Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: [ elektryka] Dmuchawa dziala tylko na max?

Początkujący Użytkownik
    BMW
    mm
    aha,dzieki kolego,no wlasnie czyli dalej nic nie wiem,pisze gosciu w aukcji miecz to myslalem ze to jest to a jednak...

Vip Vip Awatar jarek88
    BMW
    E32 730i R6 90' , E32 740iA 93'
    Blog
    20
    powiem tak miecz okolo 250 - 300 by kosztował jesli nie wiesz jak on wyglada to zaraz znajde gdzies zdj i ci zademonstruje

Początkujący Użytkownik
    BMW
    mm
    kolego a czy taki antytalent jak ja,po zdemontowaniu tego miecza dalby rade go sam naprawic,mam znajomego elektronika wiec gdybym nie dal rady to dalbym to jemu,bo czytalem troche ze cos tam trzeba przelutowywac czy cos takiego?

Początkujący Użytkownik
    BMW
    e32 730 V8 92'
    http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...80c41494e.html

ten miecz wygląda właśnie tak. Na allegro go nie było. Ja musiałem go wyciągnąć żeby do filtra kabinowego się dostać
    e38 vs e32

Vip Vip Awatar jarek88
    BMW
    Blog
    20
    o tak wlasnie wyglada

ja bym sie za to nie brał skoro masz znajomego elektonika

z tego co wiem to wymienia sie takie cos takie (kulki ze tak powiem nie umiem tego fachowo okreslic) ktore sa na powierzchni (tej zielonej na zdj)

Początkujący Użytkownik
    BMW
    mm
    juz bede wiedzial,najgorsze jest to ze niedawno wymienilem filtr kabinowy i ten miecz byl na wierzchu,wiec gdybym wczesniej zadal pytanie o dmuchawe to bym nie musial drugi raz tego rozbierac ale coz,nic innego nie pozostaje,jeszcze gdyby ktos mi powiedzial dokladnie co trzeba zrobic po wyjeciu tego miecza to bylbym wdzieczny,wiem ze cos polutowac ale chcialbym wiedziec dokladnie,chyba ze kolega elektronik jak mu przyniose to urzadzonko od razu bedzie wiedzial?

Początkujący Użytkownik
    BMW
    e32 730 V8 92'
    Kolega elektronik powinien wiedzieć o co chodzi. Wydaje mi się, że trzeba będzie polutować to cztery kondensatorki co są zalane tą żywicą. Ale pewności nie mam. Musisz poszukać na forum... Wiem, że gdzieś na forum o tym czytałem. W razie czego służę pomocą. Pozdrawiam :)
    e38 vs e32

Początkujący Użytkownik
    BMW
    mm
    ja tez to czytalem ale nie moge teraz znalezc,poczekam moze jeszcze ktos cos madrego powie,pozdrawiam

Vip Vip Awatar jarek88
    BMW
    Blog
    20
    Tak panowie właśnie te gówienka trzeba wymienić :]

Zaawansowany Użytkownik
    Temat był kilkukrotnie poruszany na forum, nawet dawałem kiedyś linki do naprawy.
    Te "kulki" to są tranzystory MOSFET bez obudów. Trzeba brutalnie usunąć to co tam jest i wlutować normalne (np. BUZ11 albo BUZ71A). Wymienia się wszystkie 4 tranzystory po 5-8 zł sztuka. Warto także przelutować gniazdo - podobno robią się tam czasem zimne luty. 200-250 zł za używany miecz to nieporozumienie przy takich cenach naprawy :P
    Szczegółowa odpowiedź poszła na PW do zainteresowanego. W celach "kronikarskich" podam linki jakby ktoś kiedyś w wyszukiwarce trafił na ten temat.

szczegóły od strony "mechanicznej" (praktyczno-manualnej):
    http://www.bimmerboard.com/forums/posts/355700

i od strony elektronicznej (dla zainteresowanych):
    http://forums.roadfly.com/forums/bmw...1020502&page=4

Uprawnienia umieszczania postów