Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 67

Wątek: e32 TDS

Zaawansowany Użytkownik Awatar Przemik
    BMW
    e32 730i m30b30
    Nie no błagam nie porównujcie TDS'a do poloneza, sam w swoim życiu przez 2 lata jeździłem "krwistym poldkiem" i pamiętam że ten samochód nawet jak jechał to tak jakby stał. W porównaniu do poldka mój wcześniejszy samochód(Lada Samara) był rakietą :D Nie uwierzę że TDS jeździ aż tak źle. Porównanie czegokolwiek poza Zaporożcem do poloneza uważam za profanację.

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    740iA e-32
    Blog
    1
    Hmm polonez Rover 1,4 16V wykręca do setki 11,9 natomiast tds 11,4 to co złego w tym porównaniu ja moim 1,6GLE po paru zabawach z silnikiem robiłem 12,
    5-12,8 wiec tez niedużo mniej a jak trafić TDS-a w automacie to będzie miał pewnie sporo powyżej 12s do setki :)

Więc sorry al;e to jest muł dzisiaj byle nowe auto klasy compakt ma do 100 10-11s :)

Hmmm o moje M62 się nie bój czy bańkę zrobi przy mnie bez problemu :)

Wiadomo, że jazdy E-38 nie można porównać do jazdy polonezem nie o to mi chodziło ale uważam ta opcję za kiepska w zakupie o wiele lepszy jest 728i a co do chipowania 15 letniego diesla to wątpię czy to mądre :)

Doświadczony Użytkownik Awatar marek1132
    BMW
    BMW e32 735 iL
    Cytat Zamieszczone przez BOSS
    Wracajac to tematu- zastanawiam sie jak ta E32 TDS jezdzi bo z tego co pamietam TDSowy most do E32 nie pasuje a jak gosc zostawil benzynowy to...
    Właśnie,ciekawe jaki dyfer tam jest,w e34 tds montowali tylko dyferencjał o przełożeniu 2.64,w e32 najdłuższy jaki jest to 2.93 w 740.Jeśli zostawił orginalny dyfer z benzyny to do setki musi przyspieszać w 9..10 sek :P

Cytat Zamieszczone przez Zdzira 850I
    Hmm polonez Rover 1,4 16V wykręca do setki 11,9 natomiast tds 11,4 to co złego w tym porównaniu ja moim 1,6GLE po paru zabawach z silnikiem robiłem 12,
    5-12,8 wiec tez niedużo mniej a jak trafić TDS-a w automacie to będzie miał pewnie sporo powyżej 12s do setki :)

Więc sorry al;e to jest muł dzisiaj byle nowe auto klasy compakt ma do 100 10-11s :)

Wiadomo, że jazdy E-38 nie można porównać do jazdy polonezem nie o to mi chodziło ale uważam ta opcję za kiepska w zakupie o wiele lepszy jest 728i a co do chipowania 15 letniego diesla to wątpię czy to mądre :)
    Oj Zdzira... Gadasz sloganami i tyle. Porównujesz małe nowoczesne, lekkie autka do prawie dwutonowego krążownika. Skoro poszukujesz wrażeń rajdowca, przesiądź się do japończyka z jakimś 150-o konnym silnikiem. Atrakcje gwarantowane. Szkoda, że nie dopuszczasz do siebie argumentacji ludzi, którzy mają doświadczenie z tym silnikiem i są w stanie realnie ocenić jego możliwości... Oczywiście nie zamierzam wpływać na Twoją opinię, ale wolałbym, abyś pisząc coś robił to obiektywnie. Jeśli porównujesz spalanie, rób to w podobnych warunkach. Jeśli piszesz o naprawach i serwisowaniu, uwzględnij poza kosztami odstępy pomiędzy kolejnymi wizytami w warsztacie.

Zamiast pisać "TDS to muł" napisz "TDS jest dla mnie za wolny i za mało dynamiczny" - ze szczególnym naciskiem na "dla mnie". Ale nie pisz, że jest awaryjny, jeśli raz na 300 czy 500 tys. wykonasz naprawę za powiedzmy 4 czy 5 tys. zł (mowa oczywiście o silniku), zakładając, że wcześniej nie będziesz jakoś specjalnie dbał o ten motor. Moje doświadczenia to około 60 tys. km przejechane przez około 2 lata. Ze standardowych usterek TDS-a właśnie szykuje mi się wymiana pompy wodnej (w m62 też padają). Cena sporo niższa od funkcjonalnego zamiennika dla silników V8. A na wymianę wystarczy 30 minut i robisz to w warunkach plenerowych mając do dyspozycji 2 klucze. Kolejna mega usterka to uszczelnienie pompy wtryskowej. Komplet uszczelek - 35 zł w Boschu. Ja robię to sam więc o koszta robocizny się nie martwię. Ile kosztują uszczelki kolektora ssącego, ile kosztuje odma, ile kosztują świece do silnika V8? No i ile czasu potrzebujesz na wymianę tych elementów? Zapewniam Cię, że TDS nie jest awaryjnym silnikiem. A na pewno nie jest bardziej awaryjny od V8. Porównując spalanie nawet do przytaczanego 728, jeśli sięgasz po wartości minimalne, to w trasie jesteś w stanie zejść poniżej 6l/100 km (raz jeden mi się to udało). Jaka jest wartość minimalna dla 728? W przypadku jazdy w mieście spalanie w silniku benzynowym podskakuje dużo więcej niż w dieslu. Bez specjalnej oszczędności zmieścisz się w tych 10l/100km ON. 728i "wchłonie" w podobnych warunkach 15-16l/100km. To już nie jest różnica 4 zł. V8 wciągnie 18-20l.... Jedno jest niepodważalne. 725TDS jest najsłabszą jednostką. Nie oznacza to, że nie da się wyprzedzać. Tym samochodem jeździ się normalnie (czytaj - bez brawury). Jeśli poszukujesz wrażeń, to faktycznie omijaj TDS-y, bo największym nieszczęściem, jaki może ten silnik spotkać, jest kierowca oczekujący od diesla osiągów F1....

Vip Vip Awatar Dzuda
    BMW
    E32 735i , G11 750i M-pak ; MB 560 SEC 88'
    Cytat Zamieszczone przez sylwekk
    Ile kosztują uszczelki kolektora ssącego, ile kosztuje odma, ile kosztują świece do silnika V8?
    Myślę że te wszystkie rzeczy rekompensuje pomruk V8-ki.W/w rzeczy też nie wymienia się co miesiąc...

Sylwek ma niepodważalną rację że koszta są niższe utrzymania TDS-a ale i tak bym auta z tym silnikiem nie kupił(z naciskiem na JA ;)) .Jak to się mówi kwestia gustu :564:

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    740iA e-32
    Blog
    1
    Uszczelki dekli zaworowych + odma + komplet dobrych świec to jakieś 700zł i po za świecami robię to raz na 10 lat?? A świece tez starczają na 60 tysięcy bo są platynowe.

Hmmm obiektywnie a Ty Sylwekk ocenisz świat obiektywnie?? Nikt tego nie robi :)

A co do małych nowoczesnych aut one nie są wcale takie lekkie głupie E-46 waży 1,5-1,6t a E-38 1800kg wiec szałowej różnicy nie ma.

Hmmm nie wymagam wrażeń z F1 ale auto typu 725TDS raczej kiepsko wyprzedza a mi głównie chodzi o ten parametr bezpieczeństwo i komfort wyprzedzania kolumny tirów spod świateł i tak nie muszę być pierwszy.

A co do małych nowoczesnych aut one nie są wcale takie lekkie głupie E-46 waży 1,5-1,6t a E-38 1800kg wiec szałowej różnicy nie ma.
    Tia.... masz rację. W spalaniu też nie ma specjalnej różnicy, o czym przkonał się mój kolega kupując e46 2.0D....

725TDS raczej kiepsko wyprzedza a mi głównie chodzi o ten parametr bezpieczeństwo
    Daje radę ;) I jak wszystko, tak i wyprzedzanie TDS-em trzba robić z głową.... ;)

Żeby nie było, ja też nie jestem obiektywny.... Ale się staram ;D

Zaawansowany Użytkownik Awatar MCGUMA
    BMW
    e32 735i, e46 318, ex(e30 325i touring, e30 325i coupe, e30 318 sedan, )
    Chopaki,ja sam by nie włożył TDS-a do e32,ale uważam go za świetny silnik.Ogólnie diesle BMW miekko pracują i dobrze jadą

Jak dobry i zadbany tds to będzie gulał,jak ktoś chciał taki silnik jego sprawa.W e38 był i ludzie są zadowoleni.Do e32 nie pasuje...ale nie mnie to oceniać
    Jest e32 7xx,E30 325i 24v swap na e30 335i :) i sprzedane :(

Moderator Mod Awatar BOSS
    BMW
    740i
    Po 15min z kompem i dwoma kluczami plaskimi TDS robi setke ponizej 10s wiec Poldek do TDS to dalej przepasc... a podniesienie mocy silnikowi/turbinie w normalym stanie nie zaszkodzi

Tak banke zrobi jak najbardziej- ale po 3 remontach po drodze ;D (i uwierz nie beda to remonty za 1000zl) :]
    Każdy człowiek jest jak książka, ma dobre strony, wystarczy tylko przekartkować te złe !!!

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    745iLi320i
    ale się spieracie... TDS to świetny silnik, jest zupełnie inną konstrukcją, jeden z najlepszych silników lat 90. Dobrze utrzymany nie sprawia żadnych kłopotów a dodatkowo wcale nie jedzie źle. 270Nm od dołu wcale nie jest takie mulaste... ile ma Nm 2,8 w benzynie i przy jakich obrotach? Wiadomo, że diesel starego typu w dużym aucie nie służy do wyścigów więc ... tak samo jak dyskutowałem z kumplami, twierdzili, ze 3,0 m60 nie jedzie... no nie jedzie, bo ma 8,3s do 100. Mi to starcza w zupełności, latam do pracy i wcale aż tak mi się tam nie spieszy.

TDS w e32 profanacja? hmm, jeśli chce ktoś połączyć komfort/tanie/spokojne to dlaczego nie?? jeszcze miękkie amorki i jest kanapotapczan z kołami spalający w korkach 10l ON ?? nie przemawia do niektórych ;) :D

Jeśli ktoś ma chęci i marzenia to niech robi co chce, najważniejsze, żeby było to zrobione z głową i wyglądało jakoś profesjonalnie. Ciekaw jestem faktycznie osiągów takiego e32TDS, ale sądzę, ze wyszło by podobnie jak w e38TDS.

Uprawnienia umieszczania postów