Witam,
Moj± siódemkê drêczy jeszcze jeden problem, którego jak na razie nikt nie potrafi zdiagnozowaæ. Mianowicie, gdy silnik jest na biegu ja³owym, auto bardzo dziwnie reaguje na delikatne dotkniêcie peda³u gazu (tak, aby silnik osi±gn±³ oko³o 800-1000rpm), obroty wahaj± siê samoczynnie w granicach 600-900 (oczywi¶cie nie ruszaj±c peda³u gazu podczas naciskania), nie ma mo¿liwo¶ci utrzymania obrotów na sta³ym poziomie powiedzmy 800 czy 900. Tym bardziej jest to dziwne, bo silnik jako takich b³êdów nie ma (diagnozowane wczoraj DISem oraz Carsoftem). Jedyny b³±d to b³±d grza³ki termostatu (który ju¿ mam i wymieniê, gdy tylko bêdzie okazja).
Podgl±da³em live data w Carsofcie i DISie, przepustnica otwiera siê od 0 do 100% (wciskaj±c gaz do koñca), wskazania potencjometrów peda³u gazu (bo Carsoft pokazuje dwa) te¿ w miarê wciskania siê zmieniaj±, wiêc nie mam pojêcia, co mo¿e powodowaæ usterkê. Jedyne, co zauwa¿y³em, to do¶æ du¿a rozbie¿no¶æ napiêæ podczas podgl±du warto¶ci napiêcia na potencjometrach peda³u gazu, ale mo¿e tak ma byæ, nie znam siê niestety na tym (na pierwszym oko³o 0,5V, a na drugim 4,5V gdy gaz nie jest wci¶niêty). Dodam, ¿e w silniku by³y kilka miesiêcy temu wymieniane ¶wiece, odma, uszczelki pod kolektorem ss±cym, uszczelki pod pokrywami zaworów oraz by³ czyszczony kolektor i przepustnica (bo by³o trochê oleju).
Gdy puszczê peda³ gazu, auto potrafi siê przydusiæ i obroty na chwilê spadaj± do oko³o 400 (ale tylko, gdy wcze¶niej silnik faluje, tzn. gdy gaz by³ wci¶niêty bardzo lekko).
Zauwa¿y³em jeszcze, ¿e gdy energicznie kto¶ wci¶nie gaz, w silniku przez u³amek sekundy jest wyra¼nie s³yszalny odg³os jakby zasysanego powietrza (ale raczej nie w okolicach przepustnicy czy przep³ywomierza), czemu towarzyszy chwilowe zawahanie siê silnika, u³amek sekundy pó¼niej zaczyna wkrêcaæ siê na obroty..
Podczas normalnej jazdy jedyn± ró¿nic±, któr± odczuwam, jest fakt, ¿e aby w miarê energicznie siê poruszaæ, peda³ gazu muszê wciskaæ do oko³o 3/4, aby nast±pi³a redukcja, auto jest jakby ospa³e w trybie jazdy D. W sportowym jest lepiej, ale wg mnie to nadal nie je¼dzi jak 4.4..
Dodam, ¿e silnik pracuje bardzo równo, nie trzêsie siê nawet tu¿ po odpaleniu.
Czy kto¶ ma jakie¶ hipotezy, co to mo¿e byæ?

Odpowiedz z cytatem