Witam,
Moją siódemkę dręczy jeszcze jeden problem, którego jak na razie nikt nie potrafi zdiagnozować. Mianowicie, gdy silnik jest na biegu jałowym, auto bardzo dziwnie reaguje na delikatne dotknięcie pedału gazu (tak, aby silnik osiągnął około 800-1000rpm), obroty wahają się samoczynnie w granicach 600-900 (oczywiście nie ruszając pedału gazu podczas naciskania), nie ma możliwości utrzymania obrotów na stałym poziomie powiedzmy 800 czy 900. Tym bardziej jest to dziwne, bo silnik jako takich błędów nie ma (diagnozowane wczoraj DISem oraz Carsoftem). Jedyny błąd to błąd grzałki termostatu (który już mam i wymienię, gdy tylko będzie okazja).
Podglądałem live data w Carsofcie i DISie, przepustnica otwiera się od 0 do 100% (wciskając gaz do końca), wskazania potencjometrów pedału gazu (bo Carsoft pokazuje dwa) też w miarę wciskania się zmieniają, więc nie mam pojęcia, co może powodować usterkę. Jedyne, co zauważyłem, to dość duża rozbieżność napięć podczas podglądu wartości napięcia na potencjometrach pedału gazu, ale może tak ma być, nie znam się niestety na tym (na pierwszym około 0,5V, a na drugim 4,5V gdy gaz nie jest wciśnięty). Dodam, że w silniku były kilka miesięcy temu wymieniane świece, odma, uszczelki pod kolektorem ssącym, uszczelki pod pokrywami zaworów oraz był czyszczony kolektor i przepustnica (bo było trochę oleju).
Gdy puszczę pedał gazu, auto potrafi się przydusić i obroty na chwilę spadają do około 400 (ale tylko, gdy wcześniej silnik faluje, tzn. gdy gaz był wciśnięty bardzo lekko).
Zauważyłem jeszcze, że gdy energicznie ktoś wciśnie gaz, w silniku przez ułamek sekundy jest wyraźnie słyszalny odgłos jakby zasysanego powietrza (ale raczej nie w okolicach przepustnicy czy przepływomierza), czemu towarzyszy chwilowe zawahanie się silnika, ułamek sekundy później zaczyna wkręcać się na obroty..
Podczas normalnej jazdy jedyną różnicą, którą odczuwam, jest fakt, że aby w miarę energicznie się poruszać, pedał gazu muszę wciskać do około 3/4, aby nastąpiła redukcja, auto jest jakby ospałe w trybie jazdy D. W sportowym jest lepiej, ale wg mnie to nadal nie jeździ jak 4.4..
Dodam, że silnik pracuje bardzo równo, nie trzęsie się nawet tuż po odpaleniu.
Czy ktoś ma jakieś hipotezy, co to może być?