Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 22

W±tek: [mechanika] Jaki poziom p³ynu w ch³odnicy?

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Dec 2007
    BMW
    740i
    Sk±d
    Stargard

[mechanika] Jaki poziom p³ynu w ch³odnicy?

Do jakiego poziomu nale¿y nalaæ p³ynu do ch³odnicy w E38 740. Tam jest taki bagnet; rozszyfrowa³em to tak, ¿e powinien byæ on wystawac na poziomie korka wlewu (tzn byæ rowno z nim tak wg mnie wynika to z rysunku). Ale jesli tak jest to mi wyskakuje b³ad - CHECK COOLANT LEVEL. W innych bmw ktore mialem by³ przynajmniej dla mnie b oczywisty wskaznik pomiedzy jakimi poziomami powinien byc p³yn. Tutaj jestem troche zagubiony. Prosze o podpowiedz:)

Super Moderator Awatar EVAN
    Do³±czy³
    May 2007
    BMW
    E38 '99 740iA, X3 M40i '20, I3s '20
    Sk±d
    Kêtaki
    To masz czujnik do wymiany.Bo p³yn powinien byæ na takim poziomie jak Ty masz w swojej 740 czyli bagnecii na równo z korkiem.
    Moje EX - E38 730i '95, E38 735iA '98

. ADMINISTRATOR Awatar Sebek
    Do³±czy³
    May 2007
    BMW
    E23/E38/E65
    Sk±d
    DZG
    Blog
    1
    Masz racje - w zimnym stanie - bagnet powinien byc na rowni z wlewem - czyli pod samym korkiem.

Jezelis wyskakuje ci blad mozliwe ze masz cos nie tak ze zbiorniczkiem wyrownawczym lub czujnikiem.

Witam na Forum !
    Pozdrawiam, Sebek

Masz pytanie lub problem odno¶nie funkcjonowania forum, wspó³pracy ...
    Proszê o kontakt ze mn± .!

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Aug 2007
    BMW
    E32 730i M60B30 '92, E34 525iX M50B25 '92
    Sk±d
    okolice Krakowa
    A w takim razie, jesli plynu jest za duzo, to tez powinien sie pojawic blad?
    U mnie bagnet wystaje... a blad tez sie pojawil
    Pozdrawiam
    Gwozdziu
    ------------------------------------------------

Do³±czy³
    May 2007
    BMW
    Sk±d
    Kêtaki
    Je¶li na zimnym Ci wystaje bagnet to masz za du¿o p³ynu, natomiast je¶li silnik jest ciep³y to normalne ¿e bagnet wystaje. Natomist czujnik nie pokazuje b³êdu gdy p³ynu jest za du¿o..a¿ tak rozbudowany nie jest.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Dec 2007
    BMW
    740i
    Sk±d
    Stargard
    Teraz czesc nastepna co 2 lub 3 dni musze dolewac plynu do ch³odnicy bo gdzies ucieka. W garazu nie widac plam ani ka³u¿y. Czy przez jak±¶ nieszczelno¶æ sobie sam wyparowuje czy cos siê z nim dzieje?

Do³±czy³
    May 2007
    BMW
    Sk±d
    Kêtaki
    Albo masz ¼le odpowietrzony uk³ad -kwestia ile juz dolewasz tego p³ynu albo jaka¶ nieszczelno¶æ - np uszczelka pod g³owic±.
    Nie dymi Ci auto?

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Dec 2007
    BMW
    740i
    Sk±d
    Stargard
    Nie zaobserwowa³em, dymienia na czarno niebiesko lub takich bia³o szarych gestych k³ebów. Tzn w takie dni jak teraz to s± jaie¶ tam k³eby ale to wygl±da raczej jak para wodna. Zabarwienie tego jest bia³o, prze¿roczyste (czasem jest a czasem wogule nic nie widaæ). Po odpaleniu auta w dzieñ nic nie widac najczê¶ciej to wieczorem jak na swiatlach stojê to wtedy co¶ tam jest. Podczas jazdy albo przegazowania na postoju nie ma dymu. To w takim razie uszczelka pod glowic± jest ok??
    Auto chodzi na gazie. P³ynu dolewam tak 0.5 litra. Ostatnio znalaz³em w gara¿u jakie¶ ma³e zielne kropelki to nie by³a ka³u¿a nie wygladalo zeby 0,5 litra sie tam wykapa³o. Chyba trzeba bedzie daæ na warsztat zeby przej¿eli z k±d to mo¿e siê s±czyæ.

Przez te wachania p³ynu wydaje mi sie ze auto ma problemy z ogrzewaniem. Jak jest na biegu ja³owym to leci ch³odne powietrze jak sa obroty np 1,5 lub 2 tys juz leic cieplo.

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Sep 2007
    BMW
    e38 3.0d
    Sk±d
    Gliwice
    Zielone kropelki to raczej niszczelna klima, tez tak mam kapnie czasem ale dziala bez problemu. A jak masz nieszczelana uszczelke pod glowica to wcale nie musi byc widac oznak tego w wydechu.
    Lepsze stare BMW, niz nowe daewoo

7er Freak Awatar Greg38
    Do³±czy³
    May 2007
    BMW
    F02 750LxD E65 745i Prins VSI E38 740i Prins VSI
    Sk±d
    DE/PL
    Blog
    18
    Cytat Zamieszczone przez Seba665
    Nie zaobserwowa³em, dymienia na czarno niebiesko lub takich bia³o szarych gestych k³ebów. Tzn w takie dni jak teraz to s± jaie¶ tam k³eby ale to wygl±da raczej jak para wodna. Zabarwienie tego jest bia³o, prze¿roczyste (czasem jest a czasem wogule nic nie widaæ). Po odpaleniu auta w dzieñ nic nie widac najczê¶ciej to wieczorem jak na swiatlach stojê to wtedy co¶ tam jest. Podczas jazdy albo przegazowania na postoju nie ma dymu. To w takim razie uszczelka pod glowic± jest ok??
    Auto chodzi na gazie. P³ynu dolewam tak 0.5 litra. Ostatnio znalaz³em w gara¿u jakie¶ ma³e zielne kropelki to nie by³a ka³u¿a nie wygladalo zeby 0,5 litra sie tam wykapa³o. Chyba trzeba bedzie daæ na warsztat zeby przej¿eli z k±d to mo¿e siê s±czyæ.

Przez te wachania p³ynu wydaje mi sie ze auto ma problemy z ogrzewaniem. Jak jest na biegu ja³owym to leci ch³odne powietrze jak sa obroty np 1,5 lub 2 tys juz leic cieplo.
    Najprosciej jak zajedziesz na warszat, niech ci pompke z cisnieniomierzem zaloza, napompuja i zobacza jak szybko cisnienie schodzi i gdzie cieknie...jezeli bedziesz mial nieszczelnosc ukladu.
    Na laczeniu wezy, pojemnik wyrownawczy, obudowa termostatu itp.
    Pozdr.

Greg38

UWAGA! Pomagam poprzez forum a nie PW lub GG! Masz pytanie - za³ó¿ temat i prze¶lij link a postaram siê odpowiedzieæ!

http://7er.pl
    http://bmw.n-sacz.pl
    http://bmw-diag.pl
    http://obd-can.pl
    http://auto-diag.de

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •