Osobną posiada, ale jest chłodzona tym samym płynem i jeśli on ma za wysoką temperaturę lub obieg jest zaburzony to ma wpływ. P.S. Nie wiem czy w przedliftowych występował termostat na chłodniczce skrzyni bo w poliftowych jest coś takiego.
Osobną posiada, ale jest chłodzona tym samym płynem i jeśli on ma za wysoką temperaturę lub obieg jest zaburzony to ma wpływ. P.S. Nie wiem czy w przedliftowych występował termostat na chłodniczce skrzyni bo w poliftowych jest coś takiego.
skad ty te informacje bierzesz?Zamieszczone przez WojtekE_32
Chyba nie zaglądaliście pod maskę dokładnie:http://www.realoem.com/bmw/showparts...62&hg=17&fg=05, poz. 1 chłodniczka, poz. 2 termostat.
A ja cale zycie myslalem, ze chlodniczka chlodzi tylko olej skrzyni, a przez co i skrzynie.
Wedlug mnie uklad chlodzenia skrzyni jest niezalezny od chlodzenia silnika.
I nie ma plynu chlodniczego skrzyni. Schladzany jest bezposrednio olej...
skup sie na tym..moglbys to bardziej sprecyzowac?Zamieszczone przez WojtekE_32
Krzychu, koledze pewnie chodzi o wymiennik ciepła, który znajduje się przy skrzyni,a w którym znajduje się płaszcz wodny i płaszcz olejowy.Zamieszczone przez 7ka
Płyn z układu chłodzenia silnika, biegnie przez wymiennik ciepła ASB (tej chłodniczki na rys. 1), wiec jak jest zbyt gorący lub są zaburzenia w obiegu to nie jest w stanie prawidłowo schłodzić olej w ASB i skrzynia się przegrzewa.
Dokładnie chyba chłopaki nie do końca znają budowę swoich autek :-)Zamieszczone przez WojtekE_32
X5 4,8 i , poszukiwana E38 750 V12
no w tym sensie to sie zgodze, chociaz Twoja poprzednia wypowiedz sugerowala, ze skrzynia jako taka jest chlodzona tym samym plynem chlodzacym co silnik. mialem na mysli, ze chlodzenie skrzyni polega na chlodzeniu jej oleju w chlodniczce, ktora jak sylwekk slusznie zauwazyl, lepiej jest nazywac wymiennikiem ciepla.Zamieszczone przez WojtekE_32
W starszych wersjach, "wymiennik" był wprost w chłodnicy silnika (przynajmniej tak było w E32 i E39).