Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: [E32] opcja PARK VENTILATION - pomoc

Początkujący Użytkownik Awatar Stvstifler
    BMW
    E32 750iA

[E32] opcja PARK VENTILATION - pomoc

Witam wszystkich, wysłałem meila z prośbą o podanie specyfikacji mojego wozu do Monachium i między innymi posiadam opcję PARK VENTILATION uruchamianą z OBC. Jeśli ktoś może poradzić jak to działa i w jakich przypadkach sie przydaje byłbym wdzięczny za info.

pozdrawiam

BMW RuLeZ Mod Awatar Bezi
    BMW
    BMW G11 740xD , BMW e46 325CI Cabrio
    Jest to wietrzenie auta na postoju.Programuje je sie z poziomu OBC.Ustawiasz godzine wlaczenie i o tej godz. wlacza sie ochladzanie wnetrza.
    Przewaznie sie przydaje w upalne dni kiedy zostawiasz na naslonecznionym parkingu i idziesz np: na zakupy i wracasz a autko masz lekko przewietrzone i nie masz takiego skwaru w srodku. :D
    Jerome Le Banner: "...W siłowni możesz wypracować sobie mięśnie klatki lub mięśnie ud. Nie możesz jednak wzmocnić swoich jaj, albo się z nimi urodziłeś albo nie..."

BMW
    E32 750iA
    A masz może albo ktoś posiada instrukcje obsługi tej opcji ? Bo nie chce eksperymentować z OBC ;)

Doświadczony Użytkownik Awatar sz4l0ny
    BMW
    e32
    Instrukcja jest prosta. Na OBC trzeba miec ustawioną UHR i DAT.

Za pomocą przycisku ZEIT ustawiasz godzine o ktorej ma sie wlaczyc przewietrzanie.

Zatwierdzasz przysickiem S/R. To wszystko.
    Czarne e32 w benzynie!

BMW
    E32 750iA
    Na jakim poziomie jest to przewietrzanie jeśli wiesz ? Chodzi mi o siłe mocy nawiewu. Rozumiem że jak jest lato a auto bez klimatyzacji to nadmucha mi tylko gorące powietrze ? ;)

Doświadczony Użytkownik Awatar sz4l0ny
    BMW
    e32
    Ehmmm, rozumiem ze to pytanie do mnie?

Opcja nazwana jest Park Vent czyli na nasze "przewietrzanie na postoju". Tak jak napisano wyzej, opcja ta ma za zadanie przewietrzyc auto pozostawione na postoju.

W upalny dzien kiedy auto na postoju nagrzewa sie (powietrze w srodku tez) wymiana powietrza na to ktore zostanie zaciągniete z otoczenia, robi roznice.
    Nawet jesli panuje upał i powietrze z otoczenia jest nagrzane to i tak nie będzie tak gorące jak to ktore znajduje sie w srodku nagrzanego na upale auta.

Wydaje mi sie że opcja Park Ventilation ma takie zadanie i z tego co (pobieżnie) interesowałem sie tą opcją w pojazdach poza e32, wygląda to analogicznie. Zmienia sie jedynie sposób zasilania, ale to juz inny temat.
    Czarne e32 w benzynie!

BMW
    E32 750iA
    Czyli w sumie jest to bajer nie przydający sie zbyt często ?

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    E32 730i m30b30, e32 740iA 1993r
    Podepne sie do tematu. Kiedyś był gdzieś opis jak zrobić sobie ten bajer, coś tam połączyć wstawić przekaźnik. Ktoś ma tego opis?

Uprawnienia umieszczania postów