Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Poka¿ wyniki od 11 do 18 z 18

W±tek: 730 D k³opote ze skrzyni±, szarpie ! b³±d steptronic switch

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Nastêpny post Nastêpny post
    Zaawansowany U¿ytkownik Awatar max
    Do³±czy³
    May 2007
    BMW
    E38 730D
    Sk±d
    pomorze
    Adam jak to co piszesz bêdzie i u mnie to jestem uratowany , oby...

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar konrad1654
    Do³±czy³
    Nov 2009
    BMW
    e38 730d & x5 e53 3.0d
    Sk±d
    Czêstochowa
    Nie znam sie dok³adnie na mechanicznych sprawach kosztowa³o mnie to 3000zl w naprawdê dobrym warsztacie w Czêstochowie ,po rozebraniu magik mówi³ ze standardowa usterka pokazywa³ mi jakie¶ tarczki i jeszcze inne graty (nazw nie pamiêtam) Pokazywa³o mi b³±d na zegarach, ale nie napisze jaki gdy¿ mam po francusku :/ a po pod³±czeniu do kompa pokazywa³ b³edy 1,2,3 biegu i jak szarpnê³o to skrzynia wchodzi³a w tryb automatyczny...

Niech wypowiedz± siê forumowi "fachowcy".
    I w³a¶nie takie posty mnie zniechêcaja do usera. Nie uwa¿am siê za forumowego fachowca ale to nieco jest przesad± :/

Nie wiem jak to go¶æ robi ale ¿eby wymieniæ zaworki to trzeba zdj±æ miskê, zawsze warto j± wyczy¶ciæ (tu fakt - po zdjêciu miski zaworki sa na wierzchu) przykrêciæ kilkadziesi±t srubek, zalaæ olej, po odpaleniu uzupe³niæ....

No jest trochê roboty

Przyznasz chyba ¿e moje w±tpliwo¶ci s± uzasadnione :)
    Czyste sumienie wynika najczê¶ciej ze z³ej pamiêci

Do³±czy³
    May 2007
    BMW
    E38 730D
    Sk±d
    pomorze
    Jak ju¿ pisa³em mi b³êdów na zegarze nie wywala ¿adnych, jedyny b³±d jaki znalaz³ komputer po pod³±czeniu to ten steptronic switch .
    Kurcze jak latam teraz w ko³o komina to generalnie jest ok! ale jak siê mocno rozgrzeje to tak jak pisa³em ...

Jak ju¿ pisa³em mój mechanik chce zacz±æ od p³yty steruj±cej . Oczywi¶cie powiem mu o sprawdzeniu elektrozaworków .

Nie wymienia³em te¿ oleju po zakupie bo pan twierdzi³ ¿e nie dawno wymienia³ .

Czy od z³ego oleju takie cuda te¿ by sie dzia³y ? chyba nie ...

Panowie , mam nadziej ¿e do ¶rody auto bêdzie lataæ i siê nie rozpadnie ;)
    W ¶rodê jadê walczyæ , zbadaæ wszystko co siê da na razie bez wyjmowania skrzyni .

Póki co dziêki za rady . Trzymajcie kciuki za kolege :), ¿e by siê uda³o usun±æ usterkê bez wyjmowania skrzyni , bo inaczej koszta bêd± boleæ :( a to da stres a stres po¿re mi masê ;) w efekcie dostanê sza³u :medit: ussssaaaaa...

pozdro .

Od braku oleju to tak bêdzie ale nie z powodu starego oleju

W³a¶nie w p³ycie steruj±cej s± zawory które puszczaja ci¶nienie na poszczególne kulki i w³a¶nie od tego warto rozpocz±æ poszukiwania. P³yta sterujaca jest zwana mechatronikiem.

Powodzenia :)

Do³±czy³
    May 2007
    BMW
    E38 730D
    Sk±d
    pomorze
    Dzieki Sylwek . W ¶rodê dam znaæ czy sie uda³o usun±æ usterkê .

No max - powodzenia bo bedzie Ci potrzebne :)

Do³±czy³
    May 2007
    BMW
    E38 730D
    Sk±d
    pomorze
    Witam.
    Po ca³odziennej wizycie u speca od skrzyñ zdajê relacje .
    po zwaleniu p³yty sterowania znale¼li¶my pêkniêty przewód aluminiowy (rurkê ) od 1 biegu.
    oraz u³amany kawa³ek p³yty steruj±cej (czê¶ci 3-ciej)
    Dziwne ale prawdziwe .
    Po poszukiwaniach p³yty na szczê¶cie uda³o siê dostaæ p³ytê steruj±c± od innej skrzyni która umar³a na koszyk .
    Prze³o¿one , zalane nowym olejem ¿ó³tym .
    I odpukaæ ... jest dobrze . Oby tak zosta³o ...

Odczuwam jeszcze jakie¶ lekkie drgania -wibracje budy jak by od wa³u :( po ostatniej wymianie przegubu na wale i poduszek hmm... podpora jak patrzy³em by³a w nienaruszonym stanie . To tak nawiasem jak by mia³ kto¶ teoriê ...

Szybko jeszcze dodam ¿e na podno¶niku odkry³em popêkane gumy i luzy na tulejach wahaczy tylnych. a tuleje przednie . Mimo 4 warsztatów które nie mog³y zdiagnozowaæ od czego ciska mi dup± jak star± sz...± . Pochwalê sie jak i to ogarnê , bo ju¿ mam kupione du¿e tuleje pionowe tylnego wózka ale chyba siê nie przydadz± skoro nie wygl±daj± ¼le a mniejsze s± wywalone .
    I takie mamy warsztaty u nas, jak sam siê nie przygl±dniesz to g...o zobaczysz bo majstry to super fachowcy s± 8/

Ale mam do wymiany zimering na wale , czyli skrzynie trzeba wyj±æ , zimering 20 z³ , robocizna... bezcenna pewnie :(

Dziêki za rady i pomoc .
    Tym czasem , borem lasem ;)

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •