Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Wątek: Prawidłowa kompresja, jaką macie?

Cytat Zamieszczone przez Johnny_Bravo
    Cytat Zamieszczone przez sylwekk
    Cytat Zamieszczone przez RockR
    Cichy popsułeś mi zabawę :P czekałem aż ktoś tu się pochwali że ma 16,5
    Widzę, że zaczynasz bawić się w Nikosia. On takim postępowaniem wiele nie wskórał....

Autodata 2004 podaje: 12-14 BAR, czyli nieco mniej niż atmosfera (1bar = 0,986atm)
    A od kiedy wzięcie czegoś 12 do 14 razy daje wynik mniejszy niż jedna część??

czytamy ze zrozumieniem!!!! kolega napisał przelicznik Bar na atm

Autodata 2004 podaje:
    12-14 BAR,
    lub zamiennie
    11,832- 13,804 atmosfer
    Johny, ja czytam ze zrozumieniem, stąd pytanie. Dziękuję za podanie prawidłowej wartości wyrażonej w atmosferach.

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    BMW X5 4,8i ,M5 E39
    (1bar = 0,986atm)

nie czepiaj się.

A Nikoś rozwalał 90% z Was swoją wiedzą, miałem okazję go poznać osobiście. Mnie również opieprzał, ale wiem że w dobrej wierze i najczęściej miał rację w tym co pisał. Forum straciło wiele na jego zbanowaniu.
    To prawda RockR wiedzę i umiejętności Nikoś ma nieprzeciętną, szkoda że go nie ma, widać to nawet po dziale z Gazem i Paliwami Alternatywnymi .

Ja mam kompresję 15 BAR i co Cichy może powiesz mi że mam za dużą? Że mi olej zwiększa ciśnienie? :hah:
    X5 4,8 i , poszukiwana E38 750 V12

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    745iLi320i
    bitek-bitek, zmień miernik, bo ten co masz coś mierzy ale nie jest to twoja kompresja ;) (niedokładność może wynikać z rozkalibrowania miernika bądź jakości)

*to jest za wysoki stopień sprężania, benzyna dziwnie pracuje przy takich parametrach. Robiłem różne silniki i benzynowe i diesla, nawet na dotarciu dane z podręcznika były w normie, którą podał producent... no chyba że ktoś rzeźbi jakiś tuning. :]

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    BMW X5 4,8i ,M5 E39
    Cytat Zamieszczone przez Flashpointman
    bitek-bitek, zmień miernik, bo ten co masz coś mierzy ale nie jest to twoja kompresja ;) (niedokładność może wynikać z rozkalibrowania miernika bądź jakości)

*to jest za wysoki stopień sprężania, benzyna dziwnie pracuje przy takich parametrach. Robiłem różne silniki i benzynowe i diesla, nawet na dotarciu dane z podręcznika były w normie, którą podał producent... no chyba że ktoś rzeźbi jakiś tuning. :]
    Taką kompresję miałem tak jak piszesz na dotarciu, teraz nie zmierze bo leże w łóżku chory :-) Mechanik który mi robił silnik twierdził że to jest dla silnika 4,4 idelna kompresja ( fabryczna ), a gość wie co robi bo zajmuje się tylko silnikami BMW. Czy miernik był rozkalibrowany, moze coś w tym jest bo przecież zawsze jest jakaś granica błedu w każdym urządzeniu pomiarowym, ale może być ona zarówno w dół i w górę.

15 bar? :/

To juz podchodzi pod nowoczesne turbodiesle. Juz niewiele brakuje ;D

Ale cóż - pozostaje wierzyć ze tak jest :)
    Czyste sumienie wynika najczęściej ze złej pamięci

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    BMW X5 4,8i ,M5 E39
    Cytat Zamieszczone przez sylwek7
    15 bar? :/

To juz podchodzi pod nowoczesne turbodiesle. Juz niewiele brakuje ;D

Ale cóż - pozostaje wierzyć ze tak jest :)
    Teraz to ja już sam nie wiem sylwek, wyzdrowieje to podjade żeby mi zmierzył raz jeszcze i tyle, albo podjade na inny miernik. A tak w nawiasie jak z tą kompresją jest to h... wie, każdy mówi co innego, ile ludzi tyle zdań, albo ile mechaników tyle zdań .

Dokładnie tak.

Inna sprawa czy jest sens mierzyć tak dla sprawdzenia. Masz silnik naprawiony to i bym nie ruszał. Ciesz się tym co masz bo zdrowe serducho to ważna sprawa
    Czyste sumienie wynika najczęściej ze złej pamięci

Vip Vip Awatar Johnny_Bravo
    BMW
    750i
    bittek-bitek

wydrukuj i pokaz mechanikowi w czerwonych okręgach najważniejsze....

twój silnik ma mniejsze ciśnienie niż 3,5litra

twój fabrycznie ma 10-12 bar

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    BMW X5 4,8i ,M5 E39
    Cytat Zamieszczone przez Johnny_Bravo
    bittek-bitek

wydrukuj i pokaz mechanikowi w czerwonych okręgach najważniejsze....

twój silnik ma mniejsze ciśnienie niż 3,5litra

twój fabrycznie ma 10-12 bar

Obrazek

Dzięki Johnny_Bravo

Na pewno skorzystam, wydrukuje podjade i sprawdze co i jak, nie żebym się wdawał w szczegóły ale ciekawość mnie zrzera tak że bym najchetniej zrobił to już teraz ale nie chce sie nabawić zapalenia płuc :-)

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    750iL
    Cytat Zamieszczone przez Flashpointman
    Stopień sprężania to nie kompresja :P Stopień sprężania z tego co pamiętam wynosi 1:10 ;) Johnny wesprzyj autodatą :P

Sylwek7, nowoczesny turbodiesel 15bar? Chyba koło 30 mają. Tylko w dieslu się jakoś inaczej mierzy tą kompresję...

Uprawnienia umieszczania postów