mam 730i z 95r gdy rano odpalam auto to przez jakies 1-2 min musze przytrzymac lekko gaz zeby popracował bo innacze zgasnie
co szukac silniczek krokowy czy cos innego (na zagrzanym chodzi dobrze)
mam 730i z 95r gdy rano odpalam auto to przez jakies 1-2 min musze przytrzymac lekko gaz zeby popracował bo innacze zgasnie
co szukac silniczek krokowy czy cos innego (na zagrzanym chodzi dobrze)
Może czujnik temperatury?
jeżeli na rozgrzanym silniku, po odpaleniu załącza się pompka doładowująca powietrze do......(nie znam nazwy tego ustrojstwa) to taki objaw może mieć ten czujnik, miałem podobnie.
Stawiałbym na krokowy.
per aspera ad astra
dzieki pnowie załatwie drugi to sprawdze i dam znac
Nic bym nie załatwiał tylko przedwszystkim to diagnostyka kompem, która może sporo wyjaśnić (uszkodzony czujnik), a krokowca możńa wymyć. Możliwe jest że zabrudzenie powoduje że żle pracuje. Mimo wszystko obstawiam brak ssania na zimnym silniku. uszkodzenie lub zabrudzenie krokowego powodowało by falowanie wolnych obrotów i gaśnięcie także ciepłego silnika.
Diagnostyka nie wykryje brudnego krokowca- najlepiej tak jak Danek mówi - wyjąc, przeczyscic (ja
uzywałem odtłuszczacza do hamulców - pod ciśnieniem wypłukało mnóstwo świństwa)
u mnie jeszcze na falowanie na jałowych obrotach pomogła wymiana sond lambda- moze warto byłoby przynajmniej zajrzec w jakim są stanie.
per aspera ad astra
Jeśli to krokowiec to mycie pomorze tylko na jakiś czas. Później znowu będzie ta sama sytuacja. Lepiej kupi nowego krokowca.
Jeszcze zależy jakie mycie. Ja osobiście myję w benzynie ekstrakcyjnej ale z podłączoną krokówką do zasilacza impulsowego, lub generatora. Taki krokowy wrzucam w benzynkę i podłączam do generatora impulsowego na jakieś 6 godzin. Krokówka zanurzona w ekstrakcyjnej wykonuje ruchy zamknij otwórz cyklicznie przez kilka godzin. Po takim czyszczeniu w środku jest lśniąca i najtwardszy nagar wymięka. Jeśli masz jakiegoś znajomego gazownika to poproś żeby tak zrobił z Twoim krokowym. Gwarantuję, że wymiana nie potrzebna, a wyczyszczenie poskutkuje na bardzo długo. Owszem diagnostyka nie wykarze brudu w krokówce oczywiście, ale jeśłi winny jest czujnik temperatury to na bank będą błędy. Sondy też przecież można podejrzeć jak pracują robiąc podgląd parametrów. Na oko sonda może wyglądać ok. Tak czy siak komp dużó pomoże, a tak to można narobić zbendnych wymian, które będą "psu na budę"Zamieszczone przez Volumax
dokłądnie dziś o tym samym pomyslałem!!!Zamieszczone przez Danek25
tak zrobię i ja:)
per aspera ad astra