Kodowanie sterownikow w e65 - NCS EXPERT !

Wątek: Kodowanie sterownikow w e65 - NCS EXPERT !

1. Awatar miro

miro powiedział/a:
    Może sterownik jest z angola?

2. Awatar damned1

damned1 powiedział/a:
    Fotel kierowcy zdaje się ustawi na jeden klik na włożonym kluczyku, ale nie odpalonym silniku.

Dokładałeś tylną roletę? Ktoś gdzieś kiedyś pisał, że ona jest z jakiegoś powodu połączona z klimatronikiem i może to ma wpływ, że nie działa?

3. Awatar HTN

HTN powiedział/a:
    Nie dokładałem. Jest od wyjazdu z fabryki.

Moduł rolety jest w IHKA - w module klimatyzacji. Często poroblem polega na tym, że ktoś zakłada panel klimy (pokretła) od noweszego modelu i przestaje działać tylna roleta.

4. Awatar HTN

HTN powiedział/a:
    No, muszę przyznać, że chłopaki na forum e60 roz...li temat dogłębnie i mega konkretnie - fenomanalny temat łącznie z elementami nettodata: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtop...?f=73&t=210591

Od prostych rzeczy, jak zamykanie klapy po jednym kliknięciu przyciusku, po wysterowanie wysokości opadania lusterek w krawężnik + stery do szybszego działania skrzyni. Chłopaki, za....ista robota!!! Wiedza np. speed1211 naprawdę imponuje.

Znalazłem przy tym coś, co mnie m.in. interesowało i co u mnie jest chyba nieaktywne:
    KGM ASP_BORDSTEIN aktiv Funkcja lusterko pasażera krawężnik

RESET MODUŁU DO USTAWIEŃ FABRYCZNYCH:
    Jeszcze jeden ciekawy patent, który tam wyczytałem - jakby coś nie poszło, to można przywrócić dane fabryczne przez wgranie pustego pliku FSW_PSW.MAN do danego modułu. Jutro tak spróbuję z moim modułem KOMBI.

Ostatnio edytowane przez HTN ; 29-04-2016 o 22:41

5. Awatar twin7

twin7 powiedział/a:
    Takich tematów jest multum na wielu forach
    Tu masz np mój z drugiego forum

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtop...?f=48&t=260787

6. Awatar HTN

HTN powiedział/a:
    Zrobiłem sobie spis najbardziej interesujących funkcji z tych 20 stron:

JASNOŚĆ RINGÓW:
    Moduł:LMA

PWM_PIN_11_63_33

wert_01= 13,2V
    wert_02= aus
    wert_03= 12,2V = Standard
    wert_04= 13,0V
    wert_05= 100%
    wert_06= 12,7V

ŚWIATŁA JAZDY DZIENNEJ:

Moduł:LMA

Zmodułem LM1:

DRL_V_GEDIMMT
    wert_01= przygaszone kierunki
    wert_02= przygaszony halogen
    DRL_WERT_DIMMUNG
    wert_01= 26%
    wert_02= 40%

Zmodułem LM2 przez światładługie.

VERHALTEN_DRL_TFL_33
    drl_h
    UNP_TAGFAHRLICHT_ECE_CKM
    aktiv
    PWM_FL_FKT_DRL_33
    wert_01= standard
    wert_02= jaśniej
    wert_03= pełna moc

ZmodułemLM2 przezkierunki:

DRL_TFL_BLK_V_GED
    aktiv
    PWM_SIDEMARKER_BLK_V
    wert_01= aus
    wert_02= hell
    wert_03= dunkel

ZMINAINTERWAŁU WYMIANY OLEJU

Otwieramyprogram Tool32
    Ładujemyplik z DDE (DME moduł silnika)
    Wybieramyplik MSVxx.prg (np. MSV80.prg) można sprawdzić w ncs-ie jakiposiadamy albo INPA
    wybierzzadanie "cbs_reset"
    Wpisujemyte trzy argumenty: "OEL; 40; 30"
    Uruchamianyzadanie przyciskiem F5
    Łączniejest dziesięć argumentów które można zmienić ale pomijającnastępne siedem zostaną domyślnie przypisane.

Drugiargument to procent z oryginalnego inyerwału czyli 30.000 km

Naanielskim forum mają 27.000 km a możliwe argumenty wyglądajątak:
    oel;45; 30 = 12.000 km (8000 mil do rund)
    oel;40; 30 = 11000 kilometrów (7000 mil do rund)
    oel;35; 30 = 10.000 km (6000 mil do rund)
    oel;25; 30 = 7.000 km (4000 mil do rund)

Myślęże u nas zmiana na 15.000 km powinna wyglądać tak:
    oel;50; 30 = 15.000 km

ODPALANIE BEZ WCIŚNIĘCIA HAMULCA:
    Moduł: CAS (chyba, ale ja u siebie nie mogę go znaleźć)
    STARTABBRUCH_BREMSE
    nicht_aktiv
    oraz
    ANLASSSPERRE_BLS
    nicht_aktiv

WYŁĄCZENIE SYRENY PONIŻEJ 3st.C
    KOMBICC_TEMPERATURWARNUNGnicht_aktiv----> Alarm wlacza sie za kazdym razem przy spadnieciu temperaturyponizej 3°Caktiv------------> Alarma wlacza sie tylko jeden raz do zgaszeniazaplonu

PULSUJĄCEŚWIATŁA HAMOWANIA PRZY AWARYJNYM HAMOWANIU

Moduł:LMA (ewentualnie FRMi NFRM)
    https://www.youtube.com/watch?v=9GMWaD7i29E
    BFD_1_RL_BL_ERSCH_BILD= Światła stopunicht_aktiv= wyłączonewert_01= włączone (S)wert_03= pulsująceBFD_1_BL_2_ERSCH_BILD= Światła stopu 2nicht_aktiv= wyłączonewert_01= włączone (S)wert_03= pulsująceBFD_1_BL_M_ERSCH_BILD= Światła stopu 3nicht_aktiv= wyłączonewert_01= włączone (S)wert_03= pulsująceBFD_1_NSL_ERSCH_BILD= przeciwmgielne z tyłunicht_aktiv= wyłączonewert_01= włączone (S)wert_03= pulsujące

ZAMYKANIE BAGAŻNIKA PO JEDNYM KLIKNIĘCIU PRZYCISKU:
    Otwarcie/zamknięciebagażnika komfortowe - przytrzymanie przycisku

Moduł:HKL

KOMFORT_OEFFNEN_HKL
    aktiv
    KOMFORT_SCHLIESSEN_HKL
    aktiv

Zamknięciebagażnika przez 1naciśnięcie

FUNKTION_FBD_SCHLIESSEN_2
    aktiv

Zamknięciebagażnika przyciskiem w nogach kierowcy:

FUNKTION_TOEHKI
    aktiv

TV PODCZAS JAZDY

Moduł:CAPPL

DoCAPPL.C0A

VIDEO_DENY
    deny_never

nowszepo CAPPL.C0B

VIDEO_DENY_C0B
    deny_never

PODNOSZENIE OPUSZCZANIE KIEROWNICY:
    Podnoszewnie/opuszczaniekierownicy

Moduł:SZM

EINSTIEGSHILFE_HOEHE
    nicht_aktiv/ aktiv

KOMFORTOWE OTWIERANIE OKNA KIEROWCY DO POŁOWY:

Komfortoweotwarcie okna (przy dwukrotnym nacisnieciu otwarcia okno kierowcyotwiera się do połowy)

Moduł:CAPPL

K931D_SCHEIBENABSENKUNG
    par_frei

Później będę testował co działa, a co nie...

Cytat Zamieszczone przez twin7 Zobacz posta
    Takich tematów jest multum na wielu forach
    Tu masz np mój z drugiego forum

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtop...?f=48&t=260787
    Właśnie w tym problem - tematów jest za dużo i trafić na taki konkretny, jak Twój, czy ten z forum e60, jest naprawdę niełatwo.

Zamykanie klapy po przyciśnięciu jednokrotnym przycisku na pilocie i pod kierownicy zakodowane. Działa.

Chłopaki, nie mam tego CAPPL. Gdzieś wyczytałem w necie, że trzeba dodać $609 do FA. Z drugiej strony, jak jest navi proffessional, to trzeba to usuwać. Wiecie jak ugryźć temat i o co dokładnie kaman?
    Z drugiej strony mam w module MMIGT taki parametr TV_ABSCHALTUNG i przypuszczam, że to on odpowiada za TV podczas jazdy. Na razie jest nicht_aktiv i to mi się nie bardzo zgadza, ale jutro go sprawdzę, jak się uporam z poniższym problemem...

Z załadowanie modułu MMIGT i LMA mam problem. Podczas ładowania pliku w auto wyskakuje mi następujący błąd: https://picasaweb.google.com/lh/phot...eat=directlink
    Na szczęście mądrzejsi ode mnie trafili już na taki schodek. Rozwiązanie błędu tutaj: http://7er.pl/showthread.php/29210-w...a-polift/page7

Edytuj posty!!!
    Ostatnio edytowane przez HTN ; 30-04-2016 o 19:57

7. Awatar duchu

duchu powiedział/a:
    A czy ktoś wie jak dodać możliwość uruchamiania lodówki w bagażniku ? Kiedyś widziałem na jakimś forum ze ktoś miał taka opcje w idrive. Lodówkę mam fabrycznie wiec nie jest dokładana, obecnie mogę ja włączyć tylko przez przycisk który znajduje się na niej.

8. jayeti powiedział/a:
    Jak zachowa sie auto jesli zakodujemy DRL w lampach dynamic bixenon w przedlifcie wie ktos? Tam zamiast halogenu na dlugie swiatla jest jakies doswietlanie zakretow. Komus udalo sie dokonac DRL z dynamic bixenon?

9. Awatar duchu

duchu powiedział/a:
    Cytat Zamieszczone przez jayeti Zobacz posta
    Jak zachowa sie auto jesli zakodujemy DRL w lampach dynamic bixenon w przedlifcie wie ktos? Tam zamiast halogenu na dlugie swiatla jest jakies doswietlanie zakretow. Komus udalo sie dokonac DRL z dynamic bixenon?
    Tak mam u siebie to zrobione. Tylko nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi jak auto ma sie zachowywać ?

10. jayeti powiedział/a:
    Chodzi mi czy to zadziala poprawnie i wlasciwie w jaki sposob zadziala. Na tych swiatlach doswietlajacych wlaczy sie tryb DRL? Jakie konkretnie wpisy masz w module siwatel?