Oj Zdzira... Gadasz sloganami i tyle. Porównujesz małe nowoczesne, lekkie autka do prawie dwutonowego krążownika. Skoro poszukujesz wrażeń rajdowca, przesiądź się do japończyka z jakimś 150-o konnym silnikiem. Atrakcje gwarantowane. Szkoda, że nie dopuszczasz do siebie argumentacji ludzi, którzy mają doświadczenie z tym silnikiem i są w stanie realnie ocenić jego możliwości... Oczywiście nie zamierzam wpływać na Twoją opinię, ale wolałbym, abyś pisząc coś robił to obiektywnie. Jeśli porównujesz spalanie, rób to w podobnych warunkach. Jeśli piszesz o naprawach i serwisowaniu, uwzględnij poza kosztami odstępy pomiędzy kolejnymi wizytami w warsztacie.Zamieszczone przez Zdzira 850I
Zamiast pisać "TDS to muł" napisz "TDS jest dla mnie za wolny i za mało dynamiczny" - ze szczególnym naciskiem na "dla mnie". Ale nie pisz, że jest awaryjny, jeśli raz na 300 czy 500 tys. wykonasz naprawę za powiedzmy 4 czy 5 tys. zł (mowa oczywiście o silniku), zakładając, że wcześniej nie będziesz jakoś specjalnie dbał o ten motor. Moje doświadczenia to około 60 tys. km przejechane przez około 2 lata. Ze standardowych usterek TDS-a właśnie szykuje mi się wymiana pompy wodnej (w m62 też padają). Cena sporo niższa od funkcjonalnego zamiennika dla silników V8. A na wymianę wystarczy 30 minut i robisz to w warunkach plenerowych mając do dyspozycji 2 klucze. Kolejna mega usterka to uszczelnienie pompy wtryskowej. Komplet uszczelek - 35 zł w Boschu. Ja robię to sam więc o koszta robocizny się nie martwię. Ile kosztują uszczelki kolektora ssącego, ile kosztuje odma, ile kosztują świece do silnika V8? No i ile czasu potrzebujesz na wymianę tych elementów? Zapewniam Cię, że TDS nie jest awaryjnym silnikiem. A na pewno nie jest bardziej awaryjny od V8. Porównując spalanie nawet do przytaczanego 728, jeśli sięgasz po wartości minimalne, to w trasie jesteś w stanie zejść poniżej 6l/100 km (raz jeden mi się to udało). Jaka jest wartość minimalna dla 728? W przypadku jazdy w mieście spalanie w silniku benzynowym podskakuje dużo więcej niż w dieslu. Bez specjalnej oszczędności zmieścisz się w tych 10l/100km ON. 728i "wchłonie" w podobnych warunkach 15-16l/100km. To już nie jest różnica 4 zł. V8 wciągnie 18-20l.... Jedno jest niepodważalne. 725TDS jest najsłabszą jednostką. Nie oznacza to, że nie da się wyprzedzać. Tym samochodem jeździ się normalnie (czytaj - bez brawury). Jeśli poszukujesz wrażeń, to faktycznie omijaj TDS-y, bo największym nieszczęściem, jaki może ten silnik spotkać, jest kierowca oczekujący od diesla osiągów F1....

Odpowiedz z cytatem