Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Ankieta, Wasze opinie i zdanie względem moich planów?

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    BMW X5 4,8i ,M5 E39

Ankieta, Wasze opinie i zdanie względem moich planów?

Mam do Was wszystkich którzy będą czytali mój post prośbę o wypowiedzenie się w kwestii moich planów, będzie to pewnego rodzaju badanie rynku :-)).

Posiadam na własność dużą działkę siedliskową ponad 4 h położoną w pięknej okolicy, z dwóch stron graniczy z lasem, ma zróżnicowaną powierzchnię część jest prosta, kawałek górzysty i kawałek wklęsły, przez działkę przepływa duży strumień i mam na niej mały stawek który zamierzam powiększyć, działka graniczy z drogą asfaltową i położona jest z boku niewielkiej miejscowości w której mieszkam. Cała działka położona jest w na terenie Projektu Natura 2000, co oznacza że występują koło mnie jakieś roślinki i zwierzątka które są rzadkie i pod ochroną.

Ogólnie teren jest ciekawy na jesieni jest pełno grzybów, teren pokryty wieloma jeziorkami w których są rybki, cicho i spokojnie, do morza 29 km.

Zamierzam na tej działce postawić na początek 5 domków letniskowych, powiększyć moje jeziorko, zbudować basen biologiczny oraz normalny, zrobić boisko do siatkówki i różne duperele w celu zapewnienia rozrywki.

I teraz moje pytanie co o tym myślicie i czy będę miał chętnych na przyjazd w takie ciche ustronne miejsce ( dodam że na przeciwko mnie facet ma 5 domków, i widziałem że ma spory ruch w sezonie , jedyna różnica jest taka że ma duże dobrze zarybione jeziorko, ale z tego co wiem nie mozna się w nim kompac ).

Czy mam szansę na tle miejscowosci nad samym morzem, czy istnieje rodzaj klienta który będzie wolał spędzić czas w takim spokojnym miejscu na prowincji zamiast pchać się w zatłoczone i gwarne miejscowości nadmorskie?
    X5 4,8 i , poszukiwana E38 750 V12

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    e38 735 v8 98'
    Ile jest od morza? Musisz wziąść pod uwagę koszt budowy tych domków, koszt wymeblowania. Takie domki cieszą się powodzeniem między innymi dlatego, że są tanie. Musisz obliczyć mniej więcej opłaty bierzące podczas użytkowania przez turystów tych domków oraz opłaty podczas martwego sezonu - jeśli wrócilo by Ci się to i jeszcze byś na tym trochę zarobił to było by okej. Przy takim polu letniskowym dobrze było by mieć jakiś staw z rybami, możliwość wypożyczenia grilla a także jakiś bar

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    BMW X5 4,8i ,M5 E39
    Cytat Zamieszczone przez positiv
    Ile jest od morza? Musisz wziąść pod uwagę koszt budowy tych domków, koszt wymeblowania. Takie domki cieszą się powodzeniem między innymi dlatego, że są tanie. Musisz obliczyć mniej więcej opłaty bierzące podczas użytkowania przez turystów tych domków oraz opłaty podczas martwego sezonu - jeśli wrócilo by Ci się to i jeszcze byś na tym trochę zarobił to było by okej. Przy takim polu letniskowym dobrze było by mieć jakiś staw z rybami, możliwość wypożyczenia grilla a także jakiś bar
    Do morza 29 km, miejsce na grila jest w planie ( zadaszenie z kamiennym grilem i miejscem na ognisko ) Staw mam , ryby są , na razie nie jest duży ok 25x30 metrów, ale będzie większy.

Domki tego typu:

http://www.danmardomy.pl/oferta_danmar_iv_bis.php

Docelowo max 5 osób w domku . ( inny podział niż na projekcie ).

Wyposażenie domku:

- aneks kuchenny z bieżącą wodą
    - kuchenka gazowa
    - łazienka z kabiną prysznicową i WC
    - Radio + TV i internet
    - oczywiście łóżka szafki i inne duperele .

Zaawansowany Użytkownik Awatar Volumax
    BMW
    Corvette C7, BMW BMW X6 40d, Jeep Grand Cherokee Summit
    Sąsiad o który piszesz ma rybny stawek lub jezioro i to jest klucz do tego abyś miał klienta. Będziesz miał ciekawy dobrze zarybiony zbiornik (tylko nie taki 2x2) to będziesz miał i klienta.
    Wędkarstwo rozwija się w szybkim tempie. Dodatkowo musisz zadbac o dobrą bazę dla wędkarzy nie zapominając o ich rodzinach (dzieci, żony) Mały sklepik z zanentami robalami i podstawowymi akcesoriami. Jakiś kucyk lub dwa na przejażdżki dla dzieciaków, placyk zabaw, mała knajpka, może jakiś kort tenisowy, boisko koszykówki , piłki nożnej, jakieś dwa kładziki, ze dwie tarcze i 2 wiatrówki - strzelnica uff i tyle na początek dalej z czasem możesz rozwijac dalsze atrakcje.

Początkujący Użytkownik
    BMW
    E65 735i
    jakbyś coś takiego planował zrobić w okolicach Katowic to miałbyś pewny ruch i maksymalne obłożenie przez sezon ale z racji tego, że jest tylko 29km do morza to nie odpowiem Ci :).

Chyba lepsze były by te domki w kształcie piramid (ostatnio właśnie wynajmowałem takie jak ty chcesz wybudować a wcześniej zawsze te piramidki), więcej osób wejdzie a koszt budowy chyba taki sam + większy salon (czyli pomieszczenie na parterze) a jest to ważne jeśli chcesz wynajmować także młodym ludziom (no w końcu gdzieś trzeba robić imprezkę).

Generalnie coś z wodą to podstawa (basen, jeziorko) + tak jak inni napisali jakieś miejsce gdzie można ognisko/grill zrobić. Reszta przyjdzie sama (popytasz gości czego im brakuje).

Grunt to dobra reklama - polecam allegro, dość dużo osób (w tym ja) właśnie poprzez ten portal wyszukuje takie domki do wynajęcia (ogłoszenia są zawsze aktualne i przeważnie pisze jak gospodarz stoi z obłożeniem na konkretne terminy)

Cytat Zamieszczone przez Volumax
    Jakiś kucyk lub dwa na przejażdżki dla dzieciaków, placyk zabaw, mała knajpka, może jakiś kort tenisowy, boisko koszykówki , piłki nożnej, jakieś dwa kładziki, ze dwie tarcze i 2 wiatrówki - strzelnica uff i tyle na początek dalej z czasem możesz rozwijac dalsze atrakcje.
    Tego typu rozrywki zależą tylko od budżetu, ale warto mieć kilka z nich w ofercie. A w zasadzie musisz je mieć. Nie musisz od razu stawiać ligowego igielitu, ale jakiś kawałek trawy z bramkami nie zaszkodzi. Oprócz stawu dla rybaków podstawą chyba jest miejsce gdzie można się zamoczyć i popływać. 30km to już niezła baza wypadowa nad morze, ale najlepsze by było jakieś jeziorko na miejscu. Do tego jakiś stół do ping-ponga, boisko do plażówki- takie są zawsze wymagania mojego taty jak gdzieś jeździ- ma być miejsce do pływania, ping-pong, siatka, las do spacerów, a przede wszystkim cisza, spokój, kameralnie, bez mniej lub bardziej nieletniej i wiecznie pijanej hołoty.
    Ex BMW: E34 525i '89, E38 740i '95, E38 750 iL '00, Jag X330

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    E38 740IL 2001r
    Powiem ci tak .
    Ustawianie się na sezon jest ryzykowne nie zależnie od miejsca , nigdy nie wiesz jaka będzie pogoda. Weź to pod uwagę!! Zaraz po inwestycji będziesz potrzebował 2-uch dobrych sezonów żeby " złapać wiatr w żagle" i tu jest to ryzyko . Jeżeli twoja inwestycja będzie oparta na kredycie to ryzyko rośnie .
    Sam pomysł jest extra , bo ludzie coraz częściej szukają, po wielkiej codziennej gonitwie spokoju i ucieczki od hałasu.
    A teraz pomyśl może w tą stronę . Domków letniskowych jest spora ilość ,, a domków całorocznych to na palcach zliczysz. Wiem bo chciałem wynająć taki domek na okres świąt czy nowego roku . I jak po dzwonisz po tych domkach to okazuje się że większość już teraz jest zajęta na 2011. Sprawdź na internecie ile takich domków możesz teraz wynająć, pewnie nie wiele .
    Wiem że to jest może droższa opcja , ale daje większe możliwości: lato ryby i co tam jeszcze wymyśliłeś, zima kuligi , ryby, święta itd . To daje ci większe szanse.

Musisz odpowiedzieć sobie na jakiego klienta się nastawiasz , bo to co wystarczy przeciętnemu kowalskiemu , to dla biznesmenów może być nie wystarczające ( a niestety to właśnie tą klasę najczęściej jest stać na hobby i wypoczynek na łonie natury )
    z wynajmu dla małolatów to ty kasy nie zarobisz , tylko będziesz miał wieczny problem.
    To tylko takie moje spostrzeżenia
    Pozdro

Vip Vip Awatar Marecki7er
    BMW
    e32 740iA M62B44
    Dokładnie mysł cos możesz zrobić żeby koszta nie zrobiły się nagle dwukrotnie większe niż przypuszczałeś. Np. takie boisko do siatki to super sprawa - troche piasku, dwa metalowe słupy i siatka. Koszt mały a już dodatkowa atrakcja która na pewno nie zaszkodzi.

30km od morza to bardzo dobre miejsce na wypoczynek, myślę że jednak w większości dla ludzi starszych(nie chodzi mi o dziadków tylko o to, że młodzież by tam rzadko bywała). Reszta pomysłów ze stawem itp wg mnie bardzo dobra.

Zaawansowany Użytkownik
    Witam
    Pomysl uwazam za dobry.Musisz jednak bardzo dokladnie przeanalizowac koszty inwestycji pozostawiajac sobie rezerwe. Twoje mozliwosci finansowe powinny same uksztaltowac profil oraz rozmiar inwestycji. Przy wiekrzych mozliwosciach finansowych przychylil bym sie do zdania darwaso.Wiele ludzi zamoznych z Polski, a tym bardziej z za granicy wrecz poluje na wypoczynek w plenerowych miejscach oddalonych od duzych miast. I tu mogl bys liczyc na caloroczny sezon,na dobra kase ,ale standard i zaplecze musialo by byc adekwatne.Moim zdaniem jezeli natomiast ustawisz sie pod potocznego Kowalskiego koszty poniesione moga sie zwracac bardzo powoli. Odradzam stanowczo inwestycji pod mlodziez na tym mozesz stracic.

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    BMW X5 4,8i ,M5 E39
    Chciałem Wam podziękować za wszelkie uwagi sugestie i porady, są dla mnie bardzo cenne. Jeśli ktoś chce jeszcze coś dodać to bardzo proszę o napisanie.

Ta opcja z domkami całorocznymi to rzeczywiście dobry pomysł bo mało tego jest w ofercie, właśnie sobie przypomniałem że w moich okolicach często w zimę organizowane są duże polowania przez lokalnego leśniczego którego dobrze znam i wiem że ma zawsze problem z zakwaterowaniem tych 30-40 chłopa, musi ich rozwozić po lokalnych hotelach a potem na drugi dzień znów zwozić, i z tego co wiem są to sami niemcy, duńczycy i holendrzy .

Uprawnienia umieszczania postów