Strona 9 z 14 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 133

Wątek: [mechanika] M62 4.4 pytanie o olej silnikowy.

Vip Vip
    BMW
    750iL840Ci730LiK53
    Cytat Zamieszczone przez ciah
    \
    Cytat Zamieszczone przez pablo_k3
    10w to nie pełny syntetyk.
    Jesteś w błędzie Kolego i nie uogólniaj.Zanim coś napiszesz ponownie, przeglądnij sobie ten wątek uważnie....
    Dla przykładu 10W60 Liqui Moly jest pełnym syntetykiem.
    a co wy do tego syntetyka??? to czy olej jest syntetyczny czy nie to jakie to ma znaczenie?? liczy sie parametr lepkosci, są i syntetyki 15w40 jak i wszystkie oleje castrola 5w40 10w60 to wszystko oleje połsyntetycznie i co to zmienia? castrol ma tylko 1 olej w pelni syntetyczny.

Doświadczony Użytkownik Awatar xsilver
    BMW
    m60

Ten test jest całkowicie niemiarodajny. Warunki pracy oleju w tym teście w żadnym stopniu nie odpowiadają warunkom panującym w silniku spalinowym. Gdyby dla porównania do maszyny wlać olej przekładniowy (np. 75w80) to zapewne wypadł by najlepiej - a co by się stało gdybyśmy wlali go do silnika ? ;)

Vip Vip
    BMW
    750iL840Ci730LiK53
    dokladnie, to nic nieznaczy

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    BMW 7系列
    Cytat Zamieszczone przez xsilver
    Ten test jest całkowicie niemiarodajny. Warunki pracy oleju w tym teście w żadnym stopniu nie odpowiadają warunkom panującym w silniku spalinowym.
    Ok, też mnie to trochę zastanowiło - ale z drugiej strony, może to niezłe przybliżenie pracy w silniku?
    No i od razu pytanie - czy w takim razie ktoś gdzieś spotkał się testem/artykułem "bardziej na temat"? Ale sensownym - tzn. takim, który pokazuje co dokładnie i jak jest mierzone.
    '00 BMW 740i, cosmosschwarz
    Ex: '96 BMW 740i, cosmosschwarz
    Ex: '91 Mercedes-Benz 560SEC, perlmuttgrau

Vip Vip
    BMW
    750iL840Ci730LiK53
    jak mozna zestawic olej syntetyczny z mineralnym? jaki to miarodajny test, czy takie warunki panuja w silniku?

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    BMW 7系列
    Cytat Zamieszczone przez krzywy191
    jak mozna zestawic olej syntetyczny z mineralnym?
    Emil - chyba można, jeżeli interesuje nas jak olej smaruje, a nie jak jest otrzymywany...
    Zresztą kilka postów wcześniej sam piszesz:
    Cytat Zamieszczone przez krzywy191
    a co wy do tego syntetyka??? to czy olej jest syntetyczny czy nie to jakie to ma znaczenie?? liczy sie parametr lepkosci

Początkujący Użytkownik
    BMW
    e38 740iA
    no to sobie czytajcie sponsorowane "testy" przez producentów i jeździjcie na czym chcecie. Ja mam zalany Motul, ale następnym razem wleje Valvoline, w zasadzie cena ta sama. Z ciekawości kiedyś przetestuję Royal Purple, bo na allegro są sprowadzane. Jak można porównywać olej syntetyczny do mineralnego? Bo olej to olej. Wlewasz do silnika i jeździsz, tyle to kogokolwiek obchodzi. Wlewasz oczywiście olej dedykowany.
    Chciałbym umrzeć jak mój dziadek, we śnie, a nie w panice jak jego pasażerowie..

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    E38 740 '98 m62tub44
    To ja się podczepie pod temat :) Za dwa tygodnie szykuje sie na wymiane oleju w m62tub44 :) Przebieg to mniej wiecej 300k, mechanik zaproponował mi mineral ale wiem ze to zabije te silniki :D W tej chwili zalany jests chyba 5w40, moge przejsc na 0w40 czy zostac przy 5w40?? Jaka firme polecacie? Slyszalem ze przyzwoity jest elf i cena tez w miare ok.

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    BMW 7系列
    Cytat Zamieszczone przez exit14
    Z ciekawości kiedyś przetestuję Royal Purple, bo na allegro są sprowadzane.
    Też mnie zaciekawił ten Royal Purple, chociaż cena trochę powstrzymuje.

Mam tylko jedną wątpliwość - w jaki sposób zamierzasz go "przetestować"? Bo to że zalejesz, pojeździsz z rok (albo może nawet dwa) i silnik w tym czasie nie padnie na amen - to jeszcze chyba niczego nie dowodzi ;) Prawdopodobnie z każdym olejem osiągniesz taki "rezultat".

Wypadałoby miec kilka (najlepiej nowych) silników, użytkować je równocześnie dokładnie tak samo w tych samych warunkach - a po okresie testu rozebrać i ocenić stopień zużycia elementów...

Początkujący Użytkownik
    BMW
    e38 740iA
    @michal_5000:

zgadzam się z Toba w zupelności. Po prostu zaleje i sprawdzę czy są jakieś odczuwalne różnice. Ale sceptycznie się na to nastawiam (swoja drogą, ciekawi mnie mina mechanika, jak zobaczy fioletowy olej :D).

Druga sprawa, to chyba sam odpowiedziałeś innym: ile ja tym autem będę jeździł. Robie ok 30-40kkm rocznie, auto mam średnio rok, a to jest moje trzecie BMW. Teksty pt. "jaki olej, żeby nie zarżnąć moją bunie" mnie po prostu śmieszą. To nie nowe auta, lejesz najlepszy za dogodną cene, chyba że nie masz dziewczyny i masz na co wydawać ;)
    Chciałbym umrzeć jak mój dziadek, we śnie, a nie w panice jak jego pasażerowie..

Uprawnienia umieszczania postów