Cześć wszystkim. Wałkuję temat od początku, także inne podobne. Chciałem się podzielić swoimi doświadczeniami i zadać pytanie. Zdecydowałem się na DIY. Dziś pierwsze i udane programowanie z NCS Expert - składane z pilota lusterka boczne.

Wcześniej zleciłem fachowcowi światła dzienne. Chodziło mi o to, żeby za światła do jazdy dziennej ustawione były ringi ze zwiększoną mocą, niestety mój model to e65 z grudnia 2003 więc przypuszczam, że moduł świateł nie pozwala na za wiele modyfikacji. Udało się za to ustawić światła drogowe ze zmniejszoną mocą działające teoretycznie przy ustawieniu świateł na przełączniku na Auto gdy zapłon uruchomiony. Zauważyłem że, na tym ustawieniu świecą tylko ksenony nawet w dzień. Wyczytałem w tym wątku, że kilka osób też tak ma, że czujnik zmierzchu nie powoduje przełączania świateł z dziennych na ksenony w sposób automatyczny. Zmodyfikowałem dziś jeden wpis który ktoś tu wcześniej kilka razy wspomniał DEF_TAGFAHRLICHT_ECE_CKM na nicht_aktiv ale też nie pomogło (sprawdzę jeszcze dokładniej kolejnego słonecznego dnia).

Udało mi się zaprogramować składanie lusterek bocznych. Może wyjaśnię trochę bardziej w szczegółach dla tych którzy się na to przymierzają jak to działa już po zakodowaniu. Trzymamy dłużej przycisk zamykania zamka centralnego w pilocie aż lusterka zaczną się składać. Zauważyłem, że nie trzeba trzymać wciśniętego przycisku do momentu aż lusterka całkiem się złożą, wystarczy, że proces składania się zacznie, można puścić przycisk w momencie rozpoczęcia składania a lusterka złożą się same do końca. To trochę inaczej jak z podnoszeniem, czy opuszczaniem szyb. Sprawdziłem, czy po takim złożeniu lusterek z pilota trzeba je "manualnie" rozłożyć z przycisku na drzwiach. Nie trzeba, wystarczy otworzyć auto z pilota krótkim naciśnięciem a lusterka same się rozłożą. Złożenie lusterek "manualnie" z przycisku w drzwiach działa po kodowaniu bez zmian. Zauważyłem, że użycie przycisku w drzwiach do złożenia lusterek nie powoduje, że rozłożą się później z pilota. Trzeba je rozłożyć przyciskiem w drzwiach.

Podsumowując, jeśli złożysz lusterka z pilota to je z pilota rozłożysz, jeśli złożysz lusterka z przycisku w drzwiach to tylko tym przyciskiem je ponownie rozłożysz. Pilot nie zadziała w takim przypadku.

Kolejną rzecz odkrytą w tym wątku są światła typu home light czyli odprowadzające. Chciałem takie mieć u siebie z pilota. Niestety od "fachowca" wiem, że u mnie nie da się tego zakodować (podobno starszy moduł) . Nie wiem jeszcze za bardzo jak sprawdzić jaki rzeczywiście mam ten moduł świateł. INPA niby po angielsku ale jak głębiej wejść to wszystko po niemiecku więc nie ruszam tego. Brakuje mi tłumaczenia całego interface'u, choćby na angielski. Chciałem się podzielić pewnym odkryciem. Być może większość już o tym doskonale wie, ale ja np nie wiedziałem, mianowicie: ktoś tu wspominał coś o światłach, że jakaś wajcha jest... chodzi o dźwignię od kierunkowskazów. Światła odprowadzające można uruchomić manualnie z wnętrza samochodu tą dźwignią. Wystarczy, że po wyciągnięciu pilota ze stacyjki dźwignię od kierunków wychyli się do przodu. Światła powinny być ustawione w pozycji Auto. Zapalą się ksenony. U mnie świecą ok. 25 sek. Wychylając kierunki sterujemy prawą bądź lewą stroną włączając i wyłączając oświetlenie po obu stronach. Super, nie wiedziałem, że jest taka możliwość, pomyślałem że warto o tym wspomnieć dla kierowców przedliftów, gdzie nie można z pilota bawić się oświetleniem zewnętrznym. Oczywiście światła odprowadzą ale już nie przyprowadzą ;)

Sprawdziłem po vin że mój model powinien być wyposażony w alarm. Niestety u mnie albo go już nie ma albo zepsuty albo wyprogramowany. Nie wiem jak to sprawdzić, nie wiem, gdzie fizycznie go szukać, pod maską, w bagażniku czy gdzie on powinien być. Nie świeci się dioda pod lusterkiem, samochód zamknięty z pilota z pasażerem w środku nawet po minucie nie reaguje żadnym sygnałem. Jak najlepiej sprawdzić czy alarm jest zamontowany, czy działa, czy trzeba zaprogramować? Być może poprzedni właściciel po prostu go jakoś odłączył fizycznie bądź przez komputer a ja chciałbym wiedzieć czy działa. Ktoś pomoże?
Pozdrawiam

Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka