Mój kolega który posiada 740 z 96 roku kupił sobie sprężyny :
http://www.allegro.pl/item863439105_...8_seria_7.html,
Wczoraj zabraliśmy się za zdejmowanie starych sprężyn, lewa byłą osłabiona zwoje uderzały o siebie, zdjeliśmy amortyzator sciągneliśmy starą sprężyne i tu naszym oczom ukazała się dziwna sprawa:
Górne osadzenie w amortyzatorze - ta poduszka - blaszka i guma w starej sprężynie siedzą bardzo ciasno tak że aż ciężko było to zdjąć.
Nowa sprężyna ma o jeden zwój mniej i jest wykonana z grubszego drutu ale poduszka a potem blaszka i guma są takie luźne jakby.
Zmierzyliśmy średnicę od końca ostatniego zwoju i wyszło że stara sprężyna ma 10,20 cm a nowa ma 11,00 cm.
Dalej, dzwonimy do gościa z allegro, facet mówi że wszystkie są takie same, zaczał mierzyć ( gość wporządku nie można powiedzieć że nie ) , okazało się że wszystkie są takie same, i gość zarzeka się że sprzedał już ich dużo, i że każdy to montował i nikt nie reklamował.
Nie mieliśmy wyboru zakładamy najwyżej będziemy ściagać, założyliśmy auto ładnie opadło wszystko ok spręzyny nie skrzypią nie obracają się itp.
Czy to normalne czy może ma być inaczej ? Nie wiem jak jest u mnie bo sprężyny zakładał mi znajomy mechanik i nie widziałem jak to było zakładane ale on nic nie mówił ze cos nie pasowało.
Czy się czepiam o te pare mm i sprężyna sportowa tak ma ?