Strona 9 z 11 PierwszyPierwszy ... 7891011 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 105

Wątek: Pasy bezpieczeństwa

Vip Vip
    BMW
    było e32 m60, teraz pożyczam matiza od żony
    Na to czy pasy są niepotrzebne, nie będę się wypowiadał do istniejącej dyskusji, podam tylko przykład sprzed ok. 12lat, jak byłem świeżym kierowcą.

- lato, sobota, nocka pod dyskoteką:
    kolega przyjechał swoim fiatem 125p pod dyskotekę i wysadzał ludzi, oczywiście stanął na ulicy, a z przeciwka polonez sobie z lekkim impetem w niego wjechał - w wersji "na czołówkę" w stojące auto. Nie pamiętam szczegółów, ale wina spadła na kierowcę poloneza.

W chwili uderzenia były 2 osoby w fiacie - kumpeli jego pasażer, i tu:
    kolega miał zapięte pasy i prócz szarpnięcia, nic mu się nie stało, a jego pasażer (jechał w pasach) rozpiął już pasy, ale jeszcze nie wysiadł - zrobił odrzut (na odskakujące) auto i na przedniej tapicerce zostawił 2 zęby.

A tak z drugiej strony, to szanowni koledzy przesiądźcie się w jakiegoś małego pirdka i wjedźcie sobie w drzewo/ścianę/ barierę - zobaczycie jakie jest przeciążenie i że się leci jak kopnięte barachło (zgodnie z II zasadą dynamiki - fizyka ze szkoły podstawowej/średniej)
    bo w naszych 7er (ciężkie, stabilne auto) to się większości przeciążeń nie odczuwa.
    Wiem coś o tym, bo jak ponad 2 lata temu moją e32 cmoknąłem na śniegu w barierę, przy ok. 45-50kmh, to nawet nie poczułem na sobie uderzenia, a w innym aucie przy porównywalnej prędkości prawie wyskoczyłem z siedzenia.
    Okres i wypłata... jedno i drugie jest co miesiąc, a jak nie ma to znaczy, że ktoś was zdrowo wyruchał...

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    730 V8 E32 ; E38 2.8 ; X2 X-drive 18d
    Cytat Zamieszczone przez Hubertus7er
    Wiem coś o tym, bo jak ponad 2 lata temu moją e32 cmoknąłem na śniegu w barierę, przy ok. 45-50kmh, to nawet nie poczułem na sobie uderzenia, a w innym aucie przy porównywalnej prędkości prawie wyskoczyłem z siedzenia.
    Oj Hubertus, chyba trochę przesadziłeś z tą prędkością, bo gdybyś z taką rzeczywiście przysunął w stałą przeszkodę to na pewno byś to poczuł i to bardzo i twoje E32 również ;)
    Dodam tylko, że crash testy EuroNCAP sa robione przy 60 km/h no i widać jak po nich wygladają samochody ;)

Vip Vip
    BMW
    było e32 m60, teraz pożyczam matiza od żony
    Cytat Zamieszczone przez Słowik
    Oj Hubertus, chyba trochę przesadziłeś z tą prędkością, bo gdybyś z taką rzeczywiście przysunął w stałą przeszkodę to na pewno byś to poczuł i to bardzo i twoje E32 również ;)
    Ale to nie było w 100% protopadle central na suchej nawierzchni z wciśniętym gazem.

Warunki były trudne - ślisko, dużo śniedu, am nie zakręciło na łuku, bo najechałem na grudę która odpadła z błotnika auta jadącego przede mną.
    Nie będę się chwalił już szczegółami...
    Zresztą Roberto był świadkiem zdarzenia.

Ale rzeczywiście na sobie nie odczułem siły uderzenia, nie poczułem przeciążenia.
    A jako pasażer w peżociku 206sw przy stuku w furgonetkę (my 50kmh w bok furgonu szarpnęło mnie, że mnie bolało od skośnego pasa).
    Okres i wypłata... jedno i drugie jest co miesiąc, a jak nie ma to znaczy, że ktoś was zdrowo wyruchał...

Vip Vip Awatar coboss
    BMW
    E38 730d
    Cytat Zamieszczone przez Słowik
    Cytat Zamieszczone przez Hubertus7er
    Dodam tylko, że crash testy EuroNCAP sa robione przy 60 km/h no i widać jak po nich wygladają samochody ;)
    A jednak nie poczuł :D i wielu innych też. Uderzeń czołowych w dużych autach ważących ponad 2 tony nie czuć w ogóle przy prędkościach ok 40-50km/h w stratach też nie ma tragedii co najwyżej zderzak poleci to chyba, że ktoś ma niefart i reflektor zbije.
    Mówimy o konkretnym aucie a nie tonie szpachli ;D

A testy przy 60km/h są robione chyba Toyotą Yaris ;D
    ---===Bo radość to suma drobnych przyjemności===---

*** UWAGA! ACHTUNG! ATTENTION! ATENCION! ***
    Ze względu na ograniczony czas coraz rzadziej zaglądam na forum :(
    W sprawach pilnych proszę o kontakt na maila coboss@op.pl pamiętajcie o zaznaczeniu, że jesteście klubowiczami!

Zaawansowany Użytkownik Awatar szajboos
    BMW
    e38 730d i Peugeot 806 2.0 HDi
    Cytat Zamieszczone przez coboss
    A testy przy 60km/h są robione chyba Toyotą Yaris
    A innymi większymi przy ilu?!

Joerg Haider zginął jadąc VW Phaetonem czyli autem dużym, ciężkim i niewątpliwie uważanym za bezpieczne. Prędkość ok. 100 km/h i nie zmieścił się w zakręt. Nie pomogła mu waga auta, poduszki pow., strefy zgniotu itp. Więc coboss, zastanów się czasem...

Craszh test to nic w porównaniu do rzeczywistości. Jest to zdarzenie wyreżyserowane do granic możliwości. Konkretna, zadana prędkość, uderzenie pod odpowiednim kątem, odpowiednią powierzchnią. W rzeczywistości nie masz możliwości takiego "ustawienia" wypadku. Więc nie ma co wierzyć gwiazdkom i wynikom testów, tylko jeździć tak, by nie powodować wypadków. Jeśli wszyscy wzięliby to sobie do serca i rozumu to napewno byłoby mniej wypadków i ofiar ;)

Początkujący Użytkownik
    BMW
    Aktualnie Audi s4 b5 - nie bić ...
    Co do pasów to nie zapinajcie dalej :P

http://www.youtube.com/watch?v=Iis1C...eature=related

BTW polecam film :P

Zaawansowany Użytkownik Awatar Leon740i
    BMW
    740iA m62b44
    Jörg Haider zginął w wypadku samochodowym[3]. Podczas wyprzedzania jego służbowy Volkswagen Phaeton, jadący z prędkością 142 km/h w miejscu, w którym dopuszczalna prędkość była dwa razy mniejsza, uderzył w betonowy słup po czym kilkukrotnie koziołkował.

Super Moderator Awatar EVAN
    BMW
    E38 '99 740iA, X3 M40i '20, I3s '20
    Więszkość testów jest robiona przy 60km/h.
    Tutaj nowa seria 7 - 60km/h
    http://www.youtube.com/watch?v=WWvNo...eature=related
    Wątpie Coboss , że po takim zderzeniu wziałbyś zderzak do bagażnika i pojechał dalej ;)
    Moje EX - E38 730i '95, E38 735iA '98

Zaawansowany Użytkownik Awatar szajboos
    BMW
    e38 730d i Peugeot 806 2.0 HDi
    Cytat Zamieszczone przez Leon740i
    prędkością 142 km/h
    Oficjalny raport Policji mówi o 100 km/h ;) Czytam gazety w Wiedniu na codzień ;)

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    A6-na razie
    Cytat Zamieszczone przez EVAN
    http://www.youtube.com/wa...feature=related
    Wątpie Coboss , że po takim zderzeniu wziałbyś zderzak do bagażnika i pojechał dalej ;)
    Zderzak pod pachę i na przystanek ;D ;D
    Czasami wychodzi lepiej niż planujesz-pomyślał chłop gdy rzucił młotkiem w kota a trafił w teściową

Uprawnienia umieszczania postów