Strona 6 z 14 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 133

Wątek: [mechanika] M62 4.4 pytanie o olej silnikowy.

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    e38, M62B44TU, 2000r
    Może mi ktoś wytłumaczyć po czym poznaje, że ten olej jest dobry, a tamten lepszy?
    Smaży ktoś na nim frytki?

Wydaje mi sie, że do tego potrzeba specjalistycznych badań, a na pierwszy rzut oka można stwierdzić jedynie barwe oleju.
    To samo z przekonaniem o mniejszym zużyciu paliwa po zmianie oleju; wystarczy zmniejszyć ciśnienie w kołach o 0,1 atm żeby wzrosło spalanie w większym stopniu niż po zmianie oleju. Trzeba być więc nie lada kozakiem z sokolim wzrokiem i kocim słuchem żeby wyłapać takie rzeczy.
    Normalny użytkownik jest w stanie powiedzieć czy olej jest zużyty czy nie (jaki ma kolor), oraz czy słyszy jakieś dźwięki z silnika po zmianie oleju (co akurat może mieć 100 innych przyczyn- niekoniecznie "olejowych").

Wniosek: należy wlewać taki olej jaki zaleca producent i wymieniać go jak najczęściej. Większość olejów jest tak rozwinięta technologicznie, że różnica między tymi "lepszymi" w stosunku do innych olejów jest nie do zauważenia dla zwykłych użytkowników- czyli dla laików (ale takich oczywiście nie ma na tym forum :hah: )

Każdy wypowiadający sie w tym wątku pieje nad olejem który zakupił i wlał sobie do silnika, że niby dokonał najlepszego wyboru.
    A może ktoś wskaże konkretny olej klasy 0W... lub 5W... który zostawia jakieś olbrzymie ilości nagaru w silniku, lub towarzyszyły mu jakieś dziwne zjawiska?

Pozdro

Doświadczony Użytkownik Awatar xsilver
    BMW
    m60
    A co można polecać ? Olej którego się do silnika nigdy nie lało ?

Ja mogę jeszcze polecić Petro Canada 5W40 - wytestowany w extremalnych warunkach w 325 e36 - na przykład powrót z wyścigów górskich - 400km na 3-biegu na granicy odcinki (rozleciało się sprzęgło a to był jedyny dostępny bieg; kolega miał w pracy ważne spotkanie i musiał być na czas - więc nie było wyjścia).

Co do motula 8100 - kolega obrócił na nim panewki w subaru... A innemu silnik puszczał dymka, to zalał tym motulem, żeby go uszczelnić - to zaczął kopcić pod obciążeniem.

To są wszystko doświadczenia własne - i na ich podstawie wybieram i polecam olej, Ktoś ma inne doświadczenia, to poleca inny olej - tyle.

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    było e38 740iA M60B40
    Zgadzam się z ,,xsilver". Chodzi o najważniejszy moment dla silnika, czyli kiedy jest zimny musi być jak najszybciej smarowany. Bmw z tego co wiem to zaleca żadsze oleje w okresie zimowym, a np: w lato można lać 10w40. Olej półsyntetyczny w warunkach letnich podczas rozruchu ma podobne właściwości do oleju syntetycznego eksploatowanego w warunkach zimowych(Równowaga). Jeżeli chodzi o kwestie ,,mycia" silnika z nagarów to to nie działa w ten sposób ze płucze nam nagar i zatyka kanały. Sprubujcie go zlikwidować przykładowo szmatą, nie usuniecie go w dużej ilości, trzeba było by użyć rozpuszczalnika. A tym bardziej jak ma to olej zrobić???? Kwestia zachowania czystości silnika dzięki olejowi polega na tym ze osad nie jest zbijany w duże cząsteczki co powoduje powstawanie szlamu ,a później nagaru, tylko rozpraszany jest w oleju i powoduje ułatwiony przepływ tychże cząsteczek przez filtr olejowy, w filtrze zatrzymywane są tylko te cząsteczki, które są zbyt duże i które mogą szkodzić silnikowi, a druga jego właściwość czyszcząca polega na wytworzeniu powłoki na metalu, która zapobiega przyklejaniu się osadów. Stad olej syntetyczny od wymiany do wymiany pozostaje czysciejszy niż półsyntetyk .Na youtube są tam filmiki pt,,Sonda"3 czesci. Obejżyjcie kto ma ochotę :]

MOD: Proszę się przyłożyć do zasad pisowni. Używaj polskich znaków.[/color]
    ...ther's no better way to flyy...

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    e38 735 v8 98'
    Kolego DzikiGrzyb. Dzięki za objaśnienie tematu olejów(2strona). Niezabardzo to rozumiałem a na internecie nie znalazłem jak do tej pory. Można by ten post, kolegi DikiegoGrzyba gdzieś podczepić bo nie każdy ma wiedzę co do takich spraw a z pewnośćią każdemu by się przydała.

Co do wymiany oleju w skrzyni to masz zupełną rację sam to przechodziłem i skrzynia przy przebiegu ponad 260 tysięcy bez zmiany oleju była poprostu SPALONA i zamiast prostej zmiany oleju wyrąbałem 3tysiące na skrzynie i koszt jej wymiany (plus olej, filtry i takie tam) i nie myślcie, że jak bym zmienił olej przy przebiegu 250 tys, czy 240 a nawet 180 to by było lepiej - skrzynia się niszczy nieodwracalnie!

Także PRZESTRZEGAM! zmieniajcie olej w automacie co 50-60tys.km a unikniecie później niepotrzebnych kosztów (lepiej za tą kasę kupić sobie jakieś fajne felgi albo kupić se podsufitkę z m-pakietu lub kto co woli)

Początkujący Użytkownik
    BMW
    -
    Cytat z instrukcji obsługi:

"BMW zaleca stosowanie olejów klas SAE 0W-X lub SAE 5W-X. X oznacza tu dowolną wartość np. 30, 40 lub 50. Oleje te można stosować we wszystkich temperaturach otoczenia. Oleje klasy SAE 10W-X są dopuszczone tylko do silników Diesla."

Ja do M62 leje 5w-50 raz zalałem 10w-40, przy mrozach zdecydowanie większe zapotrzebowanie na prąd podczas rozruchu w porównaniu do 5W

Zaawansowany Użytkownik Awatar M@rcin
    BMW
    E65 730d FL
    Dziękuje za odpowiedzi w moim temacie :) Nie spodziewałem sie takich wykładów na temat olejów :D Ale... mamy jeszcze jedno pytanie. Co się stanie, jak zaleje teraz pełnym syntetykiem np. 0W40 a wcześniej był jeżdżony na pół-syntetyku? Podobno nie powinno sie przechodzić z "lepszego" na "gorszy" olej. Próbował ktoś tak robić? Jakie skutki uboczne moga nas spotkać po wymianie na syntetyk?

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    740iA e-32
    Blog
    1
    ja przechodziłem z 10W-40 na obecne 0W-40 i jest tylko lepiej :)

Dokładnie xsilver to dobrze ujął po to zalewa się 0W żeby chronić silnik w najgorszym momencie jego pracy czyli podczas rozruchu co z tego, że 10W-60 sprawdza się w buszu w afryce my tu mamy polskę i przez pół roku mamy temperatury koło 0 stopni i wtedy ten syntetyk upraszcza rozruch oszczędza nam przez to silnik i akumulator.

Zaawansowany Użytkownik Awatar M@rcin
    BMW
    E65 730d FL
    Cytat Zamieszczone przez Zdzira 850I
    ja przechodziłem z 10W-40 na obecne 0W-40 i jest tylko lepiej
    No to ryzykujemy i lejemy albo Motul 5w40 albo jakiegoś Castrola 0w40 :) Zobaczymy co z tego wyjdzie... ;)

Dzięki!

Zaawansowany Użytkownik Awatar Jurij
    BMW
    Ex. e32 740iL 92, jest e32 735iL 89
    Ja kilka dni temu przeszedłem z 10W40 liqui moly na 0W40 Castrol Edge i póki co jest ciszej... Co będzie dalej... pokażą kilometry ;)

Stan oleju kontroluję i jest stabilny.

Vip Vip Awatar coboss
    BMW
    E38 730d
    Liqui Moly jest fenomenalną marką. Pewnie lepszą niż Motul z tym, że strasznie drogą :(
    ---===Bo radość to suma drobnych przyjemności===---

*** UWAGA! ACHTUNG! ATTENTION! ATENCION! ***
    Ze względu na ograniczony czas coraz rzadziej zaglądam na forum :(
    W sprawach pilnych proszę o kontakt na maila coboss@op.pl pamiętajcie o zaznaczeniu, że jesteście klubowiczami!

Uprawnienia umieszczania postów