Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Wątek: Zachowanie skrzyni automatycznej

Doświadczony Użytkownik Awatar sz4l0ny
    BMW
    e32
    Cytat Zamieszczone przez Z00FY
    Cytat Zamieszczone przez xsilver
    Sprawdź jakiego koloru masz tabliczkę na skrzyni . Jeżeli czarną to dextron , jeżeli zieloną to longlife ZF albo esso.

Tabliczka jest Czarna

znasz jakiegoś mechanika od automatów któremu móglbym polecić znalezienie i usuniecie usterki ?
    Zadajesz to pytanie osobie która przy awarii skrzyni 5hp w posiadanym 730i V8 założyła tam manual :586:

MOD: Powyższe ma się nijak do wiedzy w temacie skrzyń automatycznych.

Jak to ma być zrobione dobrze to i tak jest jeden zakład który nie zedrze i do którego w końcu wszyscy trafiają, a rzecz kręci się wokół jednej osoby którą jest Banol.
    Czarne e32 w benzynie!

Doświadczony Użytkownik Awatar xsilver
    BMW
    m60
    [MOD:fragment usunięty ze względu na prowokacyjną treść]

Ja zmieniłem na manual bo tak chciałem - rozebrałem osobiście 2 skrzynie 5hp18 , w obu było do wymiany to samo, a za połowę pieniędzy które trzeba włożyć w graty ( tarczki, przekładki , uszczelki , olej filtr ) przerobiłem na manuala i dzięki temu śmigam sobie spokojnie już dobrych kilka lat ... I przy okazji mam układ napędowy do m60b40 :]

Z00FY
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez sz4l0ny

Jak to ma być zrobione dobrze to i tak jest jeden zakład który nie zedrze i do którego w końcu wszyscy trafiają, a rzecz kręci się wokół jednej osoby którą jest Banol.
    jeśli mówisz o szczecińskiej lub piastowskiej to daruj sobie wysiłku bo mam swoje zdanie na ten temat i nie zmienię go ale nie napisałeś czy 750 tez masz zagazowana.. :)

Zaawansowany Użytkownik Awatar Jurij
    BMW
    Ex. e32 740iL 92, jest e32 735iL 89
    I znowu się zaczyna... Hehe... Wy to chyba powinniście sobie raz strzelić po facjacie i byłby spokój... ;)

U mnie też czasem wsteczny się opóźnia. Po wymianie oleju i filtra ten problem pojawiał się rzadziej. Po 8 tyś. km wymieniłem znów olej i problemu póki co nie ma ;)

wstrząśnięty nie zmieszany Awatar WojtekD
    BMW
    e38 728 iA
    Blog
    11
    Cytat Zamieszczone przez xsilver
    ja nie mogę pozostawać obojętny
    Możesz - uwierz mi - możesz. A powiem więcej - bardzo o to proszę !!!

Jak przedszkolaki w piaskownicy !! Poszukajcie innej piaskownicy do obrzucania się piachem po oczach !!
    Gra muzyka

Doświadczony Użytkownik Awatar xsilver
    BMW
    m60
    Wracając do tematu...

Swego czasu kolega Jelito miał 740ia w stanie idealnym z oryginalnym przebiegiem coś ok 200tyś i u niego też lekko ślizgał wsteczny - więc nawet w samochodach z niskim przebiegiem pojawiają sie problemy

Z00FY
    Gość
    mam nadzieje ,że sie poprawi po wymianie oleju i filtra, jesli troche tak , to po 6 tyś km zrobie to samo i znów wymienię.p.s Owszem ,że można olać takie zachowanie nikomu to nie imponuje wręcz przeciwnie. zawsze może kogoś ponieść ,mnie czasem też ponosi , ale to zachowanie prymitywne i niedojrzale.

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    E32 750 iA '91 M70B50
    Tak czytam o objawach i zastanawiam się czy to nie przez zużycie sprzęgła biegu bezpośredniego i wstecznego.

[fade:1333c5e7fb]Zacytuję tu fragment: Nadmierne zużycie tarczek tego sprzęgła, lub nieszczelności w obwodzie siłownika tworzące niepełne spięcie pakietu powodują w zależności od konstrukcji skrzyni : spadek prędkości maksymalnej dla 3-go przełożenia, poślizg przy zmiane 2-3 przełożenia, zbyt miękkie załączanie wstecznego biegu, lub jego brak. "Zgrzanie" tarczek i separatorów w wyniku nadmiernej temperatury wytworzonej wskutek poślizgu tych elementów może objawić się - w zależności od konstrukcji konkretnego typu skrzyni: jazdą tylko do przodu na jednym przełożeniu, lub tylko do tyłu w każdym położeniu dźwigni zmiany biegów.

[glow=orange:1333c5e7fb]Plik/Dokument (PDF) do pobrania Budowa Automatycznej Skrzyni Biegów (przedruk za Fhustarter.com | Budowa ASB)[/glow:1333c5e7fb][/fade:1333c5e7fb]

Jeszcze mała rada: przy problemach z hydrauliką czy ogólnie z zaworkami dobrze jest zmienić filtr oleju - zbiera on cały ten syfek który to właśnie może przeszkadzać. Jeśli skrzynia zachowuję się inaczej na zimno a inaczej rozgrzana (są lub pojawiają się opóźnienia) to warto przeczyścić governor.
    usługi i bezpieczeństwo IT
    BMW E32 750iA '91 (magia V12 ) | Ex: BMW E32 735i '87
    Honda VT 1100 chopper
    Schematy E32 (czytelna lista plików)

Z00FY
    Gość
    Doszedł komunikat GetriebeProgram na kompie- i czasem znika wyświetlacz położenia skrzyni. w w piatek jad na wymianę oleju i diagnostykę OBC zobaczmy co się wyjaśni

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    E32 750 iA '91 M70B50
    Co do komunikatu GP już nie będę się wypowiadał, bo okazji do jego pojawienia się jest wiele, a 80% z tychże okazji nie wróży nic dobrego... Natomiast te znikające cyferki|literki to kwestia styków przy wybieraku.

W mojej E32 750 rozebrałem ten wybierak i na elemencie plastykowym są ścieżki - poczyściłem to to i działa bez zająknięcia :D tyle żeby sprawdzić czy tak jest, to należy wszystko ładnie złożyć (to taka wskazówka)
    usługi i bezpieczeństwo IT
    BMW E32 750iA '91 (magia V12 ) | Ex: BMW E32 735i '87
    Honda VT 1100 chopper
    Schematy E32 (czytelna lista plików)

Uprawnienia umieszczania postów