Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 37

Wątek: sztuki walki.... i szybki nokaut

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    e38 735 v8 98'
    Cytat Zamieszczone przez Weeb
    Polecam przejść się choć raz na trening, a później wygłaszać osądy
    Można powiedzieć, że widziałem jak walczy taki zawodnik krav magi "łooho, co to nie ja, 4 lata krav magi" dostał od znajomego w tubę i się skończyło przedstawienie.

Moim zdaniem ta krav maaga nie ma sensu, bazuje na technikach innych sztuk wali i w efekcie to zawodzi. Lepiej zająć się czymś konkretnym, wyćwiczyć to i dopiero jak ktoś chce to tą krav maagę jako uzupełnienie zrobić

Zaawansowany Użytkownik Awatar beatles86
    BMW
    E32 m60b40
    Moje zdanie jest takie żeby być skutecznym to trzeba się lubić lać po pyskach i mieć to we krwi.
    Trening sprawi że będziesz miał kondycje i siłę trochę więcej pewności siebie.
    Trenowałem kilka lat kickboxing.
    A w dziób możesz i tak dostać od kogoś kto chodzi na imprezy żeby się lać (determinacja) ;D .

Zaawansowany Użytkownik Awatar Leon740i
    BMW
    740iA m62b44
    Cytat Zamieszczone przez positiv
    Cytat Zamieszczone przez Weeb
    Polecam przejść się choć raz na trening, a później wygłaszać osądy
    Można powiedzieć, że widziałem jak walczy taki zawodnik krav magi "łooho, co to nie ja, 4 lata krav magi" dostał od znajomego w tubę i się skończyło przedstawienie.

Moim zdaniem ta krav maaga nie ma sensu, bazuje na technikach innych sztuk wali i w efekcie to zawodzi. Lepiej zająć się czymś konkretnym, wyćwiczyć to i dopiero jak ktoś chce to tą krav maagę jako uzupełnienie zrobić
    a ja widzialem jak znajomy dostal w tube od zawodnika kravki i tez sie przedstawienie skonczylo... tylko czego to dowodzi???

dokladnie tak jak mowisz inne sporty walki sa bardzo dobra podstawa do cwiczenia kravki tylko ze ona mocno rozwija je w kierunku skutecznosci dzialania a nie pokazowki...

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    BMW E39 540iA
    Moim zdaniem ta krav maaga nie ma sensu, bazuje na technikach innych sztuk wali i w efekcie to zawodzi.
    Poczytaj historie powstania systemu walki KRAV MAGA, bo powtarzasz jakieś obiegowe opinie, które nijak się mają do rzeczywistości :)

Lepiej zająć się czymś konkretnym, wyćwiczyć to i dopiero jak ktoś chce to tą krav maagę jako uzupełnienie zrobić
    Krav Maga jest systemem właśnie konkretnym, gdyby nie była, wojska na całym świecie szkoliłyby sie w boksie, a nie w technikach KM.
    System wydobywa z Ciebie odruchy, a zajęcia utwardzają je poprzez wielokrotne powtórzenia. Problem polega na tym, ze KM nie jest widowiskowa, jej zadaniem od samego początku było jak najszybsze powalenie przeciwnika na ziemię i albo ... dokończenie sprawy albo zdobycie sobie czasu na ucieczkę.

Można też powiedzieć, że nic nie widziałeś z KM. Treningi są wymagające i niewielu, którzy przychodzą zostaje na dłużej niż 3 miesiące. Zajęcia są brutalne, a po nich raczej nie szukasz już zaczepki i sprawdzenia w zyciu realnym.

W połowie filmu jest właśnie pokazane jak wygląda część treningu. ;)

Zaawansowany Użytkownik Awatar krabi_one
    BMW
    E60 530i
    Wszystko zależy, idziesz na wojnę gdzie ktoś do Ciebie mierzy z bliskiej odległości to krav maga może Ci się przydać.

jeśli walczysz na ulicy najskuteczniejszy często jest boks... no nie oszukujmy się prostota przede wszystkim jeśli chcesz szybko coś umieć.

trenowałem i kravmagę i kickboxing i combat56(z racji szkoły jaką obrałem, uczył mnie człowiek który trenował grom oraz jednostki antyterrorystyczne) , mogę powiedzieć że aby dobrze umieć się naparzać to nie ważne co trenujesz ale jak długo i jaką masz psychikę.

możesz nic nie trenować a być świrem i nikomu nie pomoże wiele lat treningu, po prostu dostanie w czambo.

ale i tak najskuteczniejsza sztuka walki to ho-du :)

sam wiem po sobie że mimo iż trenowałem sporo lat to po prostu i tak nie wykorzystam tego (mam serce dopiero w ekstremalnej sytuacji , a na ogół to wolę się nie mieszać bo stracić zęby nie łatwo a kozaczyć nie ma czym - trzeba się przyznać) nie raz widzę jak mój znajomy po prostu zmiata z ziemi ludzi a trenował tylko rok kickboxing, po prostu jest szalony jak cholera. a moje treningi to raczej dla sportu bo chyba tylko 2 razy byłem zmuszony je wykorzystać i aby nigdy więcej.

no i tak jak Weeb napisał odnośnie kravmagi - fakt tego co się nauczyłem najbardziej to unikania zaczepek i tym podobnych, nigdy nie być rambo i lepiej usłyszeć głupie słowa niż później wstawiać zęby albo iść do pierdla. A najlepszy sposób to umiejętność poradzenia sobie z przeciwnikiem językiem, nawet najgorszego napaleńca czasem da się uspokoić i to jest sztuka. Ale wszystko zależy kto trenuje i po co ... niektórzy debile po to aby zaczzepiać ludzi i tłuc... a przecież nie w tym rzecz.

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    E38 728iA
    Złe opinie o krav maga biorą się z tego, że od jakiegoś czasu jest u nas "moda" na ten system walki i powstaje sporo szkół o wątpliwej jakości. Sama marka się dobrze sprzedaje. Słyszałem zarówno o słabo wyszkolonych nauczycielach, jak i prawdziwych mistrzach zabijakach ;)

Tak czy owak też wolę unikać fizycznych kontaktów z debilami. Jak ktoś nie potrafi w sytuacjach życia codziennego powstrzymać emocji i chce rozwiązywać problemy siłowo jest dla mnie po prostu głupkiem. Jak jeszcze dodatkowo trenuje sporty walki, żeby kozaczyć nimi na lewo i prawo, jest debilem do kwadratu (znam takich sporo). W takich wypadkach widać, że nie u każdego osobnika gatunku ludzkiego ewolucja posunęła się wystarczająco daleko...

Ja też nie mam ochoty wstawiać sobie nowych zębów i być targany po sądach, bo w samoobronie złamię komuś nos... Unikam po prostu konfliktów.

Zaawansowany Użytkownik Awatar Leon740i
    BMW
    740iA m62b44
    Krabi_one moze mowisz o moim znajomym on siedzi w kings lin :D

Zaawansowany Użytkownik Awatar krabi_one
    BMW
    E60 530i
    Cytat Zamieszczone przez Leon740i
    Krabi_one moze mowisz o moim znajomym on siedzi w kings lin :D
    to nie ten,
    o cholera to coraz ich więcej hehehe ;)

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    E65 745d lift
    Gdzie się boks przyda na ulicy? Chyba jak się na zwyklego leszcze trafi. Jak można walczyć nie kopiąc?! Nie wyobrażam sobie walki bez efektownego mavashi geri jodan (głowa) lub skutecznego mavashi gedan (lowkick). Można trenować co się chce ale tylko doswiadczenie pomoże i sie sprawdzi. Przez pierwsze 3-4 lata treningow myslalem że umiem dużo- robiłem stopnie a jak doszło do stresowej sytuacji to mętlik w głowie bo tyle się tego uczylo a nic nie weszło w nawyk. Dopiero przygotowywując sie do turniejów, walcząc średnio 3-4 razy w tygodniu coś zaczęlo mi zostawac w głowie. Na ulicy nie ma czasu na zastanowienie. Wszystko musi być odruchem bezwarunkowym, bez zastanowienia. Mniej więcej zacząłem to łapać dopiero po 6 latach trenowania. Trzeba duzo Cwiczyc i skupiac się tylko na kilku skutecznych rozwiązaniach a nie pchac do głowy wielu rozwiązan na raz bo w stresoej chwili będzie mętlik
    P.S. Filmik jest urywkiem z filmu "Poprostu walcz"- Polecam
    Przybyli ułani pod okienko.....
    ......czarną Beemką Siódemką!!!

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    e38 735 v8 98'
    dobra spokuj. bo tera wszystkie fajtery się porobiły :D

Uprawnienia umieszczania postów