Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 15

W±tek: Ankieta, Wasze opinie i zdanie wzglêdem moich planów?

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Feb 2009
    BMW
    BMW X5 4,8i ,M5 E39
    Sk±d
    POLSKA

Ankieta, Wasze opinie i zdanie wzglêdem moich planów?

Mam do Was wszystkich którzy bêd± czytali mój post pro¶bê o wypowiedzenie siê w kwestii moich planów, bêdzie to pewnego rodzaju badanie rynku :-)).

Posiadam na w³asno¶æ du¿± dzia³kê siedliskow± ponad 4 h po³o¿on± w piêknej okolicy, z dwóch stron graniczy z lasem, ma zró¿nicowan± powierzchniê czê¶æ jest prosta, kawa³ek górzysty i kawa³ek wklês³y, przez dzia³kê przep³ywa du¿y strumieñ i mam na niej ma³y stawek który zamierzam powiêkszyæ, dzia³ka graniczy z drog± asfaltow± i po³o¿ona jest z boku niewielkiej miejscowo¶ci w której mieszkam. Ca³a dzia³ka po³o¿ona jest w na terenie Projektu Natura 2000, co oznacza ¿e wystêpuj± ko³o mnie jakie¶ ro¶linki i zwierz±tka które s± rzadkie i pod ochron±.

Ogólnie teren jest ciekawy na jesieni jest pe³no grzybów, teren pokryty wieloma jeziorkami w których s± rybki, cicho i spokojnie, do morza 29 km.

Zamierzam na tej dzia³ce postawiæ na pocz±tek 5 domków letniskowych, powiêkszyæ moje jeziorko, zbudowaæ basen biologiczny oraz normalny, zrobiæ boisko do siatkówki i ró¿ne duperele w celu zapewnienia rozrywki.

I teraz moje pytanie co o tym my¶licie i czy bêdê mia³ chêtnych na przyjazd w takie ciche ustronne miejsce ( dodam ¿e na przeciwko mnie facet ma 5 domków, i widzia³em ¿e ma spory ruch w sezonie , jedyna ró¿nica jest taka ¿e ma du¿e dobrze zarybione jeziorko, ale z tego co wiem nie mozna siê w nim kompac ).

Czy mam szansê na tle miejscowosci nad samym morzem, czy istnieje rodzaj klienta który bêdzie wola³ spêdziæ czas w takim spokojnym miejscu na prowincji zamiast pchaæ siê w zat³oczone i gwarne miejscowo¶ci nadmorskie?
    X5 4,8 i , poszukiwana E38 750 V12

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jan 2008
    BMW
    e38 735 v8 98'
    Sk±d
    Skierniewice
    Ile jest od morza? Musisz wzi±¶æ pod uwagê koszt budowy tych domków, koszt wymeblowania. Takie domki ciesz± siê powodzeniem miêdzy innymi dlatego, ¿e s± tanie. Musisz obliczyæ mniej wiêcej op³aty bierz±ce podczas u¿ytkowania przez turystów tych domków oraz op³aty podczas martwego sezonu - je¶li wrócilo by Ci siê to i jeszcze by¶ na tym trochê zarobi³ to by³o by okej. Przy takim polu letniskowym dobrze by³o by mieæ jaki¶ staw z rybami, mo¿liwo¶æ wypo¿yczenia grilla a tak¿e jaki¶ bar

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Feb 2009
    BMW
    BMW X5 4,8i ,M5 E39
    Sk±d
    POLSKA
    Cytat Zamieszczone przez positiv
    Ile jest od morza? Musisz wzi±¶æ pod uwagê koszt budowy tych domków, koszt wymeblowania. Takie domki ciesz± siê powodzeniem miêdzy innymi dlatego, ¿e s± tanie. Musisz obliczyæ mniej wiêcej op³aty bierz±ce podczas u¿ytkowania przez turystów tych domków oraz op³aty podczas martwego sezonu - je¶li wrócilo by Ci siê to i jeszcze by¶ na tym trochê zarobi³ to by³o by okej. Przy takim polu letniskowym dobrze by³o by mieæ jaki¶ staw z rybami, mo¿liwo¶æ wypo¿yczenia grilla a tak¿e jaki¶ bar
    Do morza 29 km, miejsce na grila jest w planie ( zadaszenie z kamiennym grilem i miejscem na ognisko ) Staw mam , ryby s± , na razie nie jest du¿y ok 25x30 metrów, ale bêdzie wiêkszy.

Domki tego typu:

http://www.danmardomy.pl/oferta_danmar_iv_bis.php

Docelowo max 5 osób w domku . ( inny podzia³ ni¿ na projekcie ).

Wyposa¿enie domku:

- aneks kuchenny z bie¿±c± wod±
    - kuchenka gazowa
    - ³azienka z kabin± prysznicow± i WC
    - Radio + TV i internet
    - oczywi¶cie ³ó¿ka szafki i inne duperele .

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar Volumax
    Do³±czy³
    Dec 2008
    BMW
    Corvette C7, BMW BMW X6 40d, Jeep Grand Cherokee Summit
    Sk±d
    Warszawa
    S±siad o który piszesz ma rybny stawek lub jezioro i to jest klucz do tego aby¶ mia³ klienta. Bêdziesz mia³ ciekawy dobrze zarybiony zbiornik (tylko nie taki 2x2) to bêdziesz mia³ i klienta.
    Wêdkarstwo rozwija siê w szybkim tempie. Dodatkowo musisz zadbac o dobr± bazê dla wêdkarzy nie zapominaj±c o ich rodzinach (dzieci, ¿ony) Ma³y sklepik z zanentami robalami i podstawowymi akcesoriami. Jaki¶ kucyk lub dwa na przeja¿d¿ki dla dzieciaków, placyk zabaw, ma³a knajpka, mo¿e jaki¶ kort tenisowy, boisko koszykówki , pi³ki no¿nej, jakie¶ dwa k³adziki, ze dwie tarcze i 2 wiatrówki - strzelnica uff i tyle na pocz±tek dalej z czasem mo¿esz rozwijac dalsze atrakcje.

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Dec 2008
    BMW
    E65 735i
    Sk±d
    Siemianowice ¦l±skie
    jakby¶ co¶ takiego planowa³ zrobiæ w okolicach Katowic to mia³by¶ pewny ruch i maksymalne ob³o¿enie przez sezon ale z racji tego, ¿e jest tylko 29km do morza to nie odpowiem Ci :).

Chyba lepsze by³y by te domki w kszta³cie piramid (ostatnio w³a¶nie wynajmowa³em takie jak ty chcesz wybudowaæ a wcze¶niej zawsze te piramidki), wiêcej osób wejdzie a koszt budowy chyba taki sam + wiêkszy salon (czyli pomieszczenie na parterze) a jest to wa¿ne je¶li chcesz wynajmowaæ tak¿e m³odym ludziom (no w koñcu gdzie¶ trzeba robiæ imprezkê).

Generalnie co¶ z wod± to podstawa (basen, jeziorko) + tak jak inni napisali jakie¶ miejsce gdzie mo¿na ognisko/grill zrobiæ. Reszta przyjdzie sama (popytasz go¶ci czego im brakuje).

Grunt to dobra reklama - polecam allegro, do¶æ du¿o osób (w tym ja) w³a¶nie poprzez ten portal wyszukuje takie domki do wynajêcia (og³oszenia s± zawsze aktualne i przewa¿nie pisze jak gospodarz stoi z ob³o¿eniem na konkretne terminy)

Cytat Zamieszczone przez Volumax
    Jaki¶ kucyk lub dwa na przeja¿d¿ki dla dzieciaków, placyk zabaw, ma³a knajpka, mo¿e jaki¶ kort tenisowy, boisko koszykówki , pi³ki no¿nej, jakie¶ dwa k³adziki, ze dwie tarcze i 2 wiatrówki - strzelnica uff i tyle na pocz±tek dalej z czasem mo¿esz rozwijac dalsze atrakcje.
    Tego typu rozrywki zale¿± tylko od bud¿etu, ale warto mieæ kilka z nich w ofercie. A w zasadzie musisz je mieæ. Nie musisz od razu stawiaæ ligowego igielitu, ale jaki¶ kawa³ek trawy z bramkami nie zaszkodzi. Oprócz stawu dla rybaków podstaw± chyba jest miejsce gdzie mo¿na siê zamoczyæ i pop³ywaæ. 30km to ju¿ niez³a baza wypadowa nad morze, ale najlepsze by by³o jakie¶ jeziorko na miejscu. Do tego jaki¶ stó³ do ping-ponga, boisko do pla¿ówki- takie s± zawsze wymagania mojego taty jak gdzie¶ je¼dzi- ma byæ miejsce do p³ywania, ping-pong, siatka, las do spacerów, a przede wszystkim cisza, spokój, kameralnie, bez mniej lub bardziej nieletniej i wiecznie pijanej ho³oty.
    Ex BMW: E34 525i '89, E38 740i '95, E38 750 iL '00, Jag X330

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Dec 2007
    BMW
    E38 740IL 2001r
    Sk±d
    Grantham UK
    Powiem ci tak .
    Ustawianie siê na sezon jest ryzykowne nie zale¿nie od miejsca , nigdy nie wiesz jaka bêdzie pogoda. We¼ to pod uwagê!! Zaraz po inwestycji bêdziesz potrzebowa³ 2-uch dobrych sezonów ¿eby " z³apaæ wiatr w ¿agle" i tu jest to ryzyko . Je¿eli twoja inwestycja bêdzie oparta na kredycie to ryzyko ro¶nie .
    Sam pomys³ jest extra , bo ludzie coraz czê¶ciej szukaj±, po wielkiej codziennej gonitwie spokoju i ucieczki od ha³asu.
    A teraz pomy¶l mo¿e w t± stronê . Domków letniskowych jest spora ilo¶æ ,, a domków ca³orocznych to na palcach zliczysz. Wiem bo chcia³em wynaj±æ taki domek na okres ¶wi±t czy nowego roku . I jak po dzwonisz po tych domkach to okazuje siê ¿e wiêkszo¶æ ju¿ teraz jest zajêta na 2011. Sprawd¼ na internecie ile takich domków mo¿esz teraz wynaj±æ, pewnie nie wiele .
    Wiem ¿e to jest mo¿e dro¿sza opcja , ale daje wiêksze mo¿liwo¶ci: lato ryby i co tam jeszcze wymy¶li³e¶, zima kuligi , ryby, ¶wiêta itd . To daje ci wiêksze szanse.

Musisz odpowiedzieæ sobie na jakiego klienta siê nastawiasz , bo to co wystarczy przeciêtnemu kowalskiemu , to dla biznesmenów mo¿e byæ nie wystarczaj±ce ( a niestety to w³a¶nie t± klasê najczê¶ciej jest staæ na hobby i wypoczynek na ³onie natury )
    z wynajmu dla ma³olatów to ty kasy nie zarobisz , tylko bêdziesz mia³ wieczny problem.
    To tylko takie moje spostrze¿enia
    Pozdro

Vip Vip Awatar Marecki7er
    Do³±czy³
    Jun 2009
    BMW
    e32 740iA M62B44
    Sk±d
    Wroc³aw
    Dok³adnie mys³ cos mo¿esz zrobiæ ¿eby koszta nie zrobi³y siê nagle dwukrotnie wiêksze ni¿ przypuszcza³e¶. Np. takie boisko do siatki to super sprawa - troche piasku, dwa metalowe s³upy i siatka. Koszt ma³y a ju¿ dodatkowa atrakcja która na pewno nie zaszkodzi.

30km od morza to bardzo dobre miejsce na wypoczynek, my¶lê ¿e jednak w wiêkszo¶ci dla ludzi starszych(nie chodzi mi o dziadków tylko o to, ¿e m³odzie¿ by tam rzadko bywa³a). Reszta pomys³ów ze stawem itp wg mnie bardzo dobra.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jan 2010
    Witam
    Pomysl uwazam za dobry.Musisz jednak bardzo dokladnie przeanalizowac koszty inwestycji pozostawiajac sobie rezerwe. Twoje mozliwosci finansowe powinny same uksztaltowac profil oraz rozmiar inwestycji. Przy wiekrzych mozliwosciach finansowych przychylil bym sie do zdania darwaso.Wiele ludzi zamoznych z Polski, a tym bardziej z za granicy wrecz poluje na wypoczynek w plenerowych miejscach oddalonych od duzych miast. I tu mogl bys liczyc na caloroczny sezon,na dobra kase ,ale standard i zaplecze musialo by byc adekwatne.Moim zdaniem jezeli natomiast ustawisz sie pod potocznego Kowalskiego koszty poniesione moga sie zwracac bardzo powoli. Odradzam stanowczo inwestycji pod mlodziez na tym mozesz stracic.

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Feb 2009
    BMW
    BMW X5 4,8i ,M5 E39
    Sk±d
    POLSKA
    Chcia³em Wam podziêkowaæ za wszelkie uwagi sugestie i porady, s± dla mnie bardzo cenne. Je¶li kto¶ chce jeszcze co¶ dodaæ to bardzo proszê o napisanie.

Ta opcja z domkami ca³orocznymi to rzeczywi¶cie dobry pomys³ bo ma³o tego jest w ofercie, w³a¶nie sobie przypomnia³em ¿e w moich okolicach czêsto w zimê organizowane s± du¿e polowania przez lokalnego le¶niczego którego dobrze znam i wiem ¿e ma zawsze problem z zakwaterowaniem tych 30-40 ch³opa, musi ich rozwoziæ po lokalnych hotelach a potem na drugi dzieñ znów zwoziæ, i z tego co wiem s± to sami niemcy, duñczycy i holendrzy .

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •