Jaka powinna być prawidłowa kompresja w zdrowym silniku M62B35 ?
Jaka powinna być prawidłowa kompresja w zdrowym silniku M62B35 ?
O ile dobrze pamiętam to u mnie było jakiś czas temu ok. 12 na każdym cylindrze, rzecz jasna mierzone na zimnym silniku :D
12-14 atm. Mniejszy wynik może sugerować np. pęknięcie głowicy, a za wysoki zaś świadczyć o zużytych pierścieniach tłokowych. I sprawdzanie tylko na zimnym najlepiej po odstaniu nocy:) nawet jak odpalisz na 5 sekund to juz wynik bedzie nie wiarygodny
Impossible is nothing
Żyć szybko, umierać młodo
A w jaki sposob zuzyte pierscienie maja dac wieksza kompresje?
Związane jest to z dodatkowym doszczelnieniem pierścieni uszczelniających za pomocą oleju silnikowego przepuszczonego na nie przez pierścienie zgarniające.Zamieszczone przez blitz
Impossible is nothing
Żyć szybko, umierać młodo
Cichy popsułeś mi zabawę :P czekałem aż ktoś tu się pochwali że ma 16,5
Autodata 2004 podaje: 12-14 BAR, czyli nieco mniej niż atmosfera (1bar = 0,986atm)
Widzę, że zaczynasz bawić się w Nikosia. On takim postępowaniem wiele nie wskórał....Zamieszczone przez RockR
A od kiedy wzięcie czegoś 12 do 14 razy daje wynik mniejszy niż jedna część??Zamieszczone przez RockR
Zamieszczone przez sylwekk
czytamy ze zrozumieniem!!!! kolega napisał przelicznik Bar na atm
Autodata 2004 podaje:
12-14 BAR,
lub zamiennie
11,832- 13,804 atmosfer
(1bar = 0,986atm)
nie czepiaj się.
A Nikoś rozwalał 90% z Was swoją wiedzą, miałem okazję go poznać osobiście. Mnie również opieprzał, ale wiem że w dobrej wierze i najczęściej miał rację w tym co pisał. Forum straciło wiele na jego zbanowaniu.
1) Zasadnicze pytanie:
Kto wymyślił koncepcje z sprawdzaniem ciśnienia sprężania na maksymalnie zimnym silniku?
2) Zużyte pierścienie NIGDY nie dadzą większego ciśnienia sprężania!
Z całym szacunkiem, ale Cichemu najprawdopodobniej się coś o uszy kiedyś obiło w temacie próby olejowej przy pomiarze ciśnienia sprężania.