Poka¿ wyniki od 1 do 8 z 8

W±tek: nierówna praca silnika po dotkniêciu peda³u gazu

Vip Vip
    Do³±czy³
    Apr 2008
    BMW
    brak
    Sk±d
    Kwiatkowice

nierówna praca silnika po dotkniêciu peda³u gazu

Witam,
    Moj± siódemkê drêczy jeszcze jeden problem, którego jak na razie nikt nie potrafi zdiagnozowaæ. Mianowicie, gdy silnik jest na biegu ja³owym, auto bardzo dziwnie reaguje na delikatne dotkniêcie peda³u gazu (tak, aby silnik osi±gn±³ oko³o 800-1000rpm), obroty wahaj± siê samoczynnie w granicach 600-900 (oczywi¶cie nie ruszaj±c peda³u gazu podczas naciskania), nie ma mo¿liwo¶ci utrzymania obrotów na sta³ym poziomie powiedzmy 800 czy 900. Tym bardziej jest to dziwne, bo silnik jako takich b³êdów nie ma (diagnozowane wczoraj DISem oraz Carsoftem). Jedyny b³±d to b³±d grza³ki termostatu (który ju¿ mam i wymieniê, gdy tylko bêdzie okazja).
    Podgl±da³em live data w Carsofcie i DISie, przepustnica otwiera siê od 0 do 100% (wciskaj±c gaz do koñca), wskazania potencjometrów peda³u gazu (bo Carsoft pokazuje dwa) te¿ w miarê wciskania siê zmieniaj±, wiêc nie mam pojêcia, co mo¿e powodowaæ usterkê. Jedyne, co zauwa¿y³em, to do¶æ du¿a rozbie¿no¶æ napiêæ podczas podgl±du warto¶ci napiêcia na potencjometrach peda³u gazu, ale mo¿e tak ma byæ, nie znam siê niestety na tym (na pierwszym oko³o 0,5V, a na drugim 4,5V gdy gaz nie jest wci¶niêty). Dodam, ¿e w silniku by³y kilka miesiêcy temu wymieniane ¶wiece, odma, uszczelki pod kolektorem ss±cym, uszczelki pod pokrywami zaworów oraz by³ czyszczony kolektor i przepustnica (bo by³o trochê oleju).
    Gdy puszczê peda³ gazu, auto potrafi siê przydusiæ i obroty na chwilê spadaj± do oko³o 400 (ale tylko, gdy wcze¶niej silnik faluje, tzn. gdy gaz by³ wci¶niêty bardzo lekko).
    Zauwa¿y³em jeszcze, ¿e gdy energicznie kto¶ wci¶nie gaz, w silniku przez u³amek sekundy jest wyra¼nie s³yszalny odg³os jakby zasysanego powietrza (ale raczej nie w okolicach przepustnicy czy przep³ywomierza), czemu towarzyszy chwilowe zawahanie siê silnika, u³amek sekundy pó¼niej zaczyna wkrêcaæ siê na obroty..
    Podczas normalnej jazdy jedyn± ró¿nic±, któr± odczuwam, jest fakt, ¿e aby w miarê energicznie siê poruszaæ, peda³ gazu muszê wciskaæ do oko³o 3/4, aby nast±pi³a redukcja, auto jest jakby ospa³e w trybie jazdy D. W sportowym jest lepiej, ale wg mnie to nadal nie je¼dzi jak 4.4..
    Dodam, ¿e silnik pracuje bardzo równo, nie trzêsie siê nawet tu¿ po odpaleniu.
    Czy kto¶ ma jakie¶ hipotezy, co to mo¿e byæ?

Vip Vip Awatar max mt
    Do³±czy³
    Aug 2008
    BMW
    E38 735iA i E39 530d
    Sk±d
    Koszalin
    Sprawd¼ sondy lambda. Wydaje mi siê ¿e w nich jest problem.
    ~~ черный бумер ~~
    Moje BMW - E38 735iA M62 i E39 530d M57
    EX - E30 316i, E34 525i, E32 730iA, E34 525TDS'A

Banned
    Do³±czy³
    Nov 2009
    BMW
    E38 4.4 97' i E38 750iL 98' INDIVIDUAL
    Sk±d
    Warszawa
    Cytat Zamieszczone przez max mt
    Sprawd¼ sondy lambda. Wydaje mi siê ¿e w nich jest problem.
    Tylko jakim cudem nie wywali³o b³êdu obwodu sondy? ...
    Jakim cudem w ogóle, ¿adnego b³êdu nie wywala 8/ co¶ mi ¶mierdzi ta diagnostyka. Podjecha³ bym gdzie indziej, koszt ¶mieszny a mo¿e siê okazaæ ¿e bêdzie jak na d³oni powiedziane w czym rzecz.

Poza tym je¶li stawiaæ na sondy, to jedno podstawowe pytanie. Czy je¼dzisz na LPG, czy PB? Otó¿ przy LPG sondy w sumie mog± byæ sobie walniêta i tak tego nie odczujesz.

Generalnie o problemach z faluj±cymi obrotami w E38 by³o ju¿ du¿o powiedziane. Sam w pewnym momencie mia³em ten problem (na zimnym czasem lekko mi falowa³) i zastanawia³em siê w czym rzecz. Do tej pory w sumie nie doszed³em o co chodzi³o. Ja wymienia³em i tak wszystko po kolei, aby na d³u¿szy czas mieæ z g³owy. Generalnie wymieni³em ¶wieczki na NGK 4elektrodow± platynê, wszystkie cewki na Bosch, uszczelki pod pokrywami, przewody wn, jedn± sondê (bo wywala³o mi jej b³±d) olej i wszystkie filtry. Problem znik³ wiêc radzi³ bym i Tobie przyjrzeæ siê tym elementom.

P.S. Jak masz w±tpliwo¶ci jak je¼dzi zdrowe 4.4... no có¿... ZAPIER... :D

Vip Vip
    Do³±czy³
    Apr 2008
    BMW
    brak
    Sk±d
    Kwiatkowice
    Mi nawet na zimnym nie faluje, równiutko trzyma obroty od momentu odpalenia. Problem pojawia siê tylko, gdy dotknê peda³ gazu. Mo¿e niebawem nagram filmik, jak zachowuje siê obrotomierz. Sprawa jest co najmniej dziwna, bo po prze³o¿eniu przep³ywomierza auto du¿o lepiej reaguje na gaz, ale falowanie nie usta³o. Czy przepustnica mo¿e siê zacinaæ?

Banned
    Do³±czy³
    Nov 2009
    BMW
    Sk±d
    Warszawa
    Cytat Zamieszczone przez lukasz740
    Czy przepustnica mo¿e siê zacinaæ?
    Mo¿e... sprawd¼ linkê, silniczek etc. U mnie przy problemach z przepustnic± (pêkniêta linka, nie domyka³o) ca³y czas pali³a siê kontrolka, od kontroli trakcji, a auto strasznie muli³o. Za to nie mia³em problemów z faluj±cymi obrotami, a wiêc nie wiem czy jedno z drugim mo¿e mieæ co¶ wspólnego.

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jan 2008
    BMW
    750iL
    Sk±d
    UK
    Troche poniewczasie przegl±dam temat, ale ginspirations jak± znowu linkê po lifcie?

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Mar 2009
    BMW
    M62B35 iA.
    Sk±d
    Podkarpacie.
    Ja popar³bym kolegê w temacie sond L....du¿o zale¿y od ich prawid³owego dzia³ania,po zmianie na trasie 3 L LPG spali³a mniej to ju¿ co¶...

Banned
    Do³±czy³
    Nov 2009
    BMW
    Sk±d
    Warszawa
    Cytat Zamieszczone przez RockR
    ale ginspirations jak± znowu linkê po lifcie?
    W wersji po lifcie owszem nie ma ju¿ link... ale czy to dobrze to bym siê k³óci³ :P Ja mam 98' ale jeszcze przed liftem, a nie doczyta³em ¿e rozmawiamy o wersji po lifcie.

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •