Cytat Zamieszczone przez sennapowieka
Skoro poprzedni właściciel wymienił i chodzi idealnie to po co wymieniać, uwierzyłem mu:] a jak sprawdzić stan to zapytaj mechanika ... ja tego nie wiem

Jedni wymieniają, drudzy nie... dwie szkoły, ale kolega pyta w temacie pyta o co innego
No właśnie... w E38 sam nie jesteś w stanie, sprawdzić stanu i poziomu oleju w asb :]

Dwie szkoły... POLSKA smutna rzeczywistość i reszta zachodniego świata.

Zastanawiałem się kiedyś, z czego wynika taka "szkołą" i doszedłem do wniosku, że ze skąpstwa i wrodzonej oszczędności. Po co wywalać "w błoto" kilka set złotych, jak jest dobrze. Lepiej rżnąć skrzynie, a jak się posypie to sprzedać dalej, niech następny się martwi, skąd wziąć kilka tysięcy na remont. Ot polska rzeczywistość.

Co do tematu.. Owszem, wymiana oleju asb, nie jest istotą tego postu, ale pytanie o awaryjność, nakazuje poinformować o jej głównych przyczynach. Ja jednak wolę uczulić chłopaka. Być może, dzięki temu, człowiek nie wpiep... na początek, w potężne koszta i tym samym nie zrazi do auta.

Reasumując, automatyczne skrzynie biegów w E38 nie należą do awaryjnych. Oczywiście przy założeniu, prawidłowych ich eksploatacji.

MOD: Przyhamuj ciut w wydawaniu osądów.