Strona 6 z 11 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 105

Wątek: Pasy bezpieczeństwa

Moderator Mod Awatar damian23zgc
    BMW
    BMW e65 745i;VW Passat B6
    Cytat Zamieszczone przez Neuf
    To czy ktoś zapina pasy to jego osobista sprawa i proszę aby nikt nikogo tutaj nie przekonywał na przypadkowych zderzeniach
    święte słowa polać wódki :P

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    E32 750 iA '91 M70B50
    Moim zdaniem ten temat dąży do ... zablokowania :)
    czemu? Bo lista stron będzie zbyt długa? :razz: ;D

Każdy ma jakieś tam doświadczenia z pasami i nie podejrzewam aby któraś ze stron w tym sporze uległa
    Jaki spór? Wymiana poglądów, zdań, doświadczeń etc. To że puenta nie może być klarowna i konkretnie czarna na białym...? Uważam że porozumienie nie musi mieć wyraźnych znamion konsensusu, każdy ma nie tylko swoje poglądy, ale i swoje wnioski również wyciągnie.

Nie wiem czemu ma służyć wypisywanie historii z wypadków czy innych filmów jakie to zapinanie pasów jest dobre/złe.
    służy spędzeniu czasu, wymianie poglądów, doświadczeń, refleksji. Chyba po to jest forum, by czasem pogaworzyć? Przecież to dział "Na każdy temat"... Ta część forum raczej nie jest w zamierzeniu instrukcją obsługi "zrób to sam".

Jeśli mi ktoś zagwarantuje ,że kolejny wypadek jaki będę miał (tfu tfu) dzięki pasom przeżyję - wtedy je będę zapinał
    Mogłoby to być puentą tej dyskusji :] ...

To czy ktoś zapina pasy to jego osobista sprawa i proszę aby nikt nikogo tutaj nie przekonywał na przypadkowych zderzeniach ...
    Amen.
    usługi i bezpieczeństwo IT
    BMW E32 750iA '91 (magia V12 ) | Ex: BMW E32 735i '87
    Honda VT 1100 chopper
    Schematy E32 (czytelna lista plików)

Vip Vip Awatar coboss
    BMW
    E38 730d
    Nie chce mi się czytać wszystkiego chociaż dyskusja pewnie solidna :)

Ja kiedyś nie zapinałem pasów... do pierwszego uderzenia w pasach i 3 w ogóle!
    Od tamtego czasu zawsze zapinam pasy nawet jak jadę kawałek.
    Uratowały mi już życie gdy miałem wypadek i zawsze każdego namawiam do ich zapinania!
    Jeżeli kogoś denerwuje uciskanie pasów to są specjalne klamry na pas które sprawiają, że pas swobodnie wisi na człowieku nie przeszkadzając a w razie czego napinacz swoje zadanie wykona :)
    Korzystam z nich w dostawczakach bo w bawarce pasy są jak jedwab i jest to jedyne auto w którym pas mnie nie wnerwia.
    ---===Bo radość to suma drobnych przyjemności===---

*** UWAGA! ACHTUNG! ATTENTION! ATENCION! ***
    Ze względu na ograniczony czas coraz rzadziej zaglądam na forum :(
    W sprawach pilnych proszę o kontakt na maila coboss@op.pl pamiętajcie o zaznaczeniu, że jesteście klubowiczami!

Vip Vip Awatar ArekLand
    BMW
    E38 2.8i "Zender"
    ... jak byś Bogdan zwany Coboos zapodał linka z tego zdarzenia - dachowania to parę osób byś przekonał do pasów

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    e38 750i
    Jeśli chodzi o pasy to też ich nigdy nie używałem. Lata kiedy jeżdziło się ile fabryka daje minęły mi już pare lat temu aż do zeszłego roku gdy stało się to

ja jako pasażer i kolega kierowca byliśmy odziwo w pasach i nic się nie stało mimo że koziołka mieliśmy 6 razy, koleżanka z tyłu była bez i niestety skończyło się na szpitalu my natomiast 5 minut po zdarzeniu robiliśmy sobie fotki przy aucie . Od tej pory staram się zapinać zawsze pasy

Doświadczony Użytkownik Awatar sz4l0ny
    BMW
    e32
    Cytat Zamieszczone przez damian23zgc
    Cytat Zamieszczone przez sz4l0ny
    Propagowanie nie zapinania pasów jest beznadziejne.

Nie zarzekam się że zawsze o wszystkim pamiętam i żyje stricte wedle tego jak jest dyktowane w przepisach, ale próba dyskusji z tym czy pasy zwiększają bezpieczeństwo w aucie jest tak samo miałka jak dyskusja o tym czy palenie szkodzi.

Ktoś się tu chyba zatrzymał w głebokich latach 50-tych. Zapewniam że pierwsza nawet mniejsza stłuczka i wizyta u dentysty rozwieje wszystkie wątpliwości w tym temacie.

Był ktoś z was na hirurigii szczękowej? Wrażenia niezapomniane, naprawde.
    Ja nie byłem ale dostałem prosto w bok i gdybym miał zapięte pasy to nie miał bym nóg bo został bym na fotelu a tak odsunęło mnie na fotel pasażera i zostały tylko rany na ramieniu od wybitej szyby
    Heheheh - to co pisałem o chirurgii szczękowej tyczyło się naprawde niewielkiej stłuczki.
    Zdaje sobie sprawę że nie ma co sie licytować, czyj dzwon był większy itd. Ale stłuczka niewielka, taka jakich w codziennym ruchu miejskim pełno. A efekt braku pasów - dotkliwy. Złamany nos można "po męsku" przeżyć i zapomnieć. Gorzej gdy szczękę zdrutują i 4 tygodnie trzeba jeść przez słomkę, jedzenie papki nie należy do wysublimowanych przyjemności. Złamana szczęka to straszny ból, podobnie jak przednie zęby.

Ale wracając do dyskusji, co zostało powiedziane wyżej, nikt nikogo nie przekona do własnych poglądów i doświadczeń, jeśli ktoś ma głowę zamkniętą na argumenty.

I jeszcze słowo o zawodowych kierowcach - których bardzo szanuję i zwłaszcza ze wzgledu że sam dużo jeżdżę, chylę czoła ludziom którzy przejeździli naście lat w tej ciężkiej i stresującej robocie. Pamiętajmy jednak, że nie każdy zawodowy kierowca musi być autorytetem. Pełno jest ludzi którzy spedzili lata w trasach, doświadczenie niby mają, ale czy potrafią go używać?
    Czarne e32 w benzynie!

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    E32 750 iA '91 M70B50
    Cytat Zamieszczone przez sz4l0ny
    Ale wracając do dyskusji, co zostało powiedziane wyżej, nikt nikogo nie przekona do własnych poglądów i doświadczeń, jeśli ktoś ma głowę zamkniętą na argumenty.

I jeszcze słowo o zawodowych kierowcach - których bardzo szanuję i zwłaszcza ze wzgledu że sam dużo jeżdżę, chylę czoła ludziom którzy przejeździli naście lat w tej ciężkiej i stresującej robocie. Pamiętajmy jednak, że nie każdy zawodowy kierowca musi być autorytetem. Pełno jest ludzi którzy spedzili lata w trasach, doświadczenie niby mają, ale czy potrafią go używać?
    Czyli jeżeli ktoś ma odmienne doświadczenie i/lub argumenty nie przemawiają do niego bo potrafi zauważyć ich luki(niedomówienia, ewentualnie zwyczajnie ma wątpliwości), bądź zada im kontrargument, to jest to osoba o zamkniętej głowie (czyli ograniczonym rozumowaniu)?
    usługi i bezpieczeństwo IT
    BMW E32 750iA '91 (magia V12 ) | Ex: BMW E32 735i '87
    Honda VT 1100 chopper
    Schematy E32 (czytelna lista plików)

amato, nie prowokuj dyskusji nie na temat. ;)

Cytat Zamieszczone przez amato
    Czyli jeżeli ktoś ma odmienne doświadczenie i/lub argumenty nie przemawiają do niego bo potrafi zauważyć ich luki(niedomówienia, ewentualnie zwyczajnie ma wątpliwości), bądź zada im kontrargument, to jest to osoba o zamkniętej głowie (czyli ograniczonym rozumowaniu)?
    W mniemaniu osoby mającej odmienne zdanie tak to może wyglądać. Ale bynajmniej tego nie oznacza. Można mnożyć argumenty za i przeciw. Myślę, że nie o to chodzi. Mnie osobiście irytuje "opiekuńczość" aparatu administracji, mająca się nijak do realiów.

Vip Vip Awatar Wiesław
    BMW
    E 38 740d
    Mówcie co chcecie ale każdy musi przyznać że kiedy autu koziołkuje i to parę razy - pasażerowie bez pasów nie mają żadnych szans bo zachowują się jak popkorn pod przykrywką 8/ dlatego w trosce o swoje kończyny zawsze zapinam pasy. tyle.

Vip Vip Awatar coboss
    BMW
    E38 730d
    Karanie madatem za brak pasów jest chore i wbrew konstytucji naszej jak i europejskiej. Pod tym względem będę zawsze nastawiony agresywnie.
    Jeżeli chodzi o zapinanie pasów to w 1 przypadku na 50 niezapięte pasy ratują i patrząc na te śmieszne 2% ktoś argumentuje wyższość nie zapinania ich?!
    Zrozumiałbym jak by ktoś napisał, że ich nie zapina bo jest leniwy, bo go wkur... lub co kolwiek ale nie argumentując, że w zdarzeniach drogowych lepiej ich nie mieć bo to śmieszne. Żałosna pruba usprawiedliwienia się...
    ---===Bo radość to suma drobnych przyjemności===---

*** UWAGA! ACHTUNG! ATTENTION! ATENCION! ***
    Ze względu na ograniczony czas coraz rzadziej zaglądam na forum :(
    W sprawach pilnych proszę o kontakt na maila coboss@op.pl pamiętajcie o zaznaczeniu, że jesteście klubowiczami!

Uprawnienia umieszczania postów