tyle że klima bez kabinowego jest inaczej "odczuwalna"po 25 latach ,jak świeżo po wymianie filtraZamieszczone przez sz4l0ny
tyle że klima bez kabinowego jest inaczej "odczuwalna"po 25 latach ,jak świeżo po wymianie filtraZamieszczone przez sz4l0ny
Jako, że nie chcę otwierać nowego tematu piszę tutaj.
Byłem dzisiaj nabić klimatyzację (przerobiona na r134a). Przy nabiciu okazało się, że oba zaworki są nieszczelne.
Zaworki wymienione i klimatyzacja jest szczelna i nabita, ale nie załącza się kompresor przez co nie klimatyzacja nie chłodzi.
Co może być przyczyną i gdzie szukać usterki, żeby nie wybebeszać wszystkich rzeczy ?
Dodam, że nie wieje mi w ogóle nawiew od strony kierowcy (oprócz intensywnego nawiewu na szybę) i walnięty jest czujnik temperatury zewnetrznej.
Czy któraś z tych usterek może mieć wpływ na nie działanie klimatyzacji ?
Gdzie szukać ewentualnej przyczyny że klimatyzacja, pomimo, że jest szczelna nie działa ?
Czy ma ktoś namiar na jakiegoś "magika" najlepiej na śląsku który nie zedrze 5 stów za "oględziny" i powie, że się nic nie da zrobić?
Będę wdzięczny za ewentualne wskazówki.
Pozdrawiam
...z pasji do samochodów, z miłości do BMW...
Czujnik temperatury zewnętrznej jak najbardziej ma wplyw na załączanie klimy.
A jaką temperaturę ci pokazuje, bo jeżeli normalnie jest poniżej 3st C to klima się nie załącza.
Pokazuje -37 C :D
No to wymień najpierw czujnik, i jeżeli reszta jest ok to powinna ruszyć.
No tak zrobię. Czujnik powinien być u mnie w poniedziałek/wtorek to poinformuje co i jak.
Reszta jest OK, tzn cały układ jest szczelny.
OK.
Ps. Wpadajcie czasem na spoty :)
No właśnie nie było jak, bo w upały nie dało się wysiedzieć w aucie :P