no to teraz wytłumaczyłes to tak , że napewno każdy wie o co chodzi :what: :?Zamieszczone przez Hubertus7er
no to teraz wytłumaczyłes to tak , że napewno każdy wie o co chodzi :what: :?Zamieszczone przez Hubertus7er
są e38 bez możliwości wyłączenia ASC (bez przycisku)?? Bo słyszałem że niby wszystkie e38 maja ASC :? prawda to czy nie :P
Niczym Feniks z Popiołu podrywa się i unosi w oddali
Na pewno są takie bez przycisku.... Ale czy mają ASC?
nie mają bo moja w manualu nie miałaZamieszczone przez sylwekk
https://7er.pl/signaturepics/sigpic836_6.gif SIEDEM GRZECHÓW GŁÓWNYCH !!!
powiem tyle,że szpera daje radę :D ,ale jak już wpadnę w konkretną zaspę-to tylko ciągnik pomoże ;D
Jest e32 7xx,E30 325i 24v swap na e30 335i :) i sprzedane :(
Hubertus zakladam ze sobie zartujesz... ;DZamieszczone przez Hubertus7er
albo kompletnie nie masz pojecia o zasadzie dzialania systemu ASC. :(
Każdy człowiek jest jak książka, ma dobre strony, wystarczy tylko przekartkować te złe !!!
Witka
Czytam ten temat i postanowiłem wtrącić swoje trzy grosze.
Zgadzam się z kolegą " sylwekk" ASC można na okres zimy wyłączyć , a włączyć trochę więcej wyobraźni w mózgu. ;) . Podobno każdy tą opcję ma!
Fakt jest taki że BUMY są ciężkie i długie przez to są bardziej przewidywalne na śniegu , do pewnych Szybkości. Po przekroczeni pewnych szybkości to żadne opony , łańcuchy i modlitwy nie pomogą .
A co do wyjeżdżania z zasp , to każdy sposób jest dobry ( nie polecam sposobu kolegi Coboss-a :o ) z ASC czy bez, ja osobiście mam go wyłączonego.
A tak dla przykładu na co dzień jeżdżę scanią z plandeką , fura niby szwedzka ale większego gówna na śnieg to chyba nikt nie wymyślił .I w niej też wyłączam wszystkie wspomagacze , bo na długich podjazdach to ASC po prostu tak cię z powolni że staniesz, a na długich zjazdach to retarder tak cię załatwi że własna naczepa cię wyprzedzi.
A w tedy to już tylko "memory five siara "i za jakiś czas ci pomogą ( ojej ale przecież ja nie jestem kierowcą z górnej półki ;D ;D ;D ja robię tylko 3000 km na tydzień ,więc może się mylę )
No i tak na koniec
Kolego coboss zanim napiszesz takie pierdoły jak "ale gdy ona (elektronika) nie da rady to zostaje tylko pedał " chyba dwóch pedałów do pchania jełopa co próbuje glizdy zagotować pod śniegiem, czasami kolego pomyśl to naprawdę nie boli . Nie którzy naprawdę potrzebują sensownej porady .
Zamieszczone przez darwaso
> Dlaczego wg Ciebie ASC ,można zima wyłączyć ?![]()
> Dobre porównanie Scanii z naczepą i e 38 ,:hah:
Dlaczego ASC można wyłączyć .Zamieszczone przez ELVIS
1. Bo ASC nie pozwoli ci nabrać odpowiedniej szybkości a czasami jest ona potrzebna np:
ja ma taką sytuację , rondo potem długi lewy łuk ( pod górkę) w połowie łuku skręcam w prawo 90 st, 15 met. prostej pod górkę i tu się zaczyna, bo ten odcinek jest wyślizgany . Potem jeszcze raz 90 w prawo i jeszcze bardziej pod górkę 50m i dom. Jak ma ACS na ON to na pierwszym prawym on zaczyna swój proces i do drugiego prawego to nigdy nie dojeżdżam. Za mały dystans żeby nabrać odpowiedniej szybkości do pokonania najbardziej wyślizganego odcinka . Pamiętaj że rozmawiamy o naprawdę małych szybkościach , a przy takich to lepiej radzę sobie bez wspomagaczy. Przykładów można podawać setki . Najlepiej jak każdy sobie spróbuje gdzieś na parkingu co jest lepsze w jego przypadku.
2. Scanii nie porównywałem do bumy, nie wiem gdzie to wyczytałeś to był przykład działania wspomagaczy, które nie zawsze są potrzebne .
A co do ASC to poczytaj co to jest i jak działa , obojętnie czy w scanii, volvo , mercedesie czy BMW działa na takiej samej zasadzie. Więc nie wiem co w tym żałosnego.