Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 30

W±tek: tiptronic,rêczne prz³±czanie biegów..awaryjne??

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Nastêpny post Nastêpny post
    Vip Vip Awatar Jakub
    Do³±czy³
    Jun 2009
    BMW
    BRAK
    Sk±d
    Wlkp.Zduny k.Krotoszyna

tiptronic,rêczne prz³±czanie biegów..awaryjne??

Witam.Od jakiego¶ ju¿ czasu mam e38 w automacie (tiptronic)98r przed liftem. Gdzie¶ obi³o mi siê o uszy ¿e rêczna zmiana biegów jest dla skrzyni niezbyt dobra dlatego podczas jazdy zdaje siê tylko na automat.Jest to jako¶ uzasadnione czy to tylko jaka¶ plota , mit?Pozdrawiam!

B.-±d¼ M.-arce W.-ierny
    Opel Signum
    BMW jeszcze kiedy¶ kupiê ;p

Ex- BMW e28 524td, e38 728i,e66 735LI , e36 316i 1.9 compact ,e46 M3 SMG ;)

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Aug 2008
    BMW
    740iA e-32
    Sk±d
    Rawicz Wlkp
    Blog
    1
    Po pierwsze kolego to masz skrzyniê typu Steptronic :) To nie auto dla ludu :) Po drugie kto¶ Ci bajek naopowiada³ niby czemu zmiana biegów poprzez funkcjê M mia³by byæ z³a dla skrzyni?? Co nie znaczy, ¿e ja sie tym bawie sporadycznie bo ten automat i tak sam dobrze zmienia biegi :)

Vip Vip Awatar Jakub
    Do³±czy³
    Jun 2009
    BMW
    BRAK
    Sk±d
    Wlkp.Zduny k.Krotoszyna
    W³a¶nie naczyta³em siê na temat typu skrzyñ, wychodzi na to ¿e 90 % ludzi my¶li ¿e to tiptronic, zaraz po kupnie mówi³em wszystkim "to jest steptronic" teraz zmieni³em zdanie bo wszyscy tylko tip.. i tip.. Fakt w BMW to steptronic.

B.-±d¼ M.-arce W.-ierny
    Opel Signum

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Dec 2008
    BMW
    735 M62TUB35
    Sk±d
    Zambrów
    Jak by mia³o byæ nie zdrowe to i po co m±dre g³owy by robi³y w tej skrzyni tryb manual?? Osobi¶cie te¿ rzadko go u¿ywam bo, bo automat jest po to by je¼dziæ komfortowo bez zbêdnego wajchowania lewarkiem.

Vip Vip Awatar Jakub
    Do³±czy³
    Jun 2009
    BMW
    BRAK
    Sk±d
    Wlkp.Zduny k.Krotoszyna
    wiem ¿e zbêdne by³o by montowanie czego¶ co by³o by awaryjne. Chcia³em tylko spytaæ czy kto¶ ju¿ mia³ mo¿e jakie¶ problemy, mo¿e lubi sobie wachlowaæ ga³k± przez ca³y czas i zauwa¿y³ ¿e po jakim¶ czasie jest co¶ nie tak w koñcu nasze auta nie s± nowe..

B.-±d¼ M.-arce W.-ierny
    Opel Signum

Vip Vip Awatar coboss
    Do³±czy³
    Feb 2009
    BMW
    E38 730d
    Sk±d
    Szlachta Rydzyñska ko³o wsi Leszno
    Jedyny problem to wiêksze zu¿ycie paliwa jak siê go ci±gnie na maksa ;D
    Steptronic to doskona³a skrzynia biegów nie jak te z Wie¶Vagena Tiptronic które koñcz± siê po 250tys km. W tamtych skrzyniach pewnie wszystko jest z³e i niezalecane :)
    ---===Bo rado¶æ to suma drobnych przyjemno¶ci===---

*** UWAGA! ACHTUNG! ATTENTION! ATENCION! ***
    Ze wzglêdu na ograniczony czas coraz rzadziej zagl±dam na forum :(
    W sprawach pilnych proszê o kontakt na maila coboss@op.pl pamiêtajcie o zaznaczeniu, ¿e jeste¶cie klubowiczami!

Super Moderator Awatar EVAN
    Do³±czy³
    May 2007
    BMW
    E38 '99 740iA, X3 M40i '20, I3s '20
    Sk±d
    Kêtaki
    Cytat Zamieszczone przez coboss
    Steptronic to doskona³a skrzynia biegów nie jak te z Wie¶Vagena Tiptronic które koñcz± siê po 250tys km. W tamtych skrzyniach pewnie wszystko jest z³e i niezalecane :)
    Z tego co kojarzê to tiptronica i steptronica robi ZF wiêc nie wiem czemu taka pogarda z Twojej strony?
    Nie wiem czy mia³e¶ okazje je¼dzic "dwusprzêg³owcem" ze stajni VW? Steptronic wyglada przy nim ...dosyæ blado ;) choæ porownanie nie jest zbyt dobre bo DSG to du¿o nowsza skrzynia.
    Moje EX - E38 730i '95, E38 735iA '98

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Dec 2008
    BMW
    735 M62TUB35
    Sk±d
    Zambrów
    Cytat Zamieszczone przez EVAN
    Z tego co kojarzê to tiptronica i steptronica robi ZF wiêc nie wiem czemu taka pogarda z Twojej strony?
    Nie wiem czy mia³e¶ okazje je¼dzic "dwusprzêg³owcem" ze stajni VW? Steptronic wyglada przy nim ...dosyæ blado ;) choæ porownanie nie jest zbyt dobre bo DSG to du¿o nowsza skrzynia.
    Tu sie zgadzam. Je¿dzi³em z DSG i co¶ poprostu piêknego, ¿eby nie obrotomierz to kierowca nie wiedzia³by ¿e wogóle skrzynia przek³ada biegi. Jazda jest wy¶mienita. No ale BMW i nowe skrzynie to te¿ inna epoka ni¿ nasze starsze steptroniki. Jedno jest pewne nawet stare BMW ma lepsze materia³y w ¶rodku ni¿ np nie jedna golfina V czy Jetta.

Ciekawe jak bêdzie z wytrzyma³o¶ci± i awaryjno¶ci± tych wynalazków typu DSG przy przebiegach rzêdu 300-400ty¶. O ile w ogóle bêdzie co sprawdzaæ. Bo siê taki VW wcze¶niej ca³kiem rozleci i problem z g³owy :]
    Ex BMW: E34 525i '89, E38 740i '95, E38 750 iL '00, Jag X330

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Aug 2009
    BMW
    A6-na razie
    Sk±d
    Bia³a Podlaska
    Cytat Zamieszczone przez Jey
    Bo siê taki VW wcze¶niej ca³kiem rozleci i problem z g³owy :]
    Nie rozumiem sk±d taka nagonka,chodzi o to ¿e BMW to takie ochh echh a reszta to kupa??

http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/s...l&pageNumber=1

Nie wygl±da mi ¿eby siê mia³ rozlatywaæ,a przebieg zacny..

nie jak te z Wie¶Vagena Tiptronic które koñcz± siê po 250tys km.
    To¿ to s± takie same konstrukcje co w BMW,nawet oznaczenia maj± takie same :D
    Nie wiem sk±d bierzesz informacje tego typu,pewnie od kolegów którzy kupili 15-letnie auto z oryginalnym przebiegiem 180.000 i im przy 250 pad³a....Prawda jest taka ¿e 4hp24a to skrzynka która przy odpowiednim traktowaniu wytrzymuje pó³ banki lekkim piardniêciem.Pozdrawiam
    Czasami wychodzi lepiej ni¿ planujesz-pomy¶la³ ch³op gdy rzuci³ m³otkiem w kota a trafi³ w te¶ciow±

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •