Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 11

W±tek: [ pozostale] Jaki silnik do e38 ??

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jan 2010
    BMW
    BMW 750 IL e38
    Sk±d
    Rajcza

[ pozostale] Jaki silnik do e38 ??

Witam mam takie drobne pytanko . Zamierzam zmieniæ swoje E32 na E38 i nie wiem jaki silnik mam wybraæ czy m62b44 czy m70b54 . W m62b44 bardzo podoba mi siê d¼wiêk tego silnika ale nie wiem jak siê to ma do osi±gów czy jest on wyra¼nie s³abszy od m73b54 ???
    Kube³750

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Feb 2010
    BMW
    e38 750i
    Sk±d
    Strza³kowo
    nie. Osi±gi podobne a dzwiêk faktycznie4,4 o niebo lepszy

Banned
    Do³±czy³
    Nov 2009
    BMW
    E38 4.4 97' i E38 750iL 98' INDIVIDUAL
    Sk±d
    Warszawa
    Ró¿nicy w osi±gach miêdzy 4.4 a 5.4 nie zobaczysz, z tego co pamiêtam oba maj± 6.6 do setki. Ró¿nicê odczujesz w czê¶ciach 5.4 wszystkiego razy 3, poza tym jak polowa³em na V12 to nie mog³em znale¼æ ¿adnej w chocia¿ by przyzwoitym stanie. Z tego co czyta³em 4.4 jest najbardziej udanym silnikiem benzynowym, jaki by³ montowany w E38. Osobi¶cie jestem bardzo zadowolony z 4.4, a d¼wiêk silnika po prostu powala. Moja wprawdzie zosta³a lekko podkrêcona przez poprzedniego w³a¶ciciela, ale jecha³em kilkoma 4.4 i 5.4... i naprawdê nie¼le mo¿na tym poszaleæ. Zak³adam ¿e V12 w E32 obje¿d¿a bez problemu.
    Je¶li my¶lisz o gazie, no to do V12 nie ma jako takiej dobrej instalacji. Pojawiaj± siê od niedawna pierwsze na rynku, ale jak z ich awaryjno¶ci± jest, to nie mam pojêcia. No i koszt instalacji sekwencyjnej do V12 waha siê w granicach 10-15ty¶, gdzie do V8 za 8,9 ty¶ znajdziesz ju¿ co¶ przyzwoitego.
    Reasumuj±c je¶li wahasz siê jedynie miêdzy tymi dwoma silnikami to osobi¶cie poleca³ bym 4.4, z racji czysto ekonomicznych pobudek. Jednak oczywi¶cie je¶li znajdziesz dobra V12 i najlepiej niezbyt star±, to te¿ bym siê nie obrazi³, wybór nale¿y do Ciebie i tak wszyscy bêdziemy siê cieszyæ z kolejnego nabytku :D

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jan 2010
    BMW
    BMW 750 IL e38
    Sk±d
    Rajcza
    Dziêki wielkie za rade :) Bardziej mnie przekonuje 4.4 poniewa¿ teraz posiadam v12 ju¿ od 3 lat i co prawda jestem z niego zadowolony ale d¼wiêk 4.4 jest niesamowity a mi zale¿y g³ównie na osi±gach, o montowaniu gazu do BMW nawet nie my¶lê . V12 jest proste w konstrukcji bo sam go rozbiera³em na czê¶ci ale sam jak mówi³e¶ wszystko trzeba liczyæ razy dwa albo trzy nie mia³em nigdy 4.4 i chcia³bym poznaæ porostu jego mocne i z³e strony zanim siê na niego zdecyduje ostatecznie, wiec chêtnie wys³ucham opinii dotycz±cych m62b44. :)
    Kube³750

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Aug 2007
    BMW
    e38, M62B44TU, 2000r
    Sk±d
    Aachen
    Szukaj zdrowego b44. Na brak mocy nie bêdziesz narzeka³. Zwróæ tylko uwage na ogólny stan samochodu, czy silnik sprawny i czy skrzynia nie ma humorów.
    Równie¿ uwa¿am, ¿e m62 to jeden z najbardziej udanych silników.

Pozdro

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2008
    BMW
    740
    Sk±d
    Warszawa/Stara Mi³osna
    Je¶li mam co¶ doradziæ to tylko 4.4, mam go 3 lata, wiele kilometrów za sob± i odpukaæ silnik jest rewelacja. Podejrzewam, ¿e 4.4 zarówno jak i 5.4 realnie nie osi±gn± pierwszej setki w 6.6s. ale rzeczywi¶cie w przyspieszeniu do 100km/h raczej siê nie ró¿ni± za¶ na wiêkszych prêdko¶ciach jednak ta wiêksza pojemno¶æ potrafi troszkê wzi±æ górê :] Je¶li znajdziesz nie ska¿ony naszymi "mechanikami" egzemplarz to mo¿esz siê nim cieszyæ przez naprawdê d³ugi czas. pozdrawiam :)

Vip Vip Awatar Cichy
    Do³±czy³
    Jun 2009
    BMW
    e38
    Sk±d
    Poznan
    Równie¿ uwa¿am tak jak reszta 4,4 ma duze lepsze recezje od 5,4
    Impossible is nothing

¯yæ szybko, umieraæ m³odo

Cytat Zamieszczone przez ginspirations
    Ró¿nicy w osi±gach miêdzy 4.4 a 5.4 nie zobaczysz, z tego co pamiêtam oba maj± 6.6 do setki. Ró¿nicê odczujesz w czê¶ciach 5.4 wszystkiego razy 3, poza tym jak polowa³em na V12 to nie mog³em znale¼æ ¿adnej w chocia¿ by przyzwoitym stanie. Z tego co czyta³em 4.4 jest najbardziej udanym silnikiem benzynowym, jaki by³ montowany w E38. Osobi¶cie jestem bardzo zadowolony z 4.4, a d¼wiêk silnika po prostu powala. Moja wprawdzie zosta³a lekko podkrêcona przez poprzedniego w³a¶ciciela, ale jecha³em kilkoma 4.4 i 5.4... i naprawdê nie¼le mo¿na tym poszaleæ. Zak³adam ¿e V12 w E32 obje¿d¿a bez problemu.
    Je¶li my¶lisz o gazie, no to do V12 nie ma jako takiej dobrej instalacji. Pojawiaj± siê od niedawna pierwsze na rynku, ale jak z ich awaryjno¶ci± jest, to nie mam pojêcia. No i koszt instalacji sekwencyjnej do V12 waha siê w granicach 10-15ty¶, gdzie do V8 za 8,9 ty¶ znajdziesz ju¿ co¶ przyzwoitego.
    Reasumuj±c je¶li wahasz siê jedynie miêdzy tymi dwoma silnikami to osobi¶cie poleca³ bym 4.4, z racji czysto ekonomicznych pobudek. Jednak oczywi¶cie je¶li znajdziesz dobra V12 i najlepiej niezbyt star±, to te¿ bym siê nie obrazi³, wybór nale¿y do Ciebie i tak wszyscy bêdziemy siê cieszyæ z kolejnego nabytku :D
    Nie wiem kolego sk±d wysnuwasz takie teorie- chyba nie mia³e¶ nigdy do czynienia z V12. 10-15 ty¶ za gaz? - takie ceny to chyba u norweskich mechaników. Moja 750 mia³a zak³adany gaz w 2007r, kiedy instalacje by³y o wiele dro¿sze ni¿ teraz, a kosztowa³a wtedy z monta¿em równe 10 ty¶. I by³o to BRC 56 2x 240kW. Teraz spokojnie sporo poni¿ej 10 zak³adasz. I zadupc*** tak samo na gazie jak i na Pb. I wcale nie od niedawna, bo od lat gazuj± z powodzeniem te silniki. Trzeba po prosty wybraæ zak³ad, który ma do¶wiadczenie w strojeniu 12 garów. A nie ¿eby uczyli siê na Twoim aucie. Bo wtedy i za 2 lata tego nie ogarn±. Co do brzmienia- ka¿dy lubi co innego, wiêc tu jest wolny wybór. Przyspieszenie, owszem, i 4.4 i 5.4 ma takie samo, czyli katalogowe 6.6 (moja robi³a wg pomiarów ok 6.0-6.1), ale elastyczno¶æ zupe³nie inna. Stañ na kresce i wypróbuj- powy¿ej 100km/h V12 wyra¼nie odchodzi i do 250 utrzymuje dystans. Osobi¶cie sprawdzane. A serwis nie jest jako¶ wybitnie dro¿szy. Ok, trzeba kupiæ 4 ¶wieczki wiêcej, czy jakie¶ pierdo³y typu filtr powietrza x2, ale nie jest to jaka¶ mia¿d¿±ca ró¿nica w cenie. Jest czasem trochê dro¿ej na warsztacie, ale ró¿nica jest adekwatna do ilo¶ci cylindrów. No i V12 zupe³nie inaczej rozwija moc. Ci±gnie jak opêtane od samego do³u, czego o V8 nie mo¿na powiedzieæ. O awaryjno¶ci te¿ by³o wiele tematów na forum- wystarczy poszukaæ. Najwiêcej na 5.4 narzekaj± Ci którzy nim nigdy nie je¼dzili i powtarzaj± jakie¶ bzdurne teorie zas³yszane w internecie, co widaæ w postach powy¿ej :] Ja w swoj± przez 14 miesiêcy do³o¿y³em (do serwisu silnika- bo reszta auta jest taka sama) nie wiêcej jak 5 ty¶, wliczaj±c zaraz po zakupie wymianê ¶wieczek i oleju. A mia³em przelatane prawie 300ty¶. Jak dla mnie ¶mieszna kasa. Trzeba sobie odpowiedzieæ, czy staæ Ciê na te 2-4 litry wiêcej na 100km i trochê, podkre¶lam TROCHÊ dro¿szy serwis. Z reszt± by³o na forum wielokrotnie omawiane, jakie s± ró¿nice w spalaniu i serwisowaniu tych silników. Nie zamierzam Ciê namawiaæ do V12- zadecydujesz sam czy Cie na ni± staæ. Moim zdaniem zadbane V12 w serwisowaniu jest na prawdê relatywnie niewiele dro¿sze od 4.4. Koszt paliwa to kwestia rocznych przebiegów. Je¿d¿±c po Polsce spokojnie robi³em 9,5-11, a nie wlok³em siê. Ok, je¶li szukasz auta do latania po kraju i stukania 30-40ty¶ rocznie, to koszt serwisu i paliwa wyjdzie jak±¶ 1/5 taniej w 4.4. Ale je¶li szukasz auta do cieszenia siê z ¿ycia i nie zamierzasz robiæ nie wiadomo jakich przebiegów, to rozwa¿ te¿ V12.

Mam po prostu dosyæ wieszania psów i mieszania z b³otem V12, bo to na prawdê porz±dny silnik. A ¿e prosty w konstrukcji- tym lepiej. Wiêc apelujê zanim zaczniecie go besztaæ- kupcie i zróbcie nim trochê km, a potem siê wypowiadajcie.
    Ex BMW: E34 525i '89, E38 740i '95, E38 750 iL '00, Jag X330

Vip Vip Awatar Wiktor
    Do³±czy³
    Nov 2007
    BMW
    EVO VIII
    Sk±d
    Kraków
    Ile jeszcze bêdzie tematów o takiej tre¶ci na tym forum?

Ju¿ ze 100 razy by³o jasno i wyra¼nie napisane, ¿e optymalnym silnikiem do e38 jest M62B44. Warto podkre¶liæ s³owo OPTYMALNY - nie oznacza to ani najszybszy ani najtañszy w utrzymaniu...

W przypadku skrzyni automatycznej 4.4 jest wyra¼nie wolniejszy od 5.4 mimo, ¿e subiektywne odczucia wewn±trz auta mówi± co innego (4.4 lubi wysokie obroty, przy niskich jest s³abszy - przez to sprawia wra¿enie naprawdê ¿ywio³owego i szybkiego, 5.4 przyspiesza ju¿ od najni¿szych obrotów przez co z kolei sprawia wra¿enie ospa³ego ale tak naprawdê jest szybszy).

4.4 wystêpuje z manualnymi skrzyniami co czyni ten silnik szybszym, zu¿ywaj±cym jeszcze mniej paliwa i brzmi±cym lepiej (zw³aszcza przy troszkê g³o¶niejszym uk³adzie wydechowym ni¿ seryjny, automaty lubi± trochê zajêczeæ podczas przeci±gania przed zmian± biegu ;) )

Moja rada - szukaj bardziej zadbanego egzemplarza. Nie ukrywam - sam szuka³em 740i... Z czystej ciekawo¶ci pojecha³em obejrzeæ 750i i nie ¿a³ujê ;)
    Pozdrawiam
    Wiktor
    U¿ywajcie polskich znaków - jest ró¿nica czy robisz komu¶ ³askê czy laske.

Nic dodaæ nic uj±æ. Ale mamy na forum dziesi±tki specjalistów od v12 je¿d¿±cych tdsami albo 3.0, którzy jedyny kontakt z 5.4 mieli na zdjêciach :] Te¿ szuka³em 4.4, bo wszyscy mi doradzali, ¿e to najlepszy wybór. I przez przypadek wzi±³em V12 i by³o mega

Co do przyspieszeñ- faktycznie sam siê na tym ³apa³em. Gaz w pod³ogê, wydaje siê ¿e co¶ s³abo ci±gnie, a na budziku 200 mija. Po prostu nic nie czuæ.
    Ex BMW: E34 525i '89, E38 740i '95, E38 750 iL '00, Jag X330

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •