Strona 11 z 11 PierwszyPierwszy ... 91011
Pokaż wyniki od 101 do 105 z 105

Wątek: Pasy bezpieczeństwa

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    E32 750 iA '91 M70B50
    gierobiala, z całym szacunkiem - czytanie ze zrozumieniem. NIKT... NIKT nie napisał że są głupim wymysłem. Zatem co napisali ci którzy przeciwni są przymusowemu wiązaniu się do siedzenia...? Poczytaj a może tym razem zrozumiesz.

Co do uderzeń w kierownicę - o tym też było powyżej (nawet artykuł został przytoczony) i świadczy to o nieco niezamierzonym działaniu/defekcie owych pasów.

Tak... każdy chce wrzucić swoje 3.grosze do tematu, ale wypadałoby przeczytać to i owo.
    usługi i bezpieczeństwo IT
    BMW E32 750iA '91 (magia V12 ) | Ex: BMW E32 735i '87
    Honda VT 1100 chopper
    Schematy E32 (czytelna lista plików)

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    A6-na razie
    Może nie dosłownie ,ale sam sugerujesz że pasy to "głupi wymysł"
    Nie chciało mi się więcej szukać a na pewno bym coś znalazł jeszcze...........

Cytat Zamieszczone przez amato
    wcale nie jestem przekonany o zasadności stosowania pasów względem bezpieczeństwa jazdy
    prędzej uwierzę że życie uratuje mi brak pasów niżeli ich zapięcie.
    Któryś z nas dwóch na pewno nie czyta ze zrozumieniem i szczerze wątpię że to akurat jestem ja.Poczytaj,może tym razem zrozumiesz...
    Czasami wychodzi lepiej niż planujesz-pomyślał chłop gdy rzucił młotkiem w kota a trafił w teściową

Cytat Zamieszczone przez gierobiala
    Jakby pasy były głupim wymysłem to w sportach samochodowych kierowca i pilot nie byli by przypięci,a przy ewentualnym dzwonie liczyliby na powypadanie przez szyby... Przeciętny udział w rajdzie każdego z naszych mistrzów wynosiłby półtora raza....i nie nadążali byśmy z zapamiętywaniem ich nazwisk.
    I tu się wszystko zgadza poza drobnymi szczegółami technicznymi. Auta cywilne nie są wyposażone w "klatki", nie mają też pasów pięciopunktowych, a i kształt foteli oraz sposób ich osadzenia w aucie dość mocno odbiega od tego, z czym na codzień mamy do czynienia w naszych samochodach. W powyższej dyskusji jedną rzecz musimy uściślić - nie ma ona na celu agitacji na rzecz łamania przepisów.

Do ciekawych wniosków można dojść patrząc przekrojowo na wątek o pasach oraz na temat o "najlepszym alarmie". Interesujące jest, że jeśli aparat administracyjny nakazuje pod rygorem zapinanie pasów w naszej, bądź co bądź własności to dobrze. Natomiast jeśli uniemożliwia nam instalację potencjalnie niebezpiecznych zabezpieczeń, to źle, bo niby jakim prawem, przecież to nasza własność....

Vip Vip Awatar coboss
    BMW
    E38 730d
    Bo to jest Polska :) nie szkodzi, że nakaz zapinania pasów jest niezgodny z konstytucją. I oczywiście nie przyjmując mandatu a oddając sprawę do sądu z powołaniem się właśnie na ochronę konstytucyjną prawa do wolności i własności. Argumentując iż taki nakaz jest niezgodny z prawem bo ogranicza swobodę obywatelską wygrywa się sprawy (sam wygrałem) a mimo to taki zapis ustawowy istnieje i będzie istniał -::
    A przepis, który nakazuje karanie kierowcy mandatem za to, że jakiś pasażer nie chce zapiąć pasów to już jest istny debilizm!

Oddawanie spraw do sądu swojego czasu nawet propagowali w TV jacyś politycy SLD :)

Oczywiście nie zmienia to mojego podejścia do sprawy, że pasy dla własnego dobra i bezpieczeństwa bezwzględnie należy zapinać!
    ---===Bo radość to suma drobnych przyjemności===---

*** UWAGA! ACHTUNG! ATTENTION! ATENCION! ***
    Ze względu na ograniczony czas coraz rzadziej zaglądam na forum :(
    W sprawach pilnych proszę o kontakt na maila coboss@op.pl pamiętajcie o zaznaczeniu, że jesteście klubowiczami!

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    E32 750 iA '91 M70B50
    Cytat Zamieszczone przez gierobiala
    Może nie dosłownie ,ale sam sugerujesz że pasy to "głupi wymysł"
    Nie chciało mi się więcej szukać a na pewno bym coś znalazł jeszcze...........

wcale nie jestem przekonany o zasadności stosowania pasów względem bezpieczeństwa jazdy
    prędzej uwierzę że życie uratuje mi brak pasów niżeli ich zapięcie.
    Któryś z nas dwóch na pewno nie czyta ze zrozumieniem i szczerze wątpię że to akurat jestem ja.Poczytaj,może tym razem zrozumiesz...
    @gierobiala - nie zrozum mnie źle, nie atakuję Ciebie. To raz.
    Dwa. Nie mówię że pasy są "be", "złe" czy "głupie". Przez wszystkie swoje wypowiedzi staram się wyrazić swoją opinię w której to głoszę że powinna być swoboda decydowania o tym czy uważamy że dziś, przy tej pogodzie, na tej drodze, w tym samochodzie etc. będzie mi bezpieczniej w pasach czy też bez nich.

Ja stawiam na wygodę, a co do pasów - nie, że nie wierzę w skuteczność pasów, tylko poddaję tą skuteczność w wątpliwość.

Gdybym twierdził że "pasy są głupie" to agitowałbym za jeżdżeniem bez pasów... czego nie czynię i nie zamierzam. Nie powiem też że pasy są super-extra, a ja lubię podniesioną adrenalinkę.

Za głupi (z całym przekonaniem) uważam nakaz jazdy w pasach.
    usługi i bezpieczeństwo IT
    BMW E32 750iA '91 (magia V12 ) | Ex: BMW E32 735i '87
    Honda VT 1100 chopper
    Schematy E32 (czytelna lista plików)

Uprawnienia umieszczania postów