnodostępny olej polecałbyś do m60b40? Chodzi mi o olej który mogę kupić w jakiś sposób nie sprowadzając go z za granicy.

Vip Vip
    BMW
    750iL840Ci730LiK53
    valvoline max life 5w40, valvoline syn power 5w30, neste city pro LL 5W40, petro canada supreme 5w30, to sa oleje ogolnodostepne ktore polecam i zalewam do auto klientow

Vip Vip Awatar ELVIS
    BMW
    BRAK
    Cytat Zamieszczone przez BenyMW Zobacz posta
    Wróć do mojego posta #96 w tym wątku, tam są dwa słowa o Castrolu.
    - Tylko Edge Sport (nie samo Edge) oraz TWS są full syntetyk (grupa IV), cała reszta oferty to grupa III Hydrocracking
    - Mobil 1 5W-50 to grupa IV PAO (nie estrowe)
    > Oczywiście czytalem wszystko co napisałeś.
    > Z doświadczenia w stosowaniu oleji co wymieniłem ,a zrobiłem na nich wszystkich po kilkadziesiat tys km moim TDSem ,moge powiedzieć ,że , naprawdę Castrol to jakas pomyłka , 10w 60 pół biedy ,ale 5w40 to masakra silnik pracuje jak traktor i jest duże zuzycie tego oleju. Natomiast Mobil 1 5W50 zachowuje sie najlepiej. Nawet nalałem tego samego Mobila 1 do mojej 20 letniej e 32 z silnikiem M30B30 z przebiegiem 350 tys km i po paru tys km jest go tyle samo i jest czysty jak po zalaniu :)

Dzieki za odpowiedz i pozdrawiam :)
    Ostatnio edytowane przez ELVIS ; 04-07-2011 o 21:03

Uprawnienia umieszczania postów