Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 67

Wątek: e32 TDS

Zaawansowany Użytkownik Awatar Przemik
    BMW
    e32 730i m30b30
    Nie wiem kolego Dzuda co masz do diesli w autach wyższej klasy. Dla potwierdzenia moich słów powiem Ci, że któregoś roku na 1/4 mili w sk-ce przyjechał kolo Audi A8 4,2 biturbo (diesel ofc). Odgłos silnika silnika wcale nie brzmiał prostacko, a na dodatek wykosił wszyskie crx'y, eclipsy i inne powybebeszane i zchipowane cuda. Ja swoją 7er kupiłem dla komfortu i po to by mieć autko z duszą a nie po to by z każdych świateł testować ile ma od 0-100 albo zap...ć bokami i potem się tym chwalić. 2,5 TDS faktycznie trochę przysłaby ale 3,0 spokojnie mógłbym mieć i wcale nie czułbym się gorszy. Pozdro.

Cytat Zamieszczone przez Dzuda
    MOJE ZDANIE jest takie że w serii 7 nie powinno być diesla i tyle.Czy to jest 3.0 czy 4.0.
    Szanuję Twoje zdanie.

Właśnie na Twojego posta liczyłem..... Masz TDS-a ok.. Widocznie go kupiłeś mając nadzieję ze będziesz tanio śmigał a tu ZONK. Nie dość że pali 10L ON po 4zl to na dodatek osiągi marne aż płakać się chce.Więc ani oszczędność ani osiągi,pytanie po co taki silnik
    Nie ma zonka. Skąd wiesz, jakie są realne koszta? Nie doczytałeś dokładnie na temat spalania. Oczywiście łatwiej jest policzyć 10x4zł i powiedzieć, że TDS jest drogi. Na temat osiągów nie będę polemizował, bo dane fabryczne są powszechnie znane i nie ma się co oszukiwać. Jest to najsłabsza jednostka z silnikiem wysokoprężnym. Mi wystarcza i to jest najważniejsze. Stać mnie na jego utrzymanie, a zamiast wydawać pieniądze na naprawy bawię się w doposażanie. Nie mam na celu przekonania Cię do TDS-a, bo i po co. Chcę Ci tylko zwrócić uwagę, że używasz argumentów emocjonalnych a nie rzeczowych. Ja nie potrzebuję się ścigać i udowadniać wyższości na drodze (więc po co mi te "osiągi", zasięg na zbiorniku to też osiąg, prawda?). Przegoniłem tym samochodem spory dystans i nadal jazda dostarcza mi dużo przyjemności.

Cytat Zamieszczone przez sylwekk
    A od kiedy 7er to świętość? Użyj racjonalnych argumentów.
    Masz rację..Żadna...

Ale jak ktoś kupował 7er za ileś tam tysięcy marek nie myślał na oszczędzaniu...
    To po co powstało e38 725 TDS, a potem 730D i 740D?

Dzuda, wyzbądź się stereotypów.

Jest dużo szybszych samochodów, są też auta zużywające więcej, niż 7er paliwa. Czy to czegoś dowodzi? Jak kogoś stać i ma ochotę, to gania na Pb i za to płaci. Jak szuka oszczędności to robi kalkulację przemnożoną przez współczynnik własnej elastyczności i wybiera LPG lub ON. Nadal nie przekreśla to jazdy 7er.

Nie rozśmieszaj mnie i nie mów że kupiłeś TDS-a żeby tanio śmigać
    Właśnie po to kupiłem TDS-a, żeby móc nim tanio śmigać. Codziennie i bezpiecznie. W komforcie, jaki gwarantuje 7er. Głównie po mieście.

Każdy mówi o takim aucie jakim ma .Ty Sylwek lubisz diesla a inni go nie tolerują w serii 7(tym bardziej TDS-a,nie mówię że to zły silnik)
    To nie jest kwestia lubienia diesla bądź nie. Do kwestii motoryzacji należy podejść bardziej praktycznie. Dorabianie ideologii opartej na udowadnianiu "wyższości" zasilania iskrowego nad samoczynnym na pewno nie można określić podejściem praktycznym. Nie ma idealnego rozwiązania. TDS jest świetnym kompromisem. Mówię to jako dotychczasowy użytkownik samochodów zasilanych Pb z LPG. W temacie TDS-a w e32 mogę dodać tyle, że nawet nie psuje estetyki pod maską. Chętnie bym się temu przyjrzał z bliska. Kolega Michu, jeśli dobrze pamiętam, ma w swoim e32 silnik m50b25. Dyskusja na temat tej przeróbki też była na naszym forum i również zdania były podzielone. A przecież to silnik benzynowy, całkiem udany i osiągami nieodstający od starszej technologicznie jednostki m30. Tyle ode mnie ;)

Początkujący Użytkownik
    BMW
    Brak...
    Cytat Zamieszczone przez Cichy
    Nie długo Porshe oraz Ferrari bedzie miało w palecie do wyboru silnik wysokoprezny

Taki mały OT, Porsche już ma Diesla w swojej palecie, dokładniej w modelu Cayenne :P Jest to silnik 3.0 TDI

EOT :D

Vip Vip Awatar Dzuda
    BMW
    E32 735i , G11 750i M-pak ; MB 560 SEC 88'
    Sylwek bardzo bobrze mówisz...

Po prostu nie jestem przekonany do diesla w E32

A obaj dobrze wiemy że silnik m50b25 w 7 na pewno lepiej daje radę niż m30b30 ;)

Super Moderator Awatar Anatol
    BMW
    e38 735 iA
    Kiedyś znajomy w rozmowie z drugim przekomarzali się który silnik jest lepszy Pb czy ON ..... Trzeci ich podsumował po co wam rozmowy 150 czy ponad 200 KM i więcej, jak i tak ze mną w korku będziecie stali w wawie przez pół dnia (na marginesie ma fiata bravo)

;D ;D ;D

Myślę,że to tylko podejście bardziej psychologiczne i przyzwyczajenie kto co ma i na czym lata ... ;D

Oby tylko były zadbane i sprawne technicznie ,a nie drutex i szpachlex na tyrtytki ;D

Zaawansowany Użytkownik Awatar szajboos
    BMW
    e38 730d i Peugeot 806 2.0 HDi
    Dzuda, ja na przykład kupiłem 730d po to żeby śmigać komfortowo i tanio. Moja pali ok 8l średnio. Na baku robię 1000km z haczykiem. Komfort podróżowania taki sam jak 740i. Jak śmigam nią do Austrii to i tak zapodaję tempomat na 140km/h i tak jadę przez większość trasy. Nie potrzebuję 7er do pokazywania wyższości i osiągów na drodze. Jak napisał sylwekk, zasięg na zbiorniku to też osiąg którego nie dokonam 730i ani 740i które spali troszeczkę więcej. Przy 50 000km rocznie ta różnica zrobiłaby się dość duża ;) Instalacji gazowej nie założyłbym bo LPG nie uznaję. 7er to przecież nie auto do oszczędzania ;) Ty akurat nie masz, ale sporo ludzi ma i pomimo tego piszą że 7er z dieslem jest be bo 7er nie jest do oszczędzania

Nie chcę tym postem nikogo przekonać do wyższości diesla nad benzyniakiem. Chciałbym tylko żeby fajny diesel (a niewątpliwie diesle BMW takie są) nie był określany mianem silnika nadającego się tylko do traktora i ciężarówki ;)

Początkujący Użytkownik
    BMW
    Brak...
    Ale trzeba przyznać, że oszczędność Diesla jest pozorna i tylko do czasu, kiedy to nie przyjdzie wymienić turbinę, lub dzięki naszym paliwom wtryski. Chociaż, mimo tego Diesle są dobrymi silnikami, nie tylko dla oszczędności, także dla ich momentu, a gdyby pójść w delikatne modyfikacje to może i dać radę "benzyniakowi". Najlepszym przykładem może być pojedynek przeprowadzony przez uczestników jednego z forów, a mianowicie 1/4 mili BMW 335D Touring po chipie i BMW M3 E46, co prawda PB wygrał ale Diesel niewiele odstawał od M3-ki która jak by nie patrzeć jest stricte sportowa.

Zaawansowany Użytkownik Awatar szajboos
    BMW
    e38 730d i Peugeot 806 2.0 HDi
    Cytat Zamieszczone przez Wojtas385
    Ale trzeba przyznać, że oszczędność Diesla jest pozorna i tylko do czasu, kiedy to nie przyjdzie wymienić turbinę, lub dzięki naszym paliwom wtryski.
    Tak, ale powiedzmy szczerze. Benzyniaki też idealne nie są, też mogą (ale nie muszą, diesle tak samo) się zepsuć. I też tanio nie jest.

Mi mój dieselek odpowiada, jest wystarczająco szybki, przyspieszenie w pełni mnie zadowala, spalanie również.

Vip Vip Awatar jarek88
    BMW
    E32 730i R6 90' , E32 740iA 93'
    Blog
    20
    Panowie wcale nie chodzilo mi żeby wprowadzać was w jakie kolwiek spory na temat tych silników. Poprostu gdy zobaczyłem to na allegro to musiałem sie podzielić tym z wami.
    Jak dla mnie to troche dziwna sprawa ,prubije sobie to jakoś wytłumaczyć po co on tam wkłądał disla i jedyne sensowne wytłumaczenie dla mnie jest takie.
    Kolo rozdupczył e34 masakra totalna ale silnik ocalał , w e32 zajechał silnik wiedz wpadł mu do głowy niecny plan złożenia czegoś takiego no to ma. Nie mam pojecia czy to wgl sie opłacało. Jeśli zrobił to sam to ok rozumiem , ale jeśli ktoś mu to tam wkładał to nie rozumiem go, to tak samo jakby kupił sobie 2 silnik z e32 i sadze że koszt operacji zmiany silnika na ten sam byłby dla niego napewno tańszy. Ale w myśl zasady ,,Polak potrafi,, i skoro do syreny włozyli silnik z porsche to chłopak zapragnoł mieć 725tds i to w e32 czego fabryka nie przewidziała dla tego modelu. Z jednej strony respekt i gratulacje jeśli to wszystko ma ręce i nogi a z drugiej mam jakieś mieszane uczucia i wcale nie potępiam disla.

Vip Vip Awatar Dzuda
    BMW
    E32 735i , G11 750i M-pak ; MB 560 SEC 88'
    Cytat Zamieszczone przez szajboos
    Na baku robię 1000km z haczykiem.
    Na trasie też mało mi braknie żebym na zbiorniku zrobił 1000km

W tym dziale też jest temat z E34 i silnikiem 3,0D.Tamto auto mi się widzi i pomysł ktoś miał dużo lepszy....

Uprawnienia umieszczania postów