Zawsze możesz wcześniej zadzwonić i poprosić o wszystko. A także zapytać jak będzie wyglądało bezgotówkowe rozliczenie ponieważ ASO nie chętnie w ten sposób rozlicza się z ubezpieczycielami. Honorują tylko Alianz i Wartę
Zawsze możesz wcześniej zadzwonić i poprosić o wszystko. A także zapytać jak będzie wyglądało bezgotówkowe rozliczenie ponieważ ASO nie chętnie w ten sposób rozlicza się z ubezpieczycielami. Honorują tylko Alianz i Wartę
---===Bo radość to suma drobnych przyjemności===---
*** UWAGA! ACHTUNG! ATTENTION! ATENCION! ***
Ze względu na ograniczony czas coraz rzadziej zaglądam na forum :(
W sprawach pilnych proszę o kontakt na maila coboss@op.pl pamiętajcie o zaznaczeniu, że jesteście klubowiczami!
Tzn mogę poprosić o przyblizoną wycenę szkody czy jak??Zamieszczone przez coboss
X5 4,8 i , poszukiwana E38 750 V12
jakiś czas temu miałem rozbity błotnik i zderzak przedni w e38. dostałem wycenę części z ubezpieczenia, która trochę według mnie była za niska. zrobiłem niezależną wycenę w aso i okazało się, że naprawa wyniosła by dwa razy tyle. niestety pan z ubezpieczenia powiedział, że jeżeli samochód nie jest na gwarancji lub ma powyżej trzech lat, to ubezpieczyciel ma prawo zastosować w wycenie zamienniki. podobno takie jest polskie prawo.
szkodę naprawiałem z oc sprawcy w hdi.
A co jak nie ma zamiennika? ;D A z tego co wiem to mało jest zamienników do E38. Niech robią tym ludziom w ubezpieczalniach jakieś szkolenia z wyceny aut klasy luksusowej.
Prowadzenie BMW serii 7 nie sprowadza się do jazdy do celu
lecz jest celem samym w sobie.
https://www.facebook.com/Chojnickie-Muzeum-Motoryzacji-i-Techniki-1624705857838311/
https://ssl.allegro.pl/item863088774...erko_lewe.html
I wszystko jasne skąd mam taką wycenę ;-)
Witam
Co do wyceny tego lusterka.
Firma ubez. wylicza na podstawie taryfikatora, ale podstawą wyceny jest to co ubezpieczyłeś. To znaczy kod Vin twojego auta określa jakie lustro masz fabrycznie w tym aucie. I tak jeżeli to jest zwykłe lustro bez elektryki, fotochromu, lakieru. To z takiego lustra cie rozliczą , a to że ty masz fotochrom itd. to jest tylko twój problem. No chyba że doubezpieczyłeś auto o wartość swoich dodatków. Taka sytuacja dotyczy wszystkiego w autach CD, Navi, TV, nawet felgi. Więc rzeczoznawca może podważyć to ,że ty masz to czy owo. Może ale nie musi jak jest to sami wiecie![]()
Ja osobiście walczyłem z P...U i Wa...tą . wygrałem ale sprawa trwała dwa lata i bez adwokata to bym se pogwizdać mógł.
Pozdro
P.S
Pamiętaj każdy dokument niech ci kopiują i stawiają pieczątkę z datą , Każdy . To jest podstawa do wszystkiego nic na gębę . Z założenia wychodź że to są najbardziej zalegalizowani oszuści , Zaraz po Z U S
Zamieszczone przez darwaso
To powiedzmy że po VIN lusterko jest : lakierowane, elektryczne i podgrzewana ( fotochrom dołożyłem sam ), zamiennik 450 zł + malowanie 100 zł i tak będzie ok 600 zł :-))
Ja kiedyś urwałem lustro od Pola Sintry ,Auto w tedy było nie typowe i mało spotykaneZamieszczone przez bitek-bitek
w PZU dostałem wycenę na 250zł . Nie zgodziłem się i zażądałem żeby zadzwonili do ASO i zapytali ile to kosztuje Wyszło na jakieś 750 zł , i tyle mi wypłacili . I jeszcze jedno niech cwaniak od ubezpieczyciela poda ci zamiennik :
- z homologacją
- i z akceptacją ASO
( takich chyba nie ma )
-Pytanie jest proste co z twoim ubezpieczeniem jeżeli będziesz montował rzeczy bez homologacji. .W razie wypadku ( odpukać ) rzeczoznawca stwierdza że jakaś część w tym aucie jest nie oryginalna i w skutek tego doszło do kolizji . Nie dostaniesz ani grosza odszkodowania . To jest tylko przykład jaki ja miałem .Spróbuj tak z nim zagadać może zacznie się jąkać i dostaniesz tyle ile się należy . Z nimi trzeba stanowczo bo inaczej to Ci lustro od ŻUKA zamontują . :D
A tak poza tym to co to są kur...a zamienniki ( nie oryginalne części których producent danej marki nie dopuścił do produkcji ) gdyby było inaczej to by montowali je w ASO a tak nie jest. ( nie zawsze)
Zamieszczone przez bitek-bitek
właśnie stąd
większość zamienników pochodzi właśnie z polcaru. niestety zamienniki mają są takie, że do zderzaka nie pasują halogeny, a do błotnika kierunkowskaz.
Drwaso tu raczej nie masz racji bo szkoda nie idzie z AC tylko z OC sprawcy, idac twoim tropem wychodziloby ze rozbijajac felge 20tke Alpiny mozesz przy szkodzie liczyc max na 16tke ori? :DZamieszczone przez darwaso
Jesli Bitek mialby pozlacane lusterka to po "usunieciu szkody" nowe lusterko tez musza pozlocic i final.
Jak znam zycie to rzeczo(nie)znawca nie zajarzyl nawet co to fotochrom ;D (do mnie przyjechal kiedys taki "fachura" co E32 od E38 nie odroznial ;D ) a ze lustro nie jest skladane (co jest przynajniej dziwne) wiec policzyl jak za zwykle ktore jest duzo tansze i odljal wspolczynnik zuzycia auta, stad i taka suma- radze zatem oddac auto do ASO i bedzie spokoj :]
Każdy człowiek jest jak książka, ma dobre strony, wystarczy tylko przekartkować te złe !!!