Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 19

W±tek: Olej w skrzyni, 730d

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jun 2009
    BMW
    E38 730d 1999r
    Sk±d
    Wejherowo

Olej w skrzyni, 730d

Witam,

skrzynia w moim samochodzie wo³a o pomoc, ¿e troski jej trzeba. Trochê szarpie, czasem na zimno potrafi chodziæ naprawdê dziwnie... Podczas zatrzymywania siê potrafi poszarpaæ, ale nie zawsze. Po nagrzaniu zostaje tylko szarpanie podczas zmiany biegów, ale bywa, ¿e zmienia bardzo ³adnie, bez zastrze¿eñ. Podejrzewam, ¿e olej w niej nie by³ zmieniany ju¿ d³ugo, mo¿e tu szukaæ przyczyny?

Mam do wymiany podporê wa³u, czy to mo¿e powodowaæ takie szarpanie? Czujê je tak¿e przy zdejmowaniu nogi z gazu, i dodawaniu gazu, wiecie, co mam na my¶li.

Pytanie brzmi - czy wymiana oleju i podpory mo¿e zlikwidowaæ szarpanie? Czy je¶li ju¿ szarpie, to olej nie pomo¿e i trzeba zacz±æ my¶leæ o remoncie? Auto z 1999 roku, skrzynia 5HP24, przebieg 350.000 km.

Pozdrawiam serdecznie :)

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2008
    BMW
    750Li E66
    Sk±d
    G-dz
    My¶lê ¿e przyczyny mog± byæ dwie - to ¿e dodajesz i odejmujesz gazu - to prawdopodobnie podpora.
    A to ¿e na zimnym skrzynia szarpie to mo¿e byæ np. olej / co¶ ze skrzyni±.

Z wymian± oleju to ró¿nie bywa. Ostatnio rozmawia³em z mechanikiem na ten temat i twierdzi³, ¿e jak kto¶ wymienia³ regularnie olej to trzeba to kontynuowaæ. Natomiast je¶li auto przejecha³o 200-300 ty¶ bez wymiany, to zalanie nowego jest do¶æ ryzykowne. Mo¿e byæ wszystko ok, ale nowy olej mo¿e te¿ wyp³ukaæ stare osady które nie wylec± przy spuszczaniu no i zrobi siê problem. A co do szarpania, to mo¿e gumowe sprzêg³o? Jak podniesiesz auto, to na koñcu skrzyni jest takie gumowe gó³ko- je¶li jest spêkane, to mo¿e to byæ winowajca
    Ex BMW: E34 525i '89, E38 740i '95, E38 750 iL '00, Jag X330

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jun 2008
    BMW
    E38 740i z 1999 r. i E39 528i z 1997 r. ma³¿onki
    Sk±d
    Bia³ystok
    Wymiana oleju nie szkodzi a raczej jej brak. Te mity dotycz± okresu sprzed 20 lat gdy zalewa³o siê mineralami i nie zmienia³o siê (bo by³a praktycznie zerowa wiedza w tym zakresie w Polsce) mimo, ¿e wóczas skrzynie wymaga³y wymiany oleju co 40 -60 tys. km. Automaty by³y u¿ytkowane w mojej rodzinie od pocz±tku lat 90-tych, a sam u¿ytkujê od po³owy lat 90-tych wiêc wiem co¶ na ten temat. Np serwisy opla nie mia³y pojêcia o wymianie olej w ASB mimo, ¿e skrzynie stosowane w oplach wymaga³y wówczas wymiany co 60 tys. km.

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar konrad1654
    Do³±czy³
    Nov 2009
    BMW
    e38 730d & x5 e53 3.0d
    Sk±d
    Czêstochowa
    U mnie tez szarpa³o dziwne rzeczy siê z nia dzia³y co siê okaza³o… trzeba by³o robiæ remont skrzyni , co do wymiany oleju ja wole wymieniaæ … Widzia³em efekty nie wymienianego oleju to jest jak z silnikiem z czasem olej traci parametry wiec to tak jak nie wymieniæ oleju w silniku, w twoim wypadku mo¿na sprawdziæ najpierw stan oleju i jak wygl±da , ewentualnie wymieniæ jak pomo¿e to ok , je¶li nie to tylko remont skrzyni...

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Feb 2009
    BMW
    BMW X5 4,8i ,M5 E39
    Sk±d
    POLSKA
    U mnie lekko potrafi³a szarpaæ jak kupi³em auto, zmieni³em od razu olej i filtr i jak rêk± odj±³.
    X5 4,8 i , poszukiwana E38 750 V12

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jun 2009
    BMW
    E38 730d 1999r
    Sk±d
    Wejherowo
    Dziêkujê za odpowiedzi :) Je¼dzi³em dzisiaj do¶æ sporo, i skrzynia chodzi³a prawie bez zarzutu. Mam nadziejê, ¿e na oleju siê skoñczy... W najbli¿szym czasie siê za to zabiorê. Je¶li nie to trudno, czeka mnie remont.

Pozdrawiam i wszystkiego dobrego w nowym roku :)

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jun 2009
    BMW
    E38 730d 1999r
    Sk±d
    Wejherowo
    Wymieni³em olej z filtrem w skrzyni, i jest wyczuwalna ró¿nica. Idealnie nie jest, ale trudno. My¶la³em jeszcze o czym¶ takim:

Dodatek do oleju

Co o tym s±dzicie? Stosowa³ kto¶ co¶ takiego? Wiem, ¿e nie usunê tym szarpniêæ, chcê jak najbardziej przed³u¿yæ ¿ycie skrzyni.

Pozdrawiam :)

Vip Vip Awatar coboss
    Do³±czy³
    Feb 2009
    BMW
    E38 730d
    Sk±d
    Szlachta Rydzyñska ko³o wsi Leszno
    Nic nie lej do automatu! Producenci wszelakich ulepszaczy odradzaj± stosowanie do skrzyñ ZF ich specyfików ze wzglêdów na brak testów przeprowadzonych przez nich.
    Mam nadziejê, ¿e nie wla³e¶ tam DEXRONa czy czego¶ w tym stylu? Bo takie mam odczucie patrz±c na linka jaki poda³e¶...
    ---===Bo rado¶æ to suma drobnych przyjemno¶ci===---

*** UWAGA! ACHTUNG! ATTENTION! ATENCION! ***
    Ze wzglêdu na ograniczony czas coraz rzadziej zagl±dam na forum :(
    W sprawach pilnych proszê o kontakt na maila coboss@op.pl pamiêtajcie o zaznaczeniu, ¿e jeste¶cie klubowiczami!

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jun 2009
    BMW
    E38 730d 1999r
    Sk±d
    Wejherowo
    Hmm, olej to ATF Texam ETL, dok³adniejszych danych nie mam, 36z³ za litr. Wymianê robi³em w solidnym warsztacie zajmuj±cym siê tylko i wy³±cznie BMW, wiêc chyba wiedz±, co tam wlaæ. To dobry olej?

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •