Witam panowie ja dodam tylko ze w afryce zalecany olej do bmw to 20w50
pozdrawiam
Witam panowie ja dodam tylko ze w afryce zalecany olej do bmw to 20w50
pozdrawiam
no to jeszcze lepiej :D ... ja pisałem że 10w60 może być .. toś teraz domowym mechanikom ćwieka zadał.Zamieszczone przez mario7
potwierdza się tylko to że parametr SAE zależy bardziej od strefy klimatycznej niż rodzaju silnika.
dwa słuszne wybory w życiu to R6 i V12
BLOG MOJE AUTO
MOJE AUTO komentarze- te pozytywne jak i negatywne mile widziane.
No az tak to sie nieznam na olejach ale pomykam po afryce e91 i ten ze olej leja w aso a co ciekawe auto zostalo sprowadzone z UK z takim samym olejem auto ma 9013 km przejechane jest nowe
No to trzeba zalać 75W80 - jak się zagrzeje do 100 stopni to i tak będzie jak woda ;) A filmu olejowego będzie, że nawet młotek go nie przełamie :D I w razie wycieczki na słońce będzie idealny :hah:
Każdy zaleje co uzna za stosowne - więc po co dywagować ?
po to jak to okreslasz dywagujemy zeby kazdy lepiej zrozumial na czym to wszystko polega i zalal olej jaki uzna za stosowne lub taki ktory sie naprawde sprawdza a takie glupie teksty o 75w itd napewno w tym nikomu nie pomogą
.. chyba TWS ;)Zamieszczone przez dzikigrzyb
E12 525 79' było....
E32 735i manual 91' - ***** w crahstescie...
E39 540i manual 96' było...
E60 530iA 03'
...E34 S38B38 :)
...E92 S65B40 :)
nie to że się czepiam CiebieZamieszczone przez Leon740i
a jednak kolega XSILVER.. użył oznaczenia oleju przekładniowego.. tyle że nijak nie rozumiem jego ironii wypowiedzi.. bo te oleje pracują w zupełnie innych warunkach niż olej silnikowy. a dotego o parametrze 75W80 są stosowane bodajże tylko w autach francuzkich przy olejach typu EP i w atomatach do których zalecany jest ATF, bo on ma najczęściej taką specyfikację SAE
a jeśli chcesz XSILVER o przekładniówkach podywagować, to także możemy. Bo odziwo do BMW przekłądniówek jest kilkanaście rodzajów.. i większość z mechaników nawet nie wie jaki olej należy tam zastosować.. ale jak bardzo chcesz to Ci poopowiadam nawet o tych...
fakycznie .. pomyliło mi się z firmą TRW/LUCAS ale nie będe tej literwóki poprawiał.Zamieszczone przez ciah
pozdrawiam
dwa słuszne wybory w życiu to R6 i V12
BLOG MOJE AUTO
MOJE AUTO komentarze- te pozytywne jak i negatywne mile widziane.
hah no wlasnie wiem ze 75w/80 to olej przekladniowy ktory ma sie nijak do tego tematu dlatego uwazam takie wycieczki za bezsensowne i niepotrzebne
Przecież ja żartuje - nie czujecie :D Nie musicie się tak bardzo spinać z tym przekładniowym, bo mi takich rzeczy tłumaczyć nie trzeba - kaganek oświaty mi nie potrzebny ;)
Dla mnie sprawa jest jasna, jeżeli dla naszego klimatu i silnika m62 najodpowiedniejszy jest olej 0W40 to po co lać olej mniej odpowiedni i gęstszy 10W60 ?
To, że jak się rozgrzeje to jest wodnisty, to ma małe znaczenie, bo silnik zużywa się najbardziej podczas zimnego startu - i tu potrzebne jest najlepsze i najszybsze smarowanie. Niektórzy podają, że jeden rozruch zimnego silnika może powodować zużycie porównywalne do zużycia jakie powstanie po przejechaniu nawet 500km w warunkach autostradowych ...
Nic nowego do tematu nie wnosicie - operujecie tylko pojęciem lepkość i gęstość i to w zasadzie tyle ... Odkręcić butelkę z olejem i wlać klientowi do silnika potrafi każdy, więc to nie filozofia. Ja mam przykłady silników które na oleju 0W40 zrobiły wiele kilometrów (jeden ponad 100tyś, drugi już pod 150, i trzecie prawie 200tyś, chociaż chwilowo jeździł też na 5W40) - i wiem jak wygląda w nich zużycie - a w zasadzie jak nie wygląda. Więc po co eksperymentować, skoro zmiana na 10W60 nie da nam żadnej korzyści w polskich warunkach klimatycznych ... No chyba, że ktoś jeździ samochodem tylko latem w TDC ;)
A temp. pracy silnika m62 - zobacz kolego jakie temperatury osiąga olej silnikowy i zastanów się czy 105st to już gorąco ;)
Ale się niektórzy rozpisali.
Ja powiem tak. Chwalili Motul, przekonywali do Motul... zalałem Motul (X-cess 8100 5w40) i jestem bardzo zadowolony! Chwalę Motul, polecam Motul... ;D
Uprzednio lałem zawsze najlepsze oleje, a mimo to znalazłem dużo lepszy :)
---===Bo radość to suma drobnych przyjemności===---
*** UWAGA! ACHTUNG! ATTENTION! ATENCION! ***
Ze względu na ograniczony czas coraz rzadziej zaglądam na forum :(
W sprawach pilnych proszę o kontakt na maila coboss@op.pl pamiętajcie o zaznaczeniu, że jesteście klubowiczami!