Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 18

W±tek: 730 D k³opote ze skrzyni±, szarpie ! b³±d steptronic switch

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar max
    Do³±czy³
    May 2007
    BMW
    E38 730D
    Sk±d
    pomorze

730 D k³opote ze skrzyni±, szarpie ! b³±d steptronic switch

Witam.
    Szpera³em w wyszukiwarce ale nic mi nie wyskoczy³o na ten temat wiêc zwracam siê z pytaniem do Was koledzy.

Jak w temacie, wygl±da na to ¿e mam k³opot ze skrzyni± 5HP24 730 D 01 r.
    Objawy:
    Jak siê rozgrzeje to szarpie , jak stoje w korku i mam na "D" dodaje gazu auto po chwili szarpnie solidnie, musze bardzo delikatnie dodaæ gazu ¿e by nie walnê³o konkretnie.
    Na zimnym tak mocno nie robi :(
    pod górkê jak jest dobrze rozgrzany to nawet siê cofa :(

poza tym skrzynia chodzi ok.
    podobno 3 lata temu ch³op zap³aci³ 7 ty¶ za remont, my¶la³em ¿e bêdê mia³ spokój chocia¿ z jedn± 7 er a tu dupa !
    Wymieni³em przegub ³±cz±cy skrzynie z wa³em , by³o mocno wylatany, liczy³em ¿e to bêdzie przyczyn± a tu jeszcze gorzej :(
    nowe poduszki pod skrzyni± da³em przy okazji wymiany przegubu .

komp pokaza³ jeden b³±d: steptronic switch - mo¿e kto¶ to obja¶niæ ?

Fachura od skrzyñ powiedzia³ ¿e zobaczy mi p³ytê steruj±c± , mo¿e kuleczki...
    ale mówi³ ¿e przedni koszyk najprawdopodobniej do wymiany ponad 800 z³, uszczelki ponad 800 z³, robota , olej i ku...a pêknie ze 3 ty¶ a nie moment na takie wydatki :(

Mo¿e kto¶ mia³ podobn± sytuacje i co¶ podpowie i obja¶ni b³±d ?

z góry dziêki za pomoc.

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar konrad1654
    Do³±czy³
    Nov 2009
    BMW
    e38 730d & x5 e53 3.0d
    Sk±d
    Czêstochowa
    Mia³em tak samo kolego niestety remont by³....jak zimna jakos jezdzi³a jak sie zagrza³a np jak sta³em i chcia³em ruszyc dodaje gazu i nic po chwil mocne szarpniecie jedzie wyskakiwa³ b³ad na kompie .....

No niestety max - nie wygl±da to dobrze z tego co opisujesz.

My¶lê ¿e bez rozbiórki skrzyni siê nie obêdzie :/
    Czyste sumienie wynika najczê¶ciej ze z³ej pamiêci

Do³±czy³
    May 2007
    BMW
    E38 730D
    Sk±d
    pomorze
    jak na razie tylko ten b³±d który napisa³em i to po pod³±czeniu pod kompa "steptronic switch"

na zegarach cisza jak na razie...

Konrad co u Ciebie sie okaza³o po rozebraniu skrzyni ??? Jakie koszta ? opisz mi co¶ wiêcej kolego

Cholera w ka¿dej 7 robi³em skrzynie, my¶la³em ¿e chocia¿ tu mnie ominie :(

No przykra sprawa.

Poczekajmy na wie¶ci odno¶nie kosztów, ale bêdzie co najmniej 3 tys. i wiêcej :/

Tak zawsze wychodzi

Dok³adna cena po rozebraniu skrzyni

Banned
    Do³±czy³
    Nov 2009
    BMW
    E38 4.4 97' i E38 750iL 98' INDIVIDUAL
    Sk±d
    Warszawa
    Kiepska sprawa. Podobnie jak koledzy, my¶lê ¿e skoñczy siê remontem. Mój znajomy mia³ ten sam problem w Cherokee skoñczy³o siê rozbiórk±, a po kilku miesi±cach temat powróci³. Zdecydowa³ siê na zakup u¿ywanej i na razie jest dobrze, a podobno wysz³o mu to taniej. Pamiêtam ¿e u niego strasznie ciek³o z asb i na ³±czniku.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Aug 2007
    BMW
    E38 740iA 97r
    Sk±d
    WSC
    Obstawiam elektrozawór, pare setek w ZF grójec. Wymiana kilka minut jak kto¶ ogarnia temat.

Cytat Zamieszczone przez Adam740
    Obstawiam elektrozawór, pare setek w ZF grójec. Wymiana kilka minut jak kto¶ ogarnia temat.
    Ho ho - szybka diagnoza....

A nie wspomnê ¿e w kilka minut nie wymienisz zaworków. Choæby¶ wiedzia³ który pad³ to kilka minut nie wystarczy.

Nie nas bujaæ proszê :/

Do³±czy³
    May 2007
    BMW
    E38 730D
    Sk±d
    pomorze
    elektrozawór ??? mo¿esz co¶ bli¿ej o tym napisaæ gdzie to i od czego to ?

ci±gle mnie zastanawia to ¿e podobno 3 lata temu ch³op robi³ kapitalke za 7 tys. Trochê mnie dziwi ¿e tak krótko by po¿y³a :/

Ca³y czas siê ³udzê ¿e to faktycznie jaka¶ czê¶æ pad³a jak w³asnie jaki¶ zawór czy co¶ , bo ¿e by zaraz remont :( Jak jest zimna nie ma a¿ takiego walenia ! nie ¶lizga sie wcale nawet jak rozgrzana .
    Jak ju¿ pisa³em dzisiaj majster od skrzyñ (mój kuzyn) mówi³ ¿e jeszcze spróbuje zdj±æ p³ytê steruj±c± , s± tam jakie¶ kuleczki które mog± byæ winne .

Panowie , tak czy siak dziêki za zainteresowanie moj± spraw± , jak macie jeszcze jakie¶ teorie lub do¶wiadczenia co do tego przypadku to bêdê wdziêczny za rady.

.................................

jeszcze raz zapytam czy kto¶ wie co oznacza ten b³±d który mi wydrukowa³ mechanik "steptronic switch " ? Poza tym ¿adnych b³êdów w skrzyni nie by³o. (chocia¿ komp te¿ nie by³ jaki¶ dobry :(

Jak by to by³ elektrozaworek (chocia¿ nie bardzo wiem o czym mówicie ) to by³o by chyba najlepiej dla mnie , nawet jak by to mia³o trwaæ ca³y dzieñ.
    Jak znam ¿ycie lekko tydzieñ bêdê bez auta jak oka¿ê siê co¶ powa¿niejszego . Do tego mechanika mam 100 km od domu :(

Jeszcze jedno... rozumiem ¿e co¶ takiego jak adaptacja nic nie da ???

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Aug 2007
    BMW
    E38 740iA 97r
    Sk±d
    WSC
    Napisa³em elektrozawór, bo u mnie by³o podobnie, mam w okolicy cz³owieka który naprawia tylko automaty, mia³ kilka takich elektrozaworów, wymienia³ dos³owie w 10 minut.
    Dlatego napisa³em tak jak napisa³em. wymieniali¶my te zaworki na u¿ywki ale nie by³em zadowolony, da³ mi tel. do ZF. Zdazwoni³em pojecha³em odebraæ osobi¶cie ³adny nowy, pojecha³em do tego od automatów, nie zd±¿y³em usi±¶c a on, dobra jed¼ sprawdziæ:) Wsiad³em odpali³em automat jak nowy:) Pytam ile :) u¶miechn±³ siê powiedzia³, ojj tam wystarczy ¿e zawór ciê kosztowa³.

Nie gwarantujê ze to elektrozawór. Wnioskujê to po pierwszym po¶cie. Niech wypowiedz± siê forumowi "fachowcy".

Ps. Zaworów jest podobno kilka, a to który do wymiany to musisz powiedzieæ przy jakich biegach szarpie, "fachowiec" bêdzie wiedzia³ który zawór jest od których biegów. Mo¿e znajdê kilka zdjêæ z tej zabawy to wstawiê.

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •