Poka¿ wyniki od 1 do 9 z 9

W±tek: jak zdj±æ czarne listewki drzwiowe wokó³ szyb?

Vip Vip
    Do³±czy³
    Apr 2008
    BMW
    brak
    Sk±d
    Kwiatkowice

jak zdj±æ czarne listewki drzwiowe wokó³ szyb?

Witam.
    Szuka³em tego na forum i nie znalaz³em odpowiedzi. Jako, ¿e mam w zapasie okazyjnie kupione cztery drzwi do siódemki i s± w nich lakierowane na wysoki po³ysk listewki wokó³ szyb, chcia³bym je w wolnym czasie prze³o¿yæ do swojego samochodu. Muszê zdj±æ ze swojego auta matowe i z tamtych drzwi b³yszcz±ce, i je zamieniæ. Niestety nie mam pojêcia jak to 'ugry¼æ', ¿eby nic nie po³amaæ.
    Móg³by mi kto¶ z Was podpowiedzieæ jak siê zabraæ za wymianê?
    Dla u³atwienia za³±czam zdjêcie tego, co chcê zdj±æ:

Wszelkie wskazówki mile widziane ;)

u¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jul 2007
    BMW
    e38 czerwone
    Sk±d
    Bia³ytok
    Listwy na drzwiach - te w poziomie po prostu ci±gniesz do góry - to wiem bo je ¶ci±ga³em.

Obwódek nie podpowiem ...

Vip Vip Awatar Wiktor
    Do³±czy³
    Nov 2007
    BMW
    EVO VIII
    Sk±d
    Kraków
    W du¿ym skrócie: te poziome s± na takich ¶miesznych blaszkach, musisz wyj±æ uszczelkê która idzie bezpo¶rednio nad nimi (jest na wcisk) i zobaczysz blaszki które trzeba pozginaæ do ¶rodka ¿eby zsun±æ t± listwê. Natomiast te pionowe s± przykrêcone od ¶rodka, jutro jak znajdê chwilê czasu to poszukam jakich¶ zdjêæ i postaram siê to opisaæ wieczorem dok³adniej teraz ju¿ nie mam si³y :P

Neuf, Ty chyba o czym¶ zupe³nie innym mówisz (podejrzewam, ¿e o chrom/shadow line) a koledze chodzi o te elementy które zazwyczaj s± matowe a w 750 s± na po³ysk (razem z elementem trzymaj±cym lusterko) ;)

tak na szybko tutaj masz t± krótk±: http://www.bimmerboard.com/forums/posts/156676/

do tej d³ugiej musisz wyj±æ ten plastik (czê¶æ nr 9)który idzie dooko³a szyby od ¶rodka i przy otwartej szybie te¿ zobaczysz 3 ¶rubki ( standardowa gwiazdka + )

A te dooko³a trzymane s± przez blaszki nr 12. Jak wyjmiesz uszczelkê (wygl±da jak czê¶æ nr 20) to zobaczysz je od góry i musisz te wystaj±ce blaszki zgi±æ do siebie wtedy listewka wyjdzie do góry, nie jestem pewien czy trzeba do tego odkrêcaæ lusterko ale chyba nie, musisz spróbowaæ ;) jak trzeba lusterko to od ¶rodka trzymaj± je 3 torxy bodaj¿e rozmiar T30 ;)
    http://www.realoem.com/bmw/showparts...34&hg=51&fg=20

Wybacz, ¿e tak chaotycznie ;) jutro postaram siê to jako¶ bardziej logicznie wyt³umaczyæ :)
    Pozdrawiam
    Wiktor
    U¿ywajcie polskich znaków - jest ró¿nica czy robisz komu¶ ³askê czy laske.

u¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jul 2007
    BMW
    e38 czerwone
    Sk±d
    Bia³ytok
    Zgadza siê Wiktor :)

Machne³em siê :) Ale teraz ca³o¶æ ju¿ mo¿e rwaæ:P

Vip Vip Awatar Wiktor
    Do³±czy³
    Nov 2007
    BMW
    EVO VIII
    Sk±d
    Kraków
    W ogóle to ³atwiej bêdzie drzwi prze³o¿yæ ca³e na dwóch ¶rubkach ma³ych + kostka od elektryki ni¿ siê z tymi uszczelkami mordowaæ ;D
    Pozdrawiam
    Wiktor

Vip Vip
    Do³±czy³
    Apr 2008
    BMW
    brak
    Sk±d
    Kwiatkowice
    Dziêki za obszerne instrukcje :) Co do drzwi, dawno bym tak zrobi³, tylko, ¿e s± srebrne i do granatowego by ¶rednio pasowa³o :what:

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jan 2008
    BMW
    750iL
    Sk±d
    UK
    Lukasz te¿ polujê od d³u¿szego czasu na takie listewki. Je¶li znajdziesz czas, opisz proszê jak wygl±da ich wymiana :)

Vip Vip Awatar Wiktor
    Do³±czy³
    Nov 2007
    BMW
    EVO VIII
    Sk±d
    Kraków
    Wybaczcie za po¶lizg czasowy ale dopiero teraz mam chwilkê ;)

Zacznijmy od tych listew górnych. Tak jak pisa³em najpierw trzeba wyj±æ t± uszczelkê która jest bezpo¶rednio nad t± listw± (w sumie to chyba ona jest nawet w t± listwê wci¶niêta). Trzeba zacz±æ od tego miejsca na zdjêciu, na dole jest taki gumowy ko³ek trzeba go wyj±æ i potem uszczelke wyjmujemy dalej.

Wtedy zobaczymy, ¿e ta listwa od góry ma otwory w kszta³cie prostok±tów przez które wystaj± delikatnie rozchylone blaszki.

Te blaszki trzeba schyliæ do siebie i wtedy ta listwa wysuwa siê do góry. W przypadku przednich drzwi mo¿e okazaæ siê, ¿e trzeba zdj±æ lusterko, wtedy po zdjêciu plastiku (na fotorelacji w linku poni¿ej jest to punkt 8. -co prawda tylne drzwi ale w przednich jest tak samo) od ¶rodka bêd± widoczne 3 torxy, trzeba je odkrêciæ i lusterko odpada od drzwi.

Je¶li chodzi o te listwy pionowe to demonta¿ tej najkrótszej jest w tym linku, który poda³em:
    http://www.bimmerboard.com/forums/posts/156676/

Natomiast do tych d³u¿szych trzeba wyj±æ uszczelkê szyby (przy otwartej szybie, fotorelacja punkt 9.) i powinny ukazaæ siê od wewn±trz 3 gwiazdki.

Gdybym o czym¶ zapomnia³ pytajcie, jak zrobi siê cieplej postaram siê pstrykn±æ jakie¶ pogl±dowe zdjêcia co jak gdzie.

P.S. Je¶li nie mo¿ecie upolowaæ takich listew zawsze mo¿ecie zdemontowaæ swoje stare i oddaæ lakiernikowi ¿eby prysn±³ na czarny po³ysk. ¯eby wszystko wygl±da³o jak ori pasuje wymieniæ lub pomalowaæ te¿ ten trójk±t trzymaj±cy lusterko.
    Pozdrawiam
    Wiktor

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Feb 2009
    BMW
    BMW X5 4,8i ,M5 E39
    Sk±d
    POLSKA
    Ja bêde swoje malowa³ na wiosne, zrobie ma³± fotorelacjê :)
    X5 4,8 i , poszukiwana E38 750 V12

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •