Może sterownik jest z angola?
Może sterownik jest z angola?
Fotel kierowcy zdaje się ustawi na jeden klik na włożonym kluczyku, ale nie odpalonym silniku.
Dokładałeś tylną roletę? Ktoś gdzieś kiedyś pisał, że ona jest z jakiegoś powodu połączona z klimatronikiem i może to ma wpływ, że nie działa?
Nie dokładałem. Jest od wyjazdu z fabryki.
Moduł rolety jest w IHKA - w module klimatyzacji. Często poroblem polega na tym, że ktoś zakłada panel klimy (pokretła) od noweszego modelu i przestaje działać tylna roleta.
No, muszę przyznać, że chłopaki na forum e60 roz...li temat dogłębnie i mega konkretnie - fenomanalny temat łącznie z elementami nettodata: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtop...?f=73&t=210591
Od prostych rzeczy, jak zamykanie klapy po jednym kliknięciu przyciusku, po wysterowanie wysokości opadania lusterek w krawężnik + stery do szybszego działania skrzyni. Chłopaki, za....ista robota!!! Wiedza np. speed1211 naprawdę imponuje.
Znalazłem przy tym coś, co mnie m.in. interesowało i co u mnie jest chyba nieaktywne:
KGM ASP_BORDSTEIN aktiv Funkcja lusterko pasażera krawężnik
RESET MODUŁU DO USTAWIEŃ FABRYCZNYCH:
Jeszcze jeden ciekawy patent, który tam wyczytałem - jakby coś nie poszło, to można przywrócić dane fabryczne przez wgranie pustego pliku FSW_PSW.MAN do danego modułu. Jutro tak spróbuję z moim modułem KOMBI.
Ostatnio edytowane przez HTN ; 29-04-2016 o 22:41
Takich tematów jest multum na wielu forach
Tu masz np mój z drugiego forum
http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtop...?f=48&t=260787
Zrobiłem sobie spis najbardziej interesujących funkcji z tych 20 stron:
JASNOŚĆ RINGÓW:
Moduł:LMA
PWM_PIN_11_63_33
wert_01= 13,2V
wert_02= aus
wert_03= 12,2V = Standard
wert_04= 13,0V
wert_05= 100%
wert_06= 12,7V
ŚWIATŁA JAZDY DZIENNEJ:
Moduł:LMA
Zmodułem LM1:
DRL_V_GEDIMMT
wert_01= przygaszone kierunki
wert_02= przygaszony halogen
DRL_WERT_DIMMUNG
wert_01= 26%
wert_02= 40%
Zmodułem LM2 przez światładługie.
VERHALTEN_DRL_TFL_33
drl_h
UNP_TAGFAHRLICHT_ECE_CKM
aktiv
PWM_FL_FKT_DRL_33
wert_01= standard
wert_02= jaśniej
wert_03= pełna moc
ZmodułemLM2 przezkierunki:
DRL_TFL_BLK_V_GED
aktiv
PWM_SIDEMARKER_BLK_V
wert_01= aus
wert_02= hell
wert_03= dunkel
ZMINAINTERWAŁU WYMIANY OLEJU
Otwieramyprogram Tool32
Ładujemyplik z DDE (DME moduł silnika)
Wybieramyplik MSVxx.prg (np. MSV80.prg) można sprawdzić w ncs-ie jakiposiadamy albo INPA
wybierzzadanie "cbs_reset"
Wpisujemyte trzy argumenty: "OEL; 40; 30"
Uruchamianyzadanie przyciskiem F5
Łączniejest dziesięć argumentów które można zmienić ale pomijającnastępne siedem zostaną domyślnie przypisane.
Drugiargument to procent z oryginalnego inyerwału czyli 30.000 km
Naanielskim forum mają 27.000 km a możliwe argumenty wyglądajątak:
oel;45; 30 = 12.000 km (8000 mil do rund)
oel;40; 30 = 11000 kilometrów (7000 mil do rund)
oel;35; 30 = 10.000 km (6000 mil do rund)
oel;25; 30 = 7.000 km (4000 mil do rund)
Myślęże u nas zmiana na 15.000 km powinna wyglądać tak:
oel;50; 30 = 15.000 km
ODPALANIE BEZ WCIŚNIĘCIA HAMULCA:
Moduł: CAS (chyba, ale ja u siebie nie mogę go znaleźć)
STARTABBRUCH_BREMSE
nicht_aktiv
oraz
ANLASSSPERRE_BLS
nicht_aktiv
WYŁĄCZENIE SYRENY PONIŻEJ 3st.C
KOMBICC_TEMPERATURWARNUNGnicht_aktiv----> Alarm wlacza sie za kazdym razem przy spadnieciu temperaturyponizej 3°Caktiv------------> Alarma wlacza sie tylko jeden raz do zgaszeniazaplonu
PULSUJĄCEŚWIATŁA HAMOWANIA PRZY AWARYJNYM HAMOWANIU
Moduł:LMA (ewentualnie FRMi NFRM)
https://www.youtube.com/watch?v=9GMWaD7i29E
BFD_1_RL_BL_ERSCH_BILD= Światła stopunicht_aktiv= wyłączonewert_01= włączone (S)wert_03= pulsująceBFD_1_BL_2_ERSCH_BILD= Światła stopu 2nicht_aktiv= wyłączonewert_01= włączone (S)wert_03= pulsująceBFD_1_BL_M_ERSCH_BILD= Światła stopu 3nicht_aktiv= wyłączonewert_01= włączone (S)wert_03= pulsująceBFD_1_NSL_ERSCH_BILD= przeciwmgielne z tyłunicht_aktiv= wyłączonewert_01= włączone (S)wert_03= pulsujące
ZAMYKANIE BAGAŻNIKA PO JEDNYM KLIKNIĘCIU PRZYCISKU:
Otwarcie/zamknięciebagażnika komfortowe - przytrzymanie przycisku
Moduł:HKL
KOMFORT_OEFFNEN_HKL
aktiv
KOMFORT_SCHLIESSEN_HKL
aktiv
Zamknięciebagażnika przez 1naciśnięcie
FUNKTION_FBD_SCHLIESSEN_2
aktiv
Zamknięciebagażnika przyciskiem w nogach kierowcy:
FUNKTION_TOEHKI
aktiv
TV PODCZAS JAZDY
Moduł:CAPPL
DoCAPPL.C0A
VIDEO_DENY
deny_never
nowszepo CAPPL.C0B
VIDEO_DENY_C0B
deny_never
PODNOSZENIE OPUSZCZANIE KIEROWNICY:
Podnoszewnie/opuszczaniekierownicy
Moduł:SZM
EINSTIEGSHILFE_HOEHE
nicht_aktiv/ aktiv
KOMFORTOWE OTWIERANIE OKNA KIEROWCY DO POŁOWY:
Komfortoweotwarcie okna (przy dwukrotnym nacisnieciu otwarcia okno kierowcyotwiera się do połowy)
Moduł:CAPPL
K931D_SCHEIBENABSENKUNG
par_frei
Później będę testował co działa, a co nie...
Właśnie w tym problem - tematów jest za dużo i trafić na taki konkretny, jak Twój, czy ten z forum e60, jest naprawdę niełatwo.
Zamykanie klapy po przyciśnięciu jednokrotnym przycisku na pilocie i pod kierownicy zakodowane. Działa.
Chłopaki, nie mam tego CAPPL. Gdzieś wyczytałem w necie, że trzeba dodać $609 do FA. Z drugiej strony, jak jest navi proffessional, to trzeba to usuwać. Wiecie jak ugryźć temat i o co dokładnie kaman?
Z drugiej strony mam w module MMIGT taki parametr TV_ABSCHALTUNG i przypuszczam, że to on odpowiada za TV podczas jazdy. Na razie jest nicht_aktiv i to mi się nie bardzo zgadza, ale jutro go sprawdzę, jak się uporam z poniższym problemem...
Z załadowanie modułu MMIGT i LMA mam problem. Podczas ładowania pliku w auto wyskakuje mi następujący błąd: https://picasaweb.google.com/lh/phot...eat=directlink
Na szczęście mądrzejsi ode mnie trafili już na taki schodek. Rozwiązanie błędu tutaj: http://7er.pl/showthread.php/29210-w...a-polift/page7
Edytuj posty!!!
Ostatnio edytowane przez HTN ; 30-04-2016 o 19:57
A czy ktoś wie jak dodać możliwość uruchamiania lodówki w bagażniku ? Kiedyś widziałem na jakimś forum ze ktoś miał taka opcje w idrive. Lodówkę mam fabrycznie wiec nie jest dokładana, obecnie mogę ja włączyć tylko przez przycisk który znajduje się na niej.
Jak zachowa sie auto jesli zakodujemy DRL w lampach dynamic bixenon w przedlifcie wie ktos? Tam zamiast halogenu na dlugie swiatla jest jakies doswietlanie zakretow. Komus udalo sie dokonac DRL z dynamic bixenon?
Chodzi mi czy to zadziala poprawnie i wlasciwie w jaki sposob zadziala. Na tych swiatlach doswietlajacych wlaczy sie tryb DRL? Jakie konkretnie wpisy masz w module siwatel?