Poka¿ wyniki od 1 do 8 z 8

W±tek: [mechanika] Uszczelka pod kolektor

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jan 2008
    BMW
    750iL
    Sk±d
    UK

[mechanika] Uszczelka pod kolektor

Poniewa¿ uszczelka pod kolektor ss±cy kosztuje 200z³ (elring) i co¶ ko³o 300 ori pomysla³em o dorobieniu uszczelki.

Czy to dobry pomys³? W motocyklach po wymianie t³oków zawsze montowa³em dorabiane uszczelki zarówno pod cylinder jak i g³owicê.

Ewentualnie podpowiedzcie któr± z gotowych wybraæ, czy siê czym¶ ró¿ni± i czy dostanê co¶ dobrego taniej?

Wymiana uszczelki na elring + robocizna to koszt 400z³ wiêc nie ma³o.

Skusi³ mnie taki cytat:

"Hej,

OK dzieki wszystkim za odpowiedzi - ostatecznie udalo sie zamowic
    uszczelke w e-autoparts.pl (6,2 pln !!). Ma byc na czwartek. Tyle
    chyba wytrzymam
    pozdr.
    "

Mowa o 3,0 V6 toyoty...

PS. Takie uszczelki wykonuj± chyba zwykle z klingierytu: http://klingieryt.pl/

Zwróæcie uwagê na to jak lej± poszczególne cylindry, wzglêdem tego jak id± uszczelki pod kolektor. S± podwójne! Czy mo¿na tu siê dopatrywaæ analogii?

Intake manifold system - BMW parts catalog

Zwróæ uwagê, ¿e uszczelka nie jest p³aska. Jest to profil wykonany z elastycznego materia³u (co¶ jakby zgêstnia³y czerwony silikon). Obawiam siê, ¿e takiego czego¶ nie dorobisz.

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar xsilver
    Do³±czy³
    Aug 2008
    BMW
    m60
    Sk±d
    .Kraków
    Ta uszczelka wchodzi w kolektor i jeszcze od spodu ma taki specjalny ko³nierz uszczelniaj±cy .

Wygl±daj± one tak (tylko tu akurat z silnika r6, ale konstrukcja ta sama) :

Psika³e¶ samostartem po kolektorze, ¿eby potwierdziæ diagnozê ?

Je¿eli masz pewno¶æ ¿e to uszczelki, to ¶ci±gnij kolektor i zobacz co siê tam dzieje - mo¿e jest niedokrêcony odpowiednio, albo trzeba podpi³owaæ tulejki dystansowe, ¿eby kolektor lepiej siad³.

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jan 2008
    BMW
    750iL
    Sk±d
    UK
    Nie mam pewno¶ci, a ró¿ni ludzie od BMW mówi± ¿e tego siê samostartem nie sprawdzi :/ Bo mo¿e byæ minimalna nieszczelno¶æ. Jednak nad silnikiem w okolicach 7 i 8 cylindra jak przy³o¿yæ g³owê s³ychaæ wyra¼nie ssanie, ten silnik w ogóle chodzi za g³o¶no.

Nigdy samemu nie grzeba³em (tak g³êboko) w silniku a pora by zacz±æ. Potrzebujê tylko kogo¶ z kim w gara¿u przy piwku móg³bym siê za to zabraæ, ze wzglêdu na mój niedostatek do¶wiadczenia do takich rzeczy. Bardzo mi siê podoba³o jak Ariusz robi³ sam auto a kolega mu tylko mówi³ co ma odkrêcaæ i na co uwa¿aæ :)

Problem w tym ¿e tutaj w Poznaniu ka¿dy chce ¿eby mu auto zostawiaæ, zabuliæ i przyjechaæ na gotowe. A to nie o to chodzi. Nawet nie chodzi o pieni±dze tylko o co¶ wiêcej. Kupi³em 7 m.in. po to ¿eby siê nauczyæ robiæ samochód na w³asne potrzeby. Dla mnie to jest czysta przyjemno¶æ pogrzebaæ w aucie tylko na razie nie mam wystarczaj±cej wiedzy ani miejsca tu na stancji.

Mo¿e który¶ z Kolegów ma czas i ochotê na "gara¿ówkê"? :)

U mechanika zostawiê tylko do sprawdzenia rozrz±d (150z³, i 250 w przypadku potrzeby ustawiania) bo i tak uszczelki kap muszê wymieniæ a mam ju¿ kupione. Je¿eli to nie wina rozrz±du pozostaj± wtryski, uszcz. kolektora ss±cego i elektronika.

Cytat Zamieszczone przez RockR
    ...bardzo mi siê podoba³o jak Ariusz robi³ sam auto a kolega mu tylko mówi³ co ma odkrêcaæ i na co uwa¿aæ
    Taaak a to ciekawostka
    Czyste sumienie wynika najczê¶ciej ze z³ej pamiêci

Vip Vip Awatar max mt
    Do³±czy³
    Aug 2008
    BMW
    E38 735iA i E39 530d
    Sk±d
    Koszalin
    Jednak nad silnikiem w okolicach 7 i 8 cylindra jak przy³o¿yæ g³owê s³ychaæ wyra¼nie ssanie
    Sprawd¼ mo¿e w odmie spad³ Ci korek(za¶lepka)? S± dwa wyj¶cia podci¶nienia w odmie, jeden pod³±czony do listwy wtryskowej, a drugi powinien byæ zatkany za¶lepk±. Jak jest odetkany to s³ychaæ syczenie
    ~~ черный бумер ~~
    Moje BMW - E38 735iA M62 i E39 530d M57
    EX - E30 316i, E34 525i, E32 730iA, E34 525TDS'A

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jan 2008
    BMW
    750iL
    Sk±d
    UK
    Z ty³u faktyczznie nie ma za¶lepki, tzn, s± dwa otwory po stronie lewej glowicy, w jednym jest wsadzony króciutki wê¿yk i zaslepiony ¶rubk±, natomiast drugi otworek jest otwarty, delikatnie czuæ ¿e ssie palec ale kiedy siê go zatka praca cylindrow (inpa) nie zmienia siê. I to nie dok³adnie stamt±d slychaæ syczenie. Czy mimo wszystko powinienem czym¶ za¶lepiæ drugi otworek?

Czy mimo wszystko powinienem czym¶ za¶lepiæ drugi otworek?
    Tak - powinien on byc zatkany
    Czyste sumienie wynika najczê¶ciej ze z³ej pamiêci

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •