Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 42

Wątek: Koszt lusterka lewego - wycena ubezpieczalni

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Doświadczony Użytkownik
    BMW
    BMW X5 4,8i ,M5 E39
    Cytat Zamieszczone przez BOSS
    Cytat Zamieszczone przez darwaso
    Witam
    Co do wyceny tego lusterka.
    Firma ubez. wylicza na podstawie taryfikatora, ale podstawą wyceny jest to co ubezpieczyłeś. To znaczy kod Vin twojego auta określa jakie lustro masz fabrycznie w tym aucie. I tak jeżeli to jest zwykłe lustro bez elektryki, fotochromu, lakieru. To z takiego lustra cie rozliczą , a to że ty masz fotochrom itd. to jest tylko twój problem. No chyba że doubezpieczyłeś auto o wartość swoich dodatków. Taka sytuacja dotyczy wszystkiego w autach CD, Navi, TV, nawet felgi. Więc rzeczoznawca może podważyć to ,że ty masz to czy owo. Może ale nie musi jak jest to sami wiecie
    Ja osobiście walczyłem z P...U i Wa...tą . wygrałem ale sprawa trwała dwa lata i bez adwokata to bym se pogwizdać mógł.
    Pozdro
    P.S
    Pamiętaj każdy dokument niech ci kopiują i stawiają pieczątkę z datą , Każdy . To jest podstawa do wszystkiego nic na gębę . Z założenia wychodź że to są najbardziej zalegalizowani oszuści , Zaraz po Z U S
    Drwaso tu raczej nie masz racji bo szkoda nie idzie z AC tylko z OC sprawcy, idac twoim tropem wychodziloby ze rozbijajac felge 20tke Alpiny mozesz przy szkodzie liczyc max na 16tke ori? :D
    Jesli Bitek mialby pozlacane lusterka to po "usunieciu szkody" nowe lusterko tez musza pozlocic i final.
    Jak znam zycie to rzeczo(nie)znawca nie zajarzyl nawet co to fotochrom ;D (do mnie przyjechal kiedys taki "fachura" co E32 od E38 nie odroznial ;D ) a ze lustro nie jest skladane (co jest przynajniej dziwne) wiec policzyl jak za zwykle ktore jest duzo tansze i odljal wspolczynnik zuzycia auta, stad i taka suma- radze zatem oddac auto do ASO i bedzie spokoj :]

Boss dlaczego jest dziwne że lusterko nie jest składane? Składają się ale nie elektrycznie, chyba że ja nie wiem że one są składane elektrycznie, chociaż pewnie miałbym jakiś przycisk :-)
    X5 4,8 i , poszukiwana E38 750 V12

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    E38 740IL 2001r
    Boss

Drwaso tu raczej nie masz racji bo szkoda nie idzie z AC tylko z OC sprawcy, idac twoim tropem wychodziloby ze rozbijajac felge 20tke Alpiny mozesz przy szkodzie liczyc max na 16tke ori? :D
    Jesli Bitek mialby pozlacane lusterka to po "usunieciu szkody" nowe lusterko tez musza pozlocic i final.
    Jak znam zycie to rzeczo(nie)znawca nie zajarzyl nawet co to fotochrom ;D (do mnie przyjechal kiedys taki "fachura" co E32 od E38 nie odroznial ;D ) a ze lustro nie jest skladane (co jest przynajniej dziwne) wiec policzyl jak za zwykle ktore jest duzo tansze i odljal wspolczynnik zuzycia auta, stad i taka suma- radze zatem oddac auto do ASO i bedzie spokoj :]

Raczej się nie mylę , tak jak napisałem jeżeli zakładasz do auta 21" Alpiny to powinieneś do ubezpieczyć auto (zwiększyć wartość auta)
    Ale to nie jest takie proste bo agent ubezpieczeniowy może zażądać faktury zkapu na dane części
    Sprawdź u swojego agenta jak z tym jest , ja ten problem przerabiałem z P...U i Wa.....Tą

Vip Vip Awatar Wiktor
    BMW
    EVO VIII
    Raczej się nie mylę , tak jak napisałem jeżeli zakładasz do auta 21" Alpiny to powinieneś do ubezpieczyć auto (zwiększyć wartość auta)
    Ale to nie jest takie proste bo agent ubezpieczeniowy może zażądać faktury zkapu na dane części
    Sprawdź u swojego agenta jak z tym jest , ja ten problem przerabiałem z P...U i Wa.....Tą
    Niemożliwe jest to co piszesz. Jako posiadacz auta nie musisz mieć żadnego ubezpieczenia na własny pojazd. Jeżeli jedziesz na 21" Alpinach i ktoś Ci w wypadku niszczy tą felgę to z Jego OC auto musi być przywrócone do stanu sprzed wypadku. Jeżeli przed wypadkiem było na 21" to po wypadku też ma być na 21". Tak samo z fotochromem, jeżeli sobie dołożyłeś fotochrom i ktoś Ci go uszkodził w wypadku to po naprawie też masz mieć fotochrom. Wiadomo, że ubezpieczalnie pierwsze co robią to lecą z wyposażeniem wg VINu ale trzeba się kłócić o swoje, jeżeli miałeś coś więcej niż fabrycznie.

Np. mi w wypadku gość rozwalił oponę. I nie dostałem 300 zł na ori opone 235/60/16 tylko wypłacili prawie 1000 zł na 255/40ZR19.
    Pozdrawiam
    Wiktor
    Używajcie polskich znaków - jest różnica czy robisz komuś łaskę czy laske.

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    E38 740IL 2001r
    Cytat Zamieszczone przez Wiktor
    Niemożliwe jest to co piszesz. Jako posiadacz auta nie musisz mieć żadnego ubezpieczenia na własny pojazd. Jeżeli jedziesz na 21" Alpinach i ktoś Ci w wypadku niszczy tą felgę to z Jego OC auto musi być przywrócone do stanu sprzed wypadku. Jeżeli przed wypadkiem było na 21" to po wypadku też ma być na 21". Tak samo z fotochromem, jeżeli sobie dołożyłeś fotochrom i ktoś Ci go uszkodził w wypadku to po naprawie też masz mieć fotochrom. Wiadomo, że ubezpieczalnie pierwsze co robią to lecą z wyposażeniem wg VINu ale trzeba się kłócić o swoje, jeżeli miałeś coś więcej niż fabrycznie.

Np. mi w wypadku gość rozwalił oponę. I nie dostałem 300 zł na ori opone 235/60/16 tylko wypłacili prawie 1000 zł na 255/40ZR19.

Faktycznie
    - dzwoniłem do kolegi z ubezpieczalni i w przypadku AC jest tak jak ja powiedziałem, przy OC tak jak ty piszesz
    Sorrrrrki pomyliłem rodzaje odszkodowania

Vip Vip Awatar Marecki7er
    BMW
    e32 740iA M62B44
    Wiktor, co do tych opon to nie powinieneś dostać na 2 sztuki tak żeby na osi były jednakowe?

Vip Vip Awatar Wiktor
    BMW
    EVO VIII
    W sumie to nowa opona kosztuje 900 zł. Także zakładam, że ten 1000 zł to był właśnie na 2 nowe opony przy założonym jakimś tam zużyciu tego co miałem na aucie...
    Pozdrawiam
    Wiktor
    Używajcie polskich znaków - jest różnica czy robisz komuś łaskę czy laske.

Moderator Mod Awatar BOSS
    BMW
    740i
    Cytat Zamieszczone przez bitek-bitek
    Boss dlaczego jest dziwne że lusterko nie jest składane? Składają się ale nie elektrycznie, chyba że ja nie wiem że one są składane elektrycznie, chociaż pewnie miałbym jakiś przycisk :-)
    Dziwne poniewaz fotochromy ZAWSZE sa skladane elektrycznie- jedno z drugim jest powiazane.
    W E38 sa 2 rodzaje lusterek:
    1. Zwykle niebieskie szkla + skladane recznie
    2. Fotochromy (zolte lub biale) + skladane elektrycznie
    Każdy człowiek jest jak książka, ma dobre strony, wystarczy tylko przekartkować te złe !!!

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    BMW X5 4,8i ,M5 E39
    Cytat Zamieszczone przez bitek-bitek
    Dziwne poniewaz fotochromy ZAWSZE sa skladane elektrycznie- jedno z drugim jest powiazane.

Aha to nie zauważyłeś mojego postu - szkiełka wsadziłem sobie od rozbitego bmw które przytargał mój kolega, myślałem o wsadzeniu całych elektrycznych - ale to chyba już była by grubsza sprawa .
    X5 4,8 i , poszukiwana E38 750 V12

Vip Vip Awatar coboss
    BMW
    E38 730d
    Mało tego oni mają VIN i wyceniają z tego samego programu co co ASO!
    ASO widzi, że mam lustro fotochromatyczne a ubezpieczyciel już oślepł i tego nie widzi! Mało tego on (ubezpieczyciel) widzi, że ASO ma szkło za 120zł ;D ;D ;D czarna magia i festiwal kretynizmu!

Po prostu VIN pokazuje co auto ma ale jelenie nie potrafią tego czytać! Zaznaczają byle jakie opcje w programie zawsze najtańsze z możliwych!
    ---===Bo radość to suma drobnych przyjemności===---

*** UWAGA! ACHTUNG! ATTENTION! ATENCION! ***
    Ze względu na ograniczony czas coraz rzadziej zaglądam na forum :(
    W sprawach pilnych proszę o kontakt na maila coboss@op.pl pamiętajcie o zaznaczeniu, że jesteście klubowiczami!

Doświadczony Użytkownik Awatar Supermen
    BMW
    e38 750iL
    A ja mam niebieskie składane elektrycznie. Więc można było sobie jeszcze inaczej skonfigurować.
    Prowadzenie BMW serii 7 nie sprowadza się do jazdy do celu
    lecz jest celem samym w sobie.

https://www.facebook.com/Chojnickie-Muzeum-Motoryzacji-i-Techniki-1624705857838311/

Uprawnienia umieszczania postów