Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Wątek: [pozostale] Sprężyny Jamex -45 mm.

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Doświadczony Użytkownik
    BMW
    BMW X5 4,8i ,M5 E39

[pozostale] Sprężyny Jamex -45 mm.

Mój kolega który posiada 740 z 96 roku kupił sobie sprężyny :

http://www.allegro.pl/item863439105_...8_seria_7.html,

Wczoraj zabraliśmy się za zdejmowanie starych sprężyn, lewa byłą osłabiona zwoje uderzały o siebie, zdjeliśmy amortyzator sciągneliśmy starą sprężyne i tu naszym oczom ukazała się dziwna sprawa:

Górne osadzenie w amortyzatorze - ta poduszka - blaszka i guma w starej sprężynie siedzą bardzo ciasno tak że aż ciężko było to zdjąć.

Nowa sprężyna ma o jeden zwój mniej i jest wykonana z grubszego drutu ale poduszka a potem blaszka i guma są takie luźne jakby.

Zmierzyliśmy średnicę od końca ostatniego zwoju i wyszło że stara sprężyna ma 10,20 cm a nowa ma 11,00 cm.

Dalej, dzwonimy do gościa z allegro, facet mówi że wszystkie są takie same, zaczał mierzyć ( gość wporządku nie można powiedzieć że nie ) , okazało się że wszystkie są takie same, i gość zarzeka się że sprzedał już ich dużo, i że każdy to montował i nikt nie reklamował.

Nie mieliśmy wyboru zakładamy najwyżej będziemy ściagać, założyliśmy auto ładnie opadło wszystko ok spręzyny nie skrzypią nie obracają się itp.

Czy to normalne czy może ma być inaczej ? Nie wiem jak jest u mnie bo sprężyny zakładał mi znajomy mechanik i nie widziałem jak to było zakładane ale on nic nie mówił ze cos nie pasowało.

Czy się czepiam o te pare mm i sprężyna sportowa tak ma ?
    X5 4,8 i , poszukiwana E38 750 V12

7ka
    Gość
    byc moze mam podobny problem..

sprezyna KAW jest grubsza (to normalne bo musi byc mocniejsza)

ale jej srednica jest wieksza o ok 3-6 mm i mechanik powiedzial ze to nie pasuje i nie podejmie sie tego (Niemiecka dokladnosc :razz: ).

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    BMW X5 4,8i ,M5 E39
    Powiem Ci że to pasuje auto testowaliśmy wczoraj i wszystko jest ok, kwestia tylko czy to nie rozbije tej metalowej podkładki która jest przed poduszką, o ile ostatni zwój przez pierwsze 5 cm jest dobrze osadzony w gumie to potem trochę zbyt mocno odchodzi i robi się lekki luz i górny ostatni zwój tak jakby lekko wychodzi poza obręcz tej podkładki metalowej .

Dziś rozbiorę swoją przednią spręzynę i musze to zobaczyc bo mnie ciekawość zżera.

Zaawansowany Użytkownik Awatar ups00
    BMW
    e38 m62b44 orientblau
    Witam mozesz dac jakas fotke jak autko opadlo i czy wszystko jest ok bo dostalem takie sprezynki i nie wiem czy jest sens je zakladac.

Początkujący Użytkownik
    BMW
    e32 735i
    A zmienialiście amortyzatory czy na standardach zainstalowaliście te sprężyny ?

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    BMW X5 4,8i ,M5 E39
    Cytat Zamieszczone przez dann-y
    A zmienialiście amortyzatory czy na standardach zainstalowaliście te sprężyny ?
    Auto jest na Bielsteinach B6. Z opisu sprezyny wynika ze sprezyna pasuje do amorow sportowych i normalnych.

Cytat Zamieszczone przez ups00
    Witam mozesz dac jakas fotke jak autko opadlo i czy wszystko jest ok bo dostalem takie sprezynki i nie wiem czy jest sens je zakladac.

Spokojnie instaluj wszystko jest w porządku dziś dowiadywałem się co i jak, wszystkie sportowe sprezyny maja szerszy ostatni pierscien, dzis rozbieram swoje zeby zobaczyc czy to prawda.

Zaawansowany Użytkownik Awatar ups00
    BMW
    e38 m62b44 orientblau
    masz jakas fotke jak autko usiadlo

Początkujący Użytkownik
    wlasnie daj jakies fotki

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    e38 750I Alpina mod
    też chętnie zobaczę jak to wygląda.. bo ja mam jamexa -50 i czekam na wiosnę żeby wsadzić.
    dwa słuszne wybory w życiu to R6 i V12

BLOG MOJE AUTO
    MOJE AUTO komentarze- te pozytywne jak i negatywne mile widziane.

Zaawansowany Użytkownik Awatar max
    BMW
    E38 730D
    Jak z fotkami auta na jamexach 45 mm. Bo też chce kupić i się zastanawiam czy nie będzie za twardy i za niski, generalnie chce tylko pozbyć się tego prześwitu ale dużo latam i nie chce mieć taczki na glebie.

Uprawnienia umieszczania postów