Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 67

Wątek: e32 TDS

Doświadczony Użytkownik Awatar marek1132
    BMW
    BMW e32 735 iL
    Mnie się udało przejechać 1200km w trasie,na ponad 100 litrowym zbiorniku paliwa(lane pod korek),było to 5 lat temu kiedy sprowadziłem swojego iLa,od tamtego czasu zbiornik już nigdy nie był pełny na full,ponieważ założyłem gaz,choć cały czas jest utrzymywany poziom 30..40 litrów(więcej nie ma sensu,zbyt duża waga ;) ),ale gdyby tak zalać pełny zbiornik benzyny i gazu,można byłoby przejechać z 1700km(w trasie),więc nawet diesel nie zdołałby przejechać więcej

Cytat Zamieszczone przez Dzuda
    Na trasie też mało mi braknie żebym na zbiorniku zrobił 1000km
    A w mieście? Mi standardowo wychodziło około 950 km w mieście i około 1100 w trasie.

Cytat Zamieszczone przez marek1132
    gdyby tak zalać pełny zbiornik benzyny i gazu,można byłoby przejechać z 1700km(w trasie),więc nawet diesel nie zdołałby przejechać więcej
    Tylko wtedy zero ekonomii :)

Cytat Zamieszczone przez Dzuda
    W tym dziale też jest temat z E34 i silnikiem 3,0D.Tamto auto mi się widzi i pomysł ktoś miał dużo lepszy....
    To prawda, jednostka mocniejsza. Tyle, że silnik TDS jest bardzo tani. Za 3.0D trzeba sporo zapłacić. Stąd pewnie taki wybór w przypadku tego e32.

Vip Vip Awatar Dzuda
    BMW
    E32 735i , G11 750i M-pak ; MB 560 SEC 88'
    W takim mieście jak wa-wa nie wiem na ile.Ale po sandomierzu ok 700km zrobię bez większego problemu.

Doświadczony Użytkownik Awatar marek1132
    BMW
    BMW e32 735 iL
    Cytat Zamieszczone przez sylwekk
    Tylko wtedy zero ekonomii
    Święta racja,ale podałem tylko zasięg,o ekonomii nie ma mowy ;)

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    740iA e-32
    Blog
    1
    Hmmm sylwek jechałem raz w życiu 725TDS jak szukałem mojej i wierz mi wrażenia gorsze od mojego pierwszego poloneza niestety ale auto waży jakieś 1800kg i ma 143KM a polonez ważył 1200kg i miał 90KM więc przelicznik KM/t wychodzi właściwie ten sam :) Ale nie chodzi mi tylko o osiągi sam napisałem, i to wyraźnie, że silnik typu TDS to w swoich czasach jeden z najlepszych silników diesla ale chodziło mi o prosty fakt, że w dziesiejszych czasach trafienie na tds-a w stanie nadającym się jeszcze do czegoś to cud większość już kręci drugi licznik niestety. A co do twwojego spalania to średnio z trasy masz 7,5 a ja 9-9,5 szokującej różnicy nie widze i pewnie jedziemy z tymi samymi prędkościami tylko ja wyprzedzam bez żadnego problemu co potrzeba większa różnica będzie po mieście bo ja 14-15 Ty 10. Co do serwisu V8 to racja raz na 4-5 lat trzeba zrobić serwis tak za 1500-2000zł tymczasem po kupnie 95% TDS-ów jakie sa na sprzedaż trzeba na dzieńdobry zrobić pompę za 2500zł do regeneracji i potem modlić sie o wtryski i turbinę więc to jednak V8 jest tańsze w serwisie na mój skromny gust. A gadanie, że diesel ma takie same osiągi jak benzyna jak go się troche podkręci to bzdura bo zawsze porównujecie turbo diesla do wolnossącej benzyny porównajcie takie 740d z 740i na dwóch turbinach powodzenia życzę. A tak w ogóle to pisałerm, że lepsza opcja jest M52B28 bo skoro taki TDs w trasie łoi 7,5 moje V8 9-9,5 to 2, pewnie z 8,5 czyli raptem litr więcej na 100km czyli 4zł różnicy a w serwise tańsdze jak V8 i na pewno jak diesel. Osiągi ma takie jak 3,0d i lepsze jak TDS. Złoty środek jak ktoś chce oszczędnie jeździc choć i tak owlałbym 740 4,4 + LPG. I to tez tylko moje zdanie ale Dzuda ma racje wsadzanie TDS-a do E-32 to profanacja w E-38 silnik ten trafił z fabryki więc okej ale w E-32 nie było go tam więc sądzę, że sam TDS który juz obecnie jest mocno awaryjny plus nie wiadomo jak zorbiony swap może wróżyć coś złego w użytkowaniu bo koszty na poziomie jakiegoś M70 za osiągi 730i z dobitym motorem. Aha nikogo nie chciałem urazić ale też mam prawo mieć swoje zdanie a do przebiegów typu 15 000km mania wsadzania diesla gdzie popadnie to niestety głupota bo oszczędności są zbyt małe na pokrycie serwisu diesla.

Cytat Zamieszczone przez Zdzira 850I
    Hmmm sylwek jechałem raz w życiu 725TDS
    Hmmm... no to dość krótki staż ;)

Twoje porównanie dotyczące spalania jest lekko chybione. O ile dane z trasy mogą być w jakiś sposób porównywane, o tyle moje spalanie w cyklu miejskim dotyczy Warszawy czyli miasta, w którym po prostu się stoi a nie jeździ. W takich warunkach rekomendowane przez Ciebie 2,8 zużywa około 14-15 litrów benzyny przy normalnej jeździe (a to już nie 4 zł). Widzę też, że tendencyjnie chcesz naprawiać TDS-a zaraz po zakupie.... Ja zakładam świadomy zakup auta a nie wdepnięcie w "problem". Na przykładzie mojego auta widzę, że ten silnik praktycznie nie wymaga uwagi, poza materiałami eksploatacyjnymi. Pamiętaj też, że lista usterek TDS-a jest dobrze znana, a co za tym idzie, łatwo się ewentualne usterki usuwa. O problemach w V8 nie wspomnę, mając przed sobą lekturę forum i tego, z czym muszą się mierzyć użytkownicy aut z silnikami V8. Podsumowując - Twoja argumentacja, nie poparta doświadczeniem a raczej pobożnymi życzeniami i obiegową opinią jest po prostu nieprawdziwa.

Cytat Zamieszczone przez Zdzira 850I
    I to tez tylko moje zdanie ale Dzuda ma racje wsadzanie TDS-a do E-32 to profanacja w E-38 silnik ten trafił z fabryki więc okej ale w E-32 nie było go tam więc sądzę, że sam TDS który juz obecnie jest mocno awaryjny plus nie wiadomo jak zorbiony swap może wróżyć coś złego w użytkowaniu bo koszty na poziomie jakiegoś M70 za osiągi 730i z dobitym motorem.
    Trudno mówić o racji w przypadku rozmowy o gustach. Po prostu nie podoba Ci się taka konfiguracja i tyle. Komuś się podobało, więc zrobił.

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    740iA e-32
    Blog
    1
    Do opisania osiągów auta nie potrzebuję wielkiego stażu wsiadłem tam mając wczęsniej 735i M30 i poczułem sie jak żółw i tyle aha ten TDs był w manualu na automacie sobie tego nie wyobrażam. I dla waszej świadomości nie mam 18 lat i nie ciagnę non stop do 100 ile sie da ale jak dojeżdżam do tira i 2 osobówek za nim to lubie sie nie stresować taką sytuacja tylko zrobić kick i papa. Hmmm świadomy zakup ile kilometrów ma najechane 12 letni TDS 700 000?? Nikt w niemczech nie kupuje dielsa bo mało jeździ ludzie rozsądek ktoś kto kupował TDS kupował go bo robił kilometry to jak dzisiaj nowe 730d w pierwsze 4 lata robi w niemczech 300 000 a potem w polsce przebieg już tylko maleje hahaha Sorki rozważam sprawiedliwe rozważam ,ze po zakupie naprawia użytkownik TDS-a jedna typowa usterkę ( czy to pompa czy turbo te 2000zł i tak trzeba liczyć ) tymczasem koles kupujacy V8 za tę sama kase robi w motorze praktycznie wszystko i ma spokój na kupe lat a właściciel diesla zrobił tylko jeden element i nie jest pewny reszty proste porównanie na mój gust. Może znawcą TDS-a nie jestem ale moi znajmoi z klubu i dalsi kumplke mieli wiele TDS-ów i fakt jest jeden o wiele prościej tafić zadbanego M52 czy V8 jak TDS-a na kilka aut znajomych tylko jedno sie nie psuje z tym motorem reszta już dawno psoprzedawana bo wychodziła w serwisie gorzej jak moje E-38 M62TUB35 a E-34 TDS a ja ma niby 7er i V8 a to ich koszty zżerały napraw.

Dobra, koniec dyskusji, bo widzę, że odeszliśmy od tematu. Każdy wie swoje i dobrze jest. ;)

Vip Vip Awatar Jakub
    BMW
    BRAK
    wniosek po prostu jest jeden : trzeba trafić na zadbany egzemplarz czy to benzynka czy dieselek i wtedy będziemy się cieszyć komfortem jaki daje nam BMW bez żadnych obaw ! ;) sam miałem 2.4 td i byłem BARDZO zadowolony, teraz mam 2.8i i też jestem BARDZO zadowolony :)

B.-ądź M.-arce W.-ierny
    Opel Signum
    BMW jeszcze kiedyś kupię ;p

Ex- BMW e28 524td, e38 728i,e66 735LI , e36 316i 1.9 compact ,e46 M3 SMG ;)

Moderator Mod Awatar BOSS
    BMW
    740i
    Ja tez dorzuce swoje 5 groszy- jedno z moich aut to E34 kombi z silnikiem TDS- nie wiem skad porownanie TDSa do poloneza- zdzira to czym jechales musial byc trup z kompresja jak w owym polonezie i pewno z zajechanym nastawnikiem ;D

Co do kosztow utrzymania- akurat przy TDSie sa one naprawde niskie, turbo ktore tak wytykasz akurat w tym silniku jest prawie NIEZNISZCZALNE (przy nowszych od wymiany do wymiany max 200tys/km a nieczesto duzo mniej :] ) gdzie normalnie uzytkowany TDS na jednej turbinie bez problemu robi ponad pol melona :P a jesli juz to koszt drugiej turbiny to max 500zl.
    Wystarczy ze raz wymienisz swoje vanosy ktore juz po przebiegu 200tkm graja marsza i wydajesz 2x tyle co remont pompy w TDSie - wiec gdzie tu jest "taniosc" utrzymania 735M62TU w porownaniu do tak "drogiego" TDSa ??
    Wytykasz ze krecone szafy i ze TDSy po milonie najechane maja- prawda :] teraz zastanow sie czy twoje M62TU bez wiekszego problemu milion km zrobi... ;)

Spalanie srednio miesci sie w 9L, tylko po miescie sredniej wielkosci 10-10,5L, trasa 7L i chodzbys pekl to 735 takich wartosci nie wykrecisz.
    wielkiego problemu z wyprzedzaniem nie ma. TDS nawet w E38 zawalidroga nie jest ;)
    Jasne nie jest to rakieta ale i tak jedzie lepiej jak polowa aut na naszych drogach. Po niewielkiej ingerencji w sterowanie TDS osiaga 180koni a wtedy porusza sie juz naprawde zwawo- porownywalnie do zdrowego 530d/730d wiec jak na takiego "diadka" lepiej jak dobrze.

Wracajac to tematu- zastanawiam sie jak ta E32 TDS jezdzi bo z tego co pamietam TDSowy most do E32 nie pasuje a jak gosc zostawil benzynowy to...

Każdy człowiek jest jak książka, ma dobre strony, wystarczy tylko przekartkować te złe !!!

Uprawnienia umieszczania postów