Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 67

Wątek: Światła do jazdy dziennej Philips LUXEON

7ka
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez sylwekk
    Idąc dalej jak takie światła będą obsługiwane? Do czego je podłączysz? Dodasz osobny przełącznik?
    kiedys jak jeszcze nie wiedzielismy zbytnio o seryjnych dziennych swiatlach w e38 ja wynalazlem taki modul i byla tam instrukcja podlaczenia.. swiatla ktore dzisiaj podlaczamy za popoca Lapka.. ja podlaczylem przez kable wychodzace z lampy.. i dzialalo to tak ze ten modul uruchamial swiatla dlugie (50%) po 10 sek od zapalenia a z chwila zapalenia xenonow gasly.. zupenie tak jak byc powinno.. ale zapalaly sie po 10 sek..

w tym przypadku bedzie pewnie ta sama procedura instalacji ;) wiec zadnego dodatkowego przycisku montowac nie trzeba.

tutaj link do tematu http://forum.7er.pl/swiatla-dziennec...hlight=dzienne

Zaawansowany Użytkownik Awatar Tomar
    BMW
    E38 m62b44 , E39 m62b44
    Cytat Zamieszczone przez gierobiala
    Idąc dalej jak takie światła będą obsługiwane? Do czego je podłączysz? Dodasz osobny przełącznik?
    Z tego co się orientuję światła do jazdy dziennej szanowanych firm działają na zasadzie kontroli napięcia w akumulatorze.Jeżeli alternator ładuje na wyłączonych światłach powiedzmy 14V to ustrojstwo się zapala,a jak włączysz światła i ładowanie spadnie powiedzmy do 13.5V to ustrojstwo się wyłącza.
    Jak właczenie swiateł spowoduje taki spadek napiecia na dłużej niz powiedzmy sekunda to znaczy ze regulator napiecia do wymiany :) Z reszta napiecie nigdy nie jest super stabilne. Jak sobie to wyobrażasz ? Takie swiatła co chwile by sie wyłaczały i włączały. Ktos puscił niezłą plotke.

Zaawansowany Użytkownik Awatar Tomar
    BMW
    E38 m62b44 , E39 m62b44
    Jak zobaczyłem ten temat to myslałem, że to prowokacja :) Teraz jednak, zgadzam sie z Kolegami, ze chyba dobry był Sylwester i sie zdziebko przedłużył :) I dobrze !

Vip Vip Awatar ArekLand
    BMW
    E38 2.8i "Zender"
    "Wczepię" się w temat i zadam pytanie : czy przepisy nie określają wysokości i rozstawu takich świateł dziennych LED, bo spotkałem się, że w Busie, którym "mykam", są Halogeny z pokojówkami i 2 krotnie doczepiły mi się "pały", że światła postojowe mogą być, ale .... muszą być oddalone od siebie 120cm :]

Oczywiście że są przepisy określające gdzie mogą się znajdowac światła dzienne. Nawet w linku który wkleił wcześniej coboss jest to opisane http://aukcje.gazeta.pl/show_item.php?item=815414772
    [URL]http://7er.pl/showthread.php/9030-Damias[/URL]

Vip Vip Awatar coboss
    BMW
    E38 730d
    Jedyne co mówią opisy to, że światła uruchamiają się automatycznie po uruchomieniu auta, patrząc na markę podejrzewam, że wyłączają się automatycznie gdy włącza się światła mijania. Jak(?) nie wiem :) ale muszą bo z tego co kojarzę regulują to przepisy ruchu drogowego...
    ---===Bo radość to suma drobnych przyjemności===---

*** UWAGA! ACHTUNG! ATTENTION! ATENCION! ***
    Ze względu na ograniczony czas coraz rzadziej zaglądam na forum :(
    W sprawach pilnych proszę o kontakt na maila coboss@op.pl pamiętajcie o zaznaczeniu, że jesteście klubowiczami!

Vip Vip Awatar ArekLand
    BMW
    E38 2.8i "Zender"
    Przełączanie lamp robi się na przekaźniku np. Elmot 561, a wracając do pytania to chodziło o przepisy prawne a nie o zalecenia producenta. Czy w przepisach są wyraźnie podane jakieś wymiary montażu, bo może E38 nie spełni tych wymogów i dybanie gdzie je zamontować jest zbędne.

No to właśnie jeden z rysunków w linku cobosa przedstawia wymiary które są ujęte w przepisach.
    A jak chcesz to i tu jest opisane
    http://www.motofakty.pl/artykul/swia..._dziennej.html

A jak chcesz dokładnie paragrafy prawne to chyba Sylwekk gdzieś wklejał już na forum.
    [URL]http://7er.pl/showthread.php/9030-Damias[/URL]

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    A6-na razie
    Cytat Zamieszczone przez Tomar
    Cytat Zamieszczone przez gierobiala
    Z tego co się orientuję światła do jazdy dziennej szanowanych firm działają na zasadzie kontroli napięcia w akumulatorze.Jeżeli alternator ładuje na wyłączonych światłach powiedzmy 14V to ustrojstwo się zapala,a jak włączysz światła i ładowanie spadnie powiedzmy do 13.5V to ustrojstwo się wyłącza.
    Jak właczenie swiateł spowoduje taki spadek napiecia na dłużej niz powiedzmy sekunda to znaczy ze regulator napiecia do wymiany :) Z reszta napiecie nigdy nie jest super stabilne. Jak sobie to wyobrażasz ? Takie swiatła co chwile by sie wyłaczały i włączały. Ktos puscił niezłą plotke.
    Podałem tylko przykładowe wartości bo się na tym nie znam a ty się czepiasz..

Temat jest obsługiwany za pomocą modułu..Nie chciało mi się szukać schematów ale zrobiłem to specjalnie dla ciebie.

CYT:Zasada działania opiera się na kontroli napięcia akumulatora. Jak wiemy podczas postoju napięcie akumulatora spada do około 12 - 12,5, 13v. Podczas pracy silnika alternator ładując podnosi napięcie z wcześniej podanych wartości do około 13,6 lub 13,8 powyższe wartości napiecia wskazują na przeładowywanie czyli nieprawidłową pracę układu ładowania powiązaną z wyparowywaniem elektrolitu w akumulatorze itd. Układ automatycznego włącznika kontroluje napięcie i przy progu około 13, 6v załącza przekażnik.

Zaczerpnięte z http://forum.vw-passat.pl/archive/index.php/t-4729.html
    Czasami wychodzi lepiej niż planujesz-pomyślał chłop gdy rzucił młotkiem w kota a trafił w teściową

Uprawnienia umieszczania postów