Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 41

Wątek: Dolozenie klimy do e32.

Vip Vip Awatar seban123
    BMW
    E65 745d i E32 M30
    Blog
    1
    Z czujnikami temp zewnętrznej jest coś takiego jak zaokrąglanie wartości i trzeba się przejechać samochodem kilkaset metrów aby komp zaczął zmieniać temp na wyświetlaczu.
    Odepnij obc. Znajdź odpowiedzialny za sygnał temp pin i zmierz na nim rezystancję do masy. Jak będzie przerwa to trzeba instalację pruć.

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    E24 - 635 CSi, E32 - 750iL, E34 - 530i
    Blog
    12
    Podłącz czujnik i poczekaj z godzinę. Powinien pokazać normalną temperaturę. W moim przypadku, po odłączeniu czujnika i ponownym jego podłączeniu, długo wracał z -37 do normalnej temperatury. Zgodnie z tym, co pisze kolega powyżej.
    Inna sprawa, że w e32/34 czujnik temp zewnętrznej nie ma żadnego wpływu na klimatyzację.
    Ostatnio edytowane przez Banol ; 11-07-2011 o 15:51

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    E32 730i m30b30, e32 740iA 1993r
    Podepnę sie pod temat. Dużo jest roboty z dołożeniem wiązki elektrycznej pod klime w komorze silnika? Patrzyłem dzisiaj na ta wiązke to jest ona chyba połączona z główną wiązką od silnika. Czy trzeba razem wymieniać cąłą wiązke łącznie ze skrzynka bezpieczników? Czy da sie samą małą wiązke od klimy przerzucić. Czy ta wiązka wchodzi do kabiny czy gdzieś się łączy na ścianie grodziowej itp. Wymienie nagrzewnice na wersje z klimą, w kabinie musze dokładac coś elektryki czy zostaje tylko w komorze?

Zaawansowany Użytkownik Awatar malet7
    BMW
    e65
    Cytat Zamieszczone przez seban123 Zobacz posta
    Z czujnikami temp zewnętrznej jest coś takiego jak zaokrąglanie wartości i trzeba się przejechać samochodem kilkaset metrów aby komp zaczął zmieniać temp na wyświetlaczu.
    Zrobiłem dzisiaj 30km z jednym czujnikiem i 30km z drugim i nadal lipa :)

Jak będzie przerwa to trzeba instalację pruć.
    Chyba dlatego będę instalacje musiał przerobić jakoś po swojemu

Cytat Zamieszczone przez Banol Zobacz posta
    w e32/34 czujnik temp zewnętrznej nie ma żadnego wpływu na klimatyzację.
    A to niby dlaczego? Możesz podeprzeć swoją wypowiedź jakimś przykładem?

Jak jest podłaczony czujnik temperatury zewnętrznej?
    1) czujnik <-> OBC
    czy
    2) czujnik <-> komp <-> OBC
    Ostatnio edytowane przez malet7 ; 11-07-2011 o 17:09
    ...z pasji do samochodów, z miłości do BMW...

Vip Vip Awatar seban123
    BMW
    E65 745d i E32 M30
    Blog
    1
    Czujnik jest bezpośrednio podpięty pod obc. Na jednym schemacie od klimy nie ma umieszczonego czujnika temp zewnętrznej a na drugim jest ale inny niż ten do obc ???

Jeśli chodzi o wiązkę od klimy w środku to jest tylko jedna kość przystosowana do obu wersji. Znajduje się pod kierownicą. Koloru czarnego. Wystarczy środek wymienić i nadmuchy będą działały prawidłowo. Mam przygotowany zestaw do montażu ale brak czasu. Podpinałem cały nawiew do tej wiązki i działa prawidłowo. środek to pestka z instalacją gorzej w komorze silnika. Nie doszedłem do tego etapu więc się nie wypowiem.

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    Blog
    12
    Cytat Zamieszczone przez malet7 Zobacz posta
    A to niby dlaczego? Możesz podeprzeć swoją wypowiedź jakimś przykładem?

Mogę. Kilkoma.
    Po pierwsze, weź to na zdrowy rozum. Jaki sens ma klimatyzacja która nie działa, kiedy na zewnątrz jest temp poniżej zera ? Szyby zamarznięte, czesto równiez wewnątrz, wilgoć w samochodzie... Oprócz chłodzenia, klima również osusza powietrze tak ? Kiedy wewnątrz jest dużo wilgoci ? Podzczas opadów, również śniegu, którym towarzyszą niskie temperatury.

Po drugie, w poprzednim E32 miałem problem z rozłączającym się kompresorem, więc temat przestukałem dość dokładnie używając różnych materiałów pomocniczych. W żadnym z nich, czujnik temp zewnętrznej, również ten, o którym pisze Seban, a który to jest innym czujnikiem, niż ten pod zderzakiem, nie ma wpływu na pracę kompresora.
    Kompresor mogą rozłączyć następujące czujniki temperatury:
    - Parownika, kiedy jego temp spada poniżej 2 stopni.
    - Temp oleju w kompresorze, kiedy jego temp przekracza 150 stopni.
    W 750i jest jeszcze dodatkowo lock sensor unit, którzy wyłącza sprężarkę przy maks obciążeniu silnika, i/lub przy wzrastającej ponad normę temp silnika

Po trzecie, zapewne najmniej przekonujące... Dopiero niedawno założyłem zdjęty przy jakiejś robocie czujnik temperatury w swoim samochodzie, w którym klimy nie wyłączam wogóle, bo E32/E34 jeżdzone na klimie ładnie pachnie. Działała, niezależnie czy było +20, czy - 37...

Jak ładowali gaz do układu w Twoim samochodzie, skoro nie włącza się kompresor ?

Czujnik jest bezpośrednio podpięty pod obc. Na jednym schemacie od klimy nie ma umieszczonego czujnika temp zewnętrznej a na drugim jest ale inny niż ten do obc ???
    Zapewne jest to czujnik zewnętrzny powietrza podawanego przez dmuchawę, który ma duże znaczenie przy użyciu funkcj DEFROST, gdzie przy temp poniżej zera, powoduje otwarcie max elektrozaworów. Powyżej zera zawory otwierają się do momentu, kiedy czujnik nagrzewnicy osiąga ciągłą temp powyżej 30 stopni. Wtedy zamykają się. Czujnik ten jest montowany pod deklem, na którym jest zamontowany zbiornik wyrównawczy.
    Ostatnio edytowane przez Banol ; 12-07-2011 o 10:09

Doświadczony Użytkownik Awatar xsilver
    BMW
    m60
    U mnie przy braku czujniki temp zew. (-37st na obc) w upał, z nawiewów leciało gorące powietrze - nie dało się w środku wytrzymać. Po założeniu czujnika wszystko wróciło do normy.

Ps. Banol a jak tam R12 ?

Vip Vip Awatar lockbud
    BMW
    Było E38 730i 94r. Jest.........................X6 40d.
    Cytat Zamieszczone przez Banol Zobacz posta
    Mogę. Kilkoma. Po pierwsze, weź to na zdrowy rozum. Jaki sens ma klimatyzacja która nie działa, kiedy na zewnątrz jest temp poniżej zera ? Szyby zamarznięte, czesto równiez wewnątrz, wilgoć w samochodzie... Oprócz chłodzenia, klima również osusza powietrze tak ? Kiedy wewnątrz jest dużo wilgoci ? Podzczas opadów, również śniegu, którym towarzyszą niskie temperatury.
    To nie jest zdrowy rozum, nawet w starym fiacie marei miałem tak że przy -3 klima się nie załączała, wystarczyło złapać za czujnik temperatury w lusterku zewnętrznym prawym i ogrzać go palcami żeby temp trochę skoczyła, a sprężarka ruszała bez problemu.

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    Blog
    12
    Cytat Zamieszczone przez xsilver Zobacz posta
    Ps. Banol a jak tam R12 ?
    Zarzuciłem temat. Nowy skraplacz, osuszacz, oringi, wylany olej z kompresora i załadowane R134. Na razie działa. Testuje urban myths na żywym organizmie. Zobaczymy co się stanie przy wężach do R12 i resztkach oleju, które napewno pozostały w układzie. Jak wyrzyga zawartość, dam znać :D

Cytat Zamieszczone przez lockbud Zobacz posta
    To nie jest zdrowy rozum, nawet w starym fiacie marei miałem tak że przy -3 klima się nie załączała, wystarczyło złapać za czujnik temperatury w lusterku zewnętrznym prawym i ogrzać go palcami żeby temp trochę skoczyła, a sprężarka ruszała bez problemu.
    Nie polemizuję, zdrowy, dla każdego oznacza co innego :)

Kiedyś już spierałem się n/t klimatyzacji i wiatraka dodatkowego na tym forum. Miał niby nie załączać się przy pustym układzie. Sprawdzałem u siebie, podobnie jak z czujnikiem. Załączał się. Klima w moim samochodzie bez czujnika też się załącza. Może u kogoś innego jest inaczej. Nie wiem i tak naprawdę, to nie żyję tym jakoś specjalnie :D
    Ostatnio edytowane przez Banol ; 13-07-2011 o 12:04

Zaawansowany Użytkownik Awatar malet7
    BMW
    e65
    czujnik tak jakby zaczął chwytać poprawną temperaturę tzn w najlepszym momencie przez chwilę pokazywał +3C.
    Coś chyba musi być z przewodem bo co chwilę jakby się resetowała temperatura i skakała od -37C do - 8C.
    Jak się zatrzymałem i OBC pokazywał +3C to wentylator klimy nie chodził, z nawiewów nie odczułem chłodu ...
    W chwili wolnego dobiorę się do tego jakoś i podepnę czujnik bezpośrednio pod OBC.

Jak nie dam rady tego ustrojstwa podłączyć, i klimatyzacja nie ruszy, auto trafi na licytację, także możecie pomału składać oferty poprzez PW :)
    ...z pasji do samochodów, z miłości do BMW...

Uprawnienia umieszczania postów